Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Masové kuličky, váš spojenec z mrazáku: Deset nápadů na bleskové večere pro dny, kdy nestíháte

Masové kuličky
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Jak uspokojit hladové strávníky v rušném adventu s minimem úsilí? Najděte si chvilku a připravte do mrazáku masové kuličky! V týdnu vám pak postačí necelá půlhodina (a pár dobrých nápadů) a večeře, pokaždé jiná, bude na stole raz dva.

Před Vánocemi je kuchyň obvykle v plné pohotovosti. V troubě se střídají plechy s cukrovím, linku okupují sklenice s ořechy a plechovky kondenzovaného mléka na vaječný likér a kuchařky (či kuchaři) neví, kam dřív skočit. Do toho maraton vánočních besídek a večírků, v práci to také vře… a na „běžné“ vaření téměř nezůstává čas. Povolejte na pomoc mleté maso a z mrazáku si udělejte spojence. Pokud v něm budete mít připravenou zásobu masových kuliček, větší část práce s přípravou rychlé večeře budete mít hotovou.

Masové kuličky mají samé výhody

  • Obvykle je milují i děti, které jinak maso moc nemusí.

  • Mleté maso je cenově dostupné, takže si můžete dopřát masitou večeři a přitom ušetřit.

  • Jsou rychle hotové. Pokud část práce uděláte předem a připravíte si je do mrazáku, stanete se mistrem rychlých večeří.

  • Pokud je trouba obsazená plechy s cukrovím, snadno je opečete i na pánvi.

  • Jsou dobré i zastudena. Můžete je uchovat v lednici a druhý den je podávat studené s chlebem a okurkou. Nebo je ohřát a připravit z nich sendvič, případně je zabalit do krabičky na oběd.

  • S ochucením mletého masa si můžete vyhrát a připravit z nich tak pokaždé jiné jídlo.

Jak připravit masové kuličky

Použít můžete jakékoli maso – hovězí, vepřové, krůtí, jehněčí – a dokonce najdete recepty i na masové kuličky ze zvěřiny – ostatně ve Skandinávii, s níž si masové kuličky spojujeme nejčastěji, jsou tradičním pokrmem kuličky z losího masa.

  • Pokud jste si vybrali u řezníka maso vcelku, nechte si ho rovnou najemno pomlít. S jemně mletým masem se líp pracuje, takže pokud si ho melete sami, můžete ho mlýnkem „prohnat“ dvakrát.
  • K mletému masu přidejte pár lžic ledové vody a rukou ho dobře propracujte, bude šťavnatější a kuličky se nebudou rozpadat.
  • Takto propracované maso stačí dobře osolit, dochutit kořením a můžete se pustit do tvarování. Můžete ho ale i nastavit dalšími surovinami: hodí se strouhanka, namočené a vymačkané bílé pečivo, toustový chléb, vajíčko, špek, trocha nastrouhané mrkve či jiné zeleniny…
  • Pokud chcete do kuliček přidávat cibuli, nejdřív ji opečte na pánvi, chuti to velmi prospěje.
  • Připravené masové kuličky můžete opéct na troše tuku na pánvi. Rychlejší (a s minimem tuku) to bude ale v troubě: dejte je na plech vyložený papírem na pečení, pokapejte olejem a pečte podle velikosti 15-20 minut. Pokud je připravujete do zásoby, upečte je do světle hnědé barvy a po vychladnutí zmrazte. Před použitím je nechte povolit a krátce dopečte.

Jak použít masové kuličky

Předpřipravené kuličky stačí ve vhodnou chvíli rozmrazit a použít.

  1. Italská klasika: Masové kuličky přidejte do rychlé rajské omáčky z protlaku či passaty.
  2. Sytá polévka k večeři: Kuličky se hodí i k husté krémové dýňové polévce. S kouskem pečiva dokonale zasytí.
  3. Bageta v asijském stylu: Rozpečené masové kuličky vložte do bagety potřené trochou majonézy. Doplňte nakládaným zázvorem, nastrouhanou mrkví a okurkou a trochou čerstvého koriandru.
  4. V asijském stylu podruhé: Místo bagety sáhněte po rýžových nudlích. Přidejte mrkev a okurku, případně trochu chilli papričky a zálivku z rýžového vína, rybí omáčky, cukru a sezamového oleje. Posypejte drcenými arašídy a koriandrem.
  5. Jako náplň do pita chleba: Kuličky doplňte čerstvou zeleninou (nastrouhaná mrkev, ledový salát nebo i čerstvé zelí) a přidejte trochu česnekové majonézy. Tuhle večeři ocení i vaše dospívající děti.
  6. Jako náplň do tortilly: Místo pita chleba můžete použít tortilly a přidat třeba i pár zrnek konzervované kukuřice.
  7. S jemnou bramborovou kaší: Přidejte na talíř trochu hořčice nebo ajvaru, kyselé okurky a možná také najemno nakrájenou cibuli.
  8. S bramborovou kaší podruhé: Ke kuličkám se hodí i rychlá smetanovo-hořčičná omáčka.
  9. Zapečené: Pokud jste v létě pilně zavařovali a máte ve spíži srovnané sklenice s domácím lečem nebo podobnou zeleninovou směsí, máte vyhráno! Přesuňte obsah sklenice do pekáčku, přidejte masové kuličky a v troubě krátce zapečte.
  10. S dipem a chlebem: Rozpečené kuličky stačí doprovodit oblíbeným dipem a kouskem chleba či pečiva. Pokud chcete něco zdravějšího, přidejte k nim misku salátu. Teď v zimě se hodí zejména zelné saláty, nebo jenom miska kysaného zelí.
Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...