Nová registrace Zapomenuté heslo

Milujeme medvědí česnek! Jak jej v kuchyni používají redaktorky Apetitu a známí foodblogeři?

Pesto z medvědího česneku
Shutterstock
Plochý chléb s medvědím česnekem Polévka z medvědího česneku s vejci a s grissini Vafle s medvědím česnekem Další
3 fotky

Medvědí česnek je jarní hit a jak říká redaktorka Apetitu Darinka Sieglová „Jak se objeví medvědí česnek, může se zima stavět na hlavu, ale příchod jara už nezastaví!“. Morava již hlásí, že je sezona v plném proudu, okolí Prahy stále čeká, ale recepty a inspiraci jistě oceníte. Jak s tímto zeleným zázrakem pracuje redakce a jak známí foodblogeři?

Máloco udělá zapálenému foodie takovou radost, jako když narazí na medvědí česnek: ať už na farmářském trhu nebo během procházky lesem.

Tato aromatická, divoká, zdravá a chutná bylinka má specifickou česnekovou vůni a chuť blízkou klasickému česneku, listy pak připomínají konvalinky (proto jej sbírejte jen v případě, že jste si opravdu jistí, že jde o česnek). Kromě toho, že má pestré využití v kuchyni, je známý také svými léčivými účinky. A přitom ještě před pár lety tomu tak nebylo, říká se, že jej proslavily právě farmářské trhy. 

Můžete ho přidat do salátu, do polévky, do těstovin a pomazánek nebo z něj vyrobit výtečné jarní pesto. My v redakci jej milujeme na všechny způsoby a protože na mnoha místech republiky již medvědí česnek roste, rádi se o naše oblíbené recepty podělíme.

Bramborové noky s medvědím česnekem a pestem

Bramborové noky s medvědím česnekem a pestem

< 90 min
5(5x)
Přečíst recept

Risotto s medvědím česnekem podle Jany

„K nám do Brd medvědí česnek obvykle dorazí jako do jednoho z posledních krajů, o to vydatnější ale mám svá naleziště. Největší zábava ostatně bývá vyčkávání, kdy u nás už konečně bude, a vychytávání okamžiku, než jej sklidí někdo jiný. Když už doma mám košíček jeho voňavých listů, část nasekám a naložím do olivového oleje, zbytek používám prakticky do všeho, do čeho jde,“ říká šéfredaktorka Apetit online Jana Chmelíková. A co tím myslí konkrétně? „Do polévek, pomazánek, nádivky i špenátu. Doma ale milujeme italské risotto, v němž je medvědí česnek taky naprosto skvělý.“

Ingredience na 2 porce risotta: 4 lžíce studeného másla, ½ menší cibule, 1 hrnek kulatozrnné rýže (nejlépe Vialone Nano), trochu suchého bílého vína, 2 hrnky zeleninového vývaru, 2–3 vrchovaté lžíce strouhaného parmazánu, sůl a čerstvě namletý pepř, hrst medvědího česneku a hrst pažitky

Postup:

  • Na kousku másla nechte zesklovatět jemně nakrájenou cibuli, ideálně šalotku.
  • Přisypte rýži, promíchejte a nechte ji zcela obalit máslem.
  • Podlijte trochou bílého vína (stačí opravdu cáknout, jen ať to pořádně zasyčí), nechte odpařit a přilijte naběračku horkého vývaru.
  • Promíchejte, osolte a pokračujte v postupném podlévání horkým vývarem: vždy, když se tekutina vsákne, přilijte další. Díky tomuto postupu se škrob z rýže, který je tolik nutný pro krémovou strukturu, bude hezky uvolňovat.
  • Když je rýže hotová na skus, přidejte zbytek studeného másla. To použijte opravdu vyndané z lednice, jinak se tuk oddělí od vody a risotto nebude krémové, ale mastné. Máslo zašlehejte vařečkou, vmíchejte nastrouhaný parmazán a jemně nasekaný medvědí česnek a pažitku, osolte, opepřete a můžete podávat.
  • Nejlepší je s pošírovaným vejcem: když žloutek vyteče do krémového risotta, vznikne ještě lepší souhra chutí.

Špaldoto s medvědím česnekem

< 20 min
1(2x)
Přečíst recept

Pomazánka z medvědího česneku podle Darinky

Redaktorka Darinka Sieglová se nebojí vyznat z hlubokých citů, které k medvědímu česneku chová, miluje jej. A čím ji tak baví? „Svojí jasně zelenou barvou a česnekovou štiplavostí. Je to taková pažitka zkřížená s česnekem: super zelená jako pažitka, ale ne tak štiplavá jako česnek. Jak se objeví medvědí česnek, může se zima stavět na hlavu, ale příchod jara už nezastaví! Juch!“

A jak jej má nejraději? „Za mě je medvědí česnek nejlepší na topince pečené na sucho. Miluji pomazánku z něj: medvědí česnek nasekaný nadrobno, mascarpone a sýr. Dieta nula, lahoda maximální!“ 

Pomazánka z Lučiny s medvědím česnekem a pažitkou

Pomazánka z Lučiny s medvědím česnekem a pažitkou

< 10 min
4.6(34x)
Přečíst recept

Pesto z medvědího česneku podle Jany

I šéfredaktorka časopisu Apetit Jana Kopecká má svého favorita: „Je jím pesto z medvědího česneku. Velký svazek medvědího česneku, kešu, olivový olej, parmazán – to je jaro ve skleničce. Pesto používám do salátu, na těstoviny, ale dá se jíst i jen tak s čerstvou bagetou. V lednici by sklenička měla vydržet až týden, ale to se té mojí ještě nikdy nepodařilo....“

Zelené máslo podle Katky

Redaktorka Katka Kočičková se na sezónu medvědího česneku těší celý rok a jen se k ní dostane první várka, neví co dřív. „Já ho mám nejraději v podobě bylinkového, ostře zeleného, másla, které dávám třeba na jarní kuřátko nebo do rizota.“

Ale tím její výčet určitě nekončí! „Pak je perfektní v nádivce, v knedlíčcích do polévky... Zkrátka všude, kam bych dala pažitku nebo petrželku, dávám v sezoně medvědí česnek.“

Kuře s nádivkou s játry a s medvědím česnekem

Kuře s nádivkou s játry a s medvědím česnekem

> 60 min
4.4(13x)
Přečíst recept

Další inspirace z (food)blogů

  • Medvědí česnek nechybí na menu restaurací sítě Ambiente. Na blogu Jídlo a radost doporučují „mladé listy posekat do omáček, jako je beurre blanc, holandská nebo velouté, do majonézy a hráškového kečupu, ale také do knedlíků, masových rolád a chlebového těsta, případně do raviol a karbanátků.“
  • Foodblogerka Markéta Pavleje aka Kitchenette na svém blogu doporučuje bylinkové máslo z medvědího česneku.

Zdroje: Apetit, Kitchenette.cz, Jidloaradost.ambi.cz

Doporučujeme recept s videem

Rychlá polévka z medvědího česneku

Sdílet článek

Medvědí česnek Jarní jídelníček Redakce Apetit
reklama
    • Facederma - HAIRPLUS – sérum na růst řas a obočí
    • KOUPIT
    • Facederma - Tělový olej s hedvábím na krk a dekolt
    • KOUPIT
    • Facederma - Liftingový krém pro vyhlazení vrásek a zpevnění
    • KOUPIT
    • Facederma - Sérum s vitamínem A
    • KOUPIT

Související články