Medvědí česnek je jarní hit a jak říká redaktorka Apetitu Darinka Sieglová „Jak se objeví medvědí česnek, může se zima stavět na hlavu, ale příchod jara už nezastaví!“. Morava již hlásí, že je sezona v plném proudu, okolí Prahy stále čeká, ale recepty a inspiraci jistě oceníte. Jak s tímto zeleným zázrakem pracuje redakce a jak známí foodblogeři?
Máloco udělá zapálenému foodie takovou radost, jako když narazí na medvědí česnek: ať už na farmářském trhu nebo během procházky lesem.
Tato aromatická, divoká, zdravá a chutná bylinka má specifickou česnekovou vůni a chuť blízkou klasickému česneku, listy pak připomínají konvalinky (proto jej sbírejte jen v případě, že jste si opravdu jistí, že jde o česnek). Kromě toho, že má pestré využití v kuchyni, je známý také svými léčivými účinky. A přitom ještě před pár lety tomu tak nebylo, říká se, že jej proslavily právě farmářské trhy.
Můžete ho přidat do salátu, do polévky, do těstovin a pomazánek nebo z něj vyrobit výtečné jarní pesto. My v redakci jej milujeme na všechny způsoby a protože na mnoha místech republiky již medvědí česnek roste, rádi se o naše oblíbené recepty podělíme.

Risotto s medvědím česnekem podle Jany
„K nám do Brd medvědí česnek obvykle dorazí jako do jednoho z posledních krajů, o to vydatnější ale mám svá naleziště. Největší zábava ostatně bývá vyčkávání, kdy u nás už konečně bude, a vychytávání okamžiku, než jej sklidí někdo jiný. Když už doma mám košíček jeho voňavých listů, část nasekám a naložím do olivového oleje, zbytek používám prakticky do všeho, do čeho jde,“ říká šéfredaktorka Apetit online Jana Chmelíková. A co tím myslí konkrétně? „Do polévek, pomazánek, nádivky i špenátu. Doma ale milujeme italské risotto, v němž je medvědí česnek taky naprosto skvělý.“
Ingredience na 2 porce risotta: 4 lžíce studeného másla, ½ menší cibule, 1 hrnek kulatozrnné rýže (nejlépe Vialone Nano), trochu suchého bílého vína, 2 hrnky zeleninového vývaru, 2–3 vrchovaté lžíce strouhaného parmazánu, sůl a čerstvě namletý pepř, hrst medvědího česneku a hrst pažitky
Postup:
- Na kousku másla nechte zesklovatět jemně nakrájenou cibuli, ideálně šalotku.
- Přisypte rýži, promíchejte a nechte ji zcela obalit máslem.
- Podlijte trochou bílého vína (stačí opravdu cáknout, jen ať to pořádně zasyčí), nechte odpařit a přilijte naběračku horkého vývaru.
- Promíchejte, osolte a pokračujte v postupném podlévání horkým vývarem: vždy, když se tekutina vsákne, přilijte další. Díky tomuto postupu se škrob z rýže, který je tolik nutný pro krémovou strukturu, bude hezky uvolňovat.
- Když je rýže hotová na skus, přidejte zbytek studeného másla. To použijte opravdu vyndané z lednice, jinak se tuk oddělí od vody a risotto nebude krémové, ale mastné. Máslo zašlehejte vařečkou, vmíchejte nastrouhaný parmazán a jemně nasekaný medvědí česnek a pažitku, osolte, opepřete a můžete podávat.
- Nejlepší je s pošírovaným vejcem: když žloutek vyteče do krémového risotta, vznikne ještě lepší souhra chutí.

Pomazánka z medvědího česneku podle Darinky
Redaktorka Darinka Sieglová se nebojí vyznat z hlubokých citů, které k medvědímu česneku chová, miluje jej. A čím ji tak baví? „Svojí jasně zelenou barvou a česnekovou štiplavostí. Je to taková pažitka zkřížená s česnekem: super zelená jako pažitka, ale ne tak štiplavá jako česnek. Jak se objeví medvědí česnek, může se zima stavět na hlavu, ale příchod jara už nezastaví! Juch!“
A jak jej má nejraději? „Za mě je medvědí česnek nejlepší na topince pečené na sucho. Miluji pomazánku z něj: medvědí česnek nasekaný nadrobno, mascarpone a sýr. Dieta nula, lahoda maximální!“

Pesto z medvědího česneku podle Jany
I šéfredaktorka časopisu Apetit Jana Kopecká má svého favorita: „Je jím pesto z medvědího česneku. Velký svazek medvědího česneku, kešu, olivový olej, parmazán – to je jaro ve skleničce. Pesto používám do salátu, na těstoviny, ale dá se jíst i jen tak s čerstvou bagetou. V lednici by sklenička měla vydržet až týden, ale to se té mojí ještě nikdy nepodařilo....“
Zelené máslo podle Katky
Redaktorka Katka Kočičková se na sezónu medvědího česneku těší celý rok a jen se k ní dostane první várka, neví co dřív. „Já ho mám nejraději v podobě bylinkového, ostře zeleného, másla, které dávám třeba na jarní kuřátko nebo do rizota.“
Ale tím její výčet určitě nekončí! „Pak je perfektní v nádivce, v knedlíčcích do polévky... Zkrátka všude, kam bych dala pažitku nebo petrželku, dávám v sezoně medvědí česnek.“

Další inspirace z (food)blogů
- Medvědí česnek nechybí na menu restaurací sítě Ambiente. Na blogu Jídlo a radost doporučují „mladé listy posekat do omáček, jako je beurre blanc, holandská nebo velouté, do majonézy a hráškového kečupu, ale také do knedlíků, masových rolád a chlebového těsta, případně do raviol a karbanátků.“
- Foodblogerka Markéta Pavleje aka Kitchenette na svém blogu doporučuje bylinkové máslo z medvědího česneku.
Zdroje: Apetit, Kitchenette.cz, Jidloaradost.ambi.cz