Nová registrace Zapomenuté heslo

Masové kuličky, váš spojenec z mrazáku: Deset nápadů na bleskové večere pro dny, kdy nestíháte

11. 12. 2024
Masové kuličky
Shutterstock

Jak uspokojit hladové strávníky v rušném adventu s minimem úsilí? Najděte si chvilku a připravte do mrazáku masové kuličky! V týdnu vám pak postačí necelá půlhodina (a pár dobrých nápadů) a večeře, pokaždé jiná, bude na stole raz dva.

Před Vánocemi je kuchyň obvykle v plné pohotovosti. V troubě se střídají plechy s cukrovím, linku okupují sklenice s ořechy a plechovky kondenzovaného mléka na vaječný likér a kuchařky (či kuchaři) neví, kam dřív skočit. Do toho maraton vánočních besídek a večírků, v práci to také vře… a na „běžné“ vaření téměř nezůstává čas. Povolejte na pomoc mleté maso a z mrazáku si udělejte spojence. Pokud v něm budete mít připravenou zásobu masových kuliček, větší část práce s přípravou rychlé večeře budete mít hotovou.

Masové kuličky mají samé výhody

  • Obvykle je milují i děti, které jinak maso moc nemusí.

  • Mleté maso je cenově dostupné, takže si můžete dopřát masitou večeři a přitom ušetřit.

  • Jsou rychle hotové. Pokud část práce uděláte předem a připravíte si je do mrazáku, stanete se mistrem rychlých večeří.

  • Pokud je trouba obsazená plechy s cukrovím, snadno je opečete i na pánvi.

  • Jsou dobré i zastudena. Můžete je uchovat v lednici a druhý den je podávat studené s chlebem a okurkou. Nebo je ohřát a připravit z nich sendvič, případně je zabalit do krabičky na oběd.

  • S ochucením mletého masa si můžete vyhrát a připravit z nich tak pokaždé jiné jídlo.

Jak připravit masové kuličky

Použít můžete jakékoli maso – hovězí, vepřové, krůtí, jehněčí – a dokonce najdete recepty i na masové kuličky ze zvěřiny – ostatně ve Skandinávii, s níž si masové kuličky spojujeme nejčastěji, jsou tradičním pokrmem kuličky z losího masa.

  • Pokud jste si vybrali u řezníka maso vcelku, nechte si ho rovnou najemno pomlít. S jemně mletým masem se líp pracuje, takže pokud si ho melete sami, můžete ho mlýnkem „prohnat“ dvakrát.
  • K mletému masu přidejte pár lžic ledové vody a rukou ho dobře propracujte, bude šťavnatější a kuličky se nebudou rozpadat.
  • Takto propracované maso stačí dobře osolit, dochutit kořením a můžete se pustit do tvarování. Můžete ho ale i nastavit dalšími surovinami: hodí se strouhanka, namočené a vymačkané bílé pečivo, toustový chléb, vajíčko, špek, trocha nastrouhané mrkve či jiné zeleniny…
  • Pokud chcete do kuliček přidávat cibuli, nejdřív ji opečte na pánvi, chuti to velmi prospěje.
  • Připravené masové kuličky můžete opéct na troše tuku na pánvi. Rychlejší (a s minimem tuku) to bude ale v troubě: dejte je na plech vyložený papírem na pečení, pokapejte olejem a pečte podle velikosti 15-20 minut. Pokud je připravujete do zásoby, upečte je do světle hnědé barvy a po vychladnutí zmrazte. Před použitím je nechte povolit a krátce dopečte.

Jak použít masové kuličky

Předpřipravené kuličky stačí ve vhodnou chvíli rozmrazit a použít.

  1. Italská klasika: Masové kuličky přidejte do rychlé rajské omáčky z protlaku či passaty.
  2. Sytá polévka k večeři: Kuličky se hodí i k husté krémové dýňové polévce. S kouskem pečiva dokonale zasytí.
  3. Bageta v asijském stylu: Rozpečené masové kuličky vložte do bagety potřené trochou majonézy. Doplňte nakládaným zázvorem, nastrouhanou mrkví a okurkou a trochou čerstvého koriandru.
  4. V asijském stylu podruhé: Místo bagety sáhněte po rýžových nudlích. Přidejte mrkev a okurku, případně trochu chilli papričky a zálivku z rýžového vína, rybí omáčky, cukru a sezamového oleje. Posypejte drcenými arašídy a koriandrem.
  5. Jako náplň do pita chleba: Kuličky doplňte čerstvou zeleninou (nastrouhaná mrkev, ledový salát nebo i čerstvé zelí) a přidejte trochu česnekové majonézy. Tuhle večeři ocení i vaše dospívající děti.
  6. Jako náplň do tortilly: Místo pita chleba můžete použít tortilly a přidat třeba i pár zrnek konzervované kukuřice.
  7. S jemnou bramborovou kaší: Přidejte na talíř trochu hořčice nebo ajvaru, kyselé okurky a možná také najemno nakrájenou cibuli.
  8. S bramborovou kaší podruhé: Ke kuličkám se hodí i rychlá smetanovo-hořčičná omáčka.
  9. Zapečené: Pokud jste v létě pilně zavařovali a máte ve spíži srovnané sklenice s domácím lečem nebo podobnou zeleninovou směsí, máte vyhráno! Přesuňte obsah sklenice do pekáčku, přidejte masové kuličky a v troubě krátce zapečte.
  10. S dipem a chlebem: Rozpečené kuličky stačí doprovodit oblíbeným dipem a kouskem chleba či pečiva. Pokud chcete něco zdravějšího, přidejte k nim misku salátu. Teď v zimě se hodí zejména zelné saláty, nebo jenom miska kysaného zelí.

Sdílet článek

Mleté maso Rychlé vaření

Související články