Co se vánočního cukroví týče, každá rodina má své stálice a osvědčené kousky. Někdy ale není od věci zkusit i něco nového. Abychom měli inspiraci, uspořádali jsme v redakci anketu. I když linecké a vanilkové rohlíčky nechybí v repertoáru žádné z našich redaktorek, získali jsme spoustu dalších nápadů, které rozhodně stojí za vyzkoušení.
Tak jako má každá rodina své vánoční tradice, které nemění, mívá i pevně danou skladbu vánočního cukroví. A je to v pořádku, mají to tak i redaktorky v Apetitu. Co ale letos zkusit třeba jen malou obměnu – pikantnější džem, citronovou kůru do těsta nebo linecké s polevou? A nebo i zcela nový druh cukroví, ale to necháme na vás. Inspirujte se od největších milovnic cukroví v redakci.
Nejúspěšnější druhy u Anity: ořechové košíčky
Anita si pečení vánočního cukroví každoročně užívá a v repertoáru má jak klasiku, tak i méně obvyklé druhy. Mezi „povinné“ patří v její rodině linecké cukroví, tedy klasická kolečka s rybízovým džemem, ale také pomerančová srdíčka. „Ta promazávám pomerančovou marmeládou, zdobím čokoládovou polevou a kousky kandované citrusové kůry,“ popisuje a dodává, že dalšími tradičně úspěšnými druhy jsou ořechové košíčky, kakaové ořechy a vymazlené kokosky.
Co dalšího nesmí chybět? Její tchyně každý rok boduje se štafetkami, které o Vánocích připravuje jako miniřezy. „V kolekci nesmí chybět suchárky ze zbylých bílků a pár nepečených kousků. Do kakaových kuliček obalených kokosem dávám višně naložené v rumu, s příchutěmi vosích hnízd ve velkém experimentuji a kromě klasiky připravuji ráda perníková hnízda z nastrouhaného perníku s karamelovým krémem a pistáciová hnízda s krémem z pistáciového másla.“
A jaké novinky v rámci vánočního pečení letos Anita chystá? Na Zimním Apetit pikniku pořídila u ChilliMaga sklenici dokonalého višňového džemu s chilli, a protože každý rok ráda zkouší i něco nového, přemýšlí, jak ho zakomponovat do cukroví. „Mám v hlavě nápad na variaci na švarcvaldské cukroví: kytičky z křehkého kakaového těsta, vanilkový krém, čokoládová poleva a uprostřed kapka ostrého višňového džemu. Pokud budou mít úspěch, ráda se podělím o recept,“ slibuje a my se nemůžeme dočkat.
Katka má nejraději linecké
Ač jsme se ptali na její nejoblíbenější cukroví, ani redaktorka Katka nedokázala vybrat ze svých oblíbených jen jedno jediné. „Bylo by skoro jednodušší se zeptat, které cukroví nemám ráda,“ směje se, ale dva druhy nakonec vybrala. Jeden připravuje sama a druhé sama sice nepeče, ale doslova miluje.
Z druhů, které připravuje sama, má Katka nejraději linecké, které dělá značně aromatické. Používá vlastní pikantní rybízový džem a hodně citronové kůry do těsta, protože nemá ráda, když je linecké mdlé. Základní poměr pak je: 250 g másla, 120 g moučkového cukru (část je ovoněná vanilkou), 2 žloutky a 350 g hladké mouky.
Z druhů, které Katka sama nepeče, nejvíc miluje pařížské rohlíčky. „Chystám se na ně každý rok, ale nikdy to nevyjde. Připravují se kvůli krému těsně před Vánoci, kdy už nic nestíhám. Možná se ale letos překonám, jen je místo rohlíčků nastříkám jako obyčejná kolečka, a nanášení krému i namáčení do polevy tak, že bude snazší i rychlejší,“ plánuje Katka.
Darinka si ráda pohraje s dortletkami
„Nejraději mám vanilkové rohlíčky a vinné cukroví, protože jsou to nejrychlejší a nejjednodušší druhy. Když je třeba, napečete během chvilky krabici,“ říká redaktorka Darinka a my nemůžeme než souhlasit. Ale co když si chce s cukrovím víc pohrát?
„Mám-li se už s něčím dělat, pustím se do dortletek. Je to skvělá kombinace relativně snadné výroby a velkého wow efektu," doporučuje svoji sázku na jistotu a dodává, že je to dokonce jediné cukroví, na kterém si pochutná i kamarádka, která se jinak na cukroví celé svátky kouká velmi škaredě a ptá se, proč na stole namísto cukroví není bůček.
Katka se spokojí s nejlepšími rohlíčky
To, že pracujete v redakci magazínu o jídle a vaření, neznamená, že trávíte advent u trouby. Redaktorka Katka se nesnaží trhat rekordy v počtu druhů a sází na ověřenou klasiku a nejoblíbenější cukroví celé rodiny . Tím jsou zcela jistě vanilkové rohlíčky, které peče podle rodinného a po generace předávaného receptu: 200 g cukru krupice, 150 g hladké mouky, 100 g másla, 50 lískových oříšků, 1 žloutek.
Když jsme se letos ve velkém testu pokusili v redakci zjistit, které ořechy jsou do vanilkových rohlíčků nejlepší, o jejím hlase nebylo pochyb.