Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Milujete vaření a společné večeře, ale nemáte dost času? Boxy se surovinami vám vaření usnadní

Box se surovinami na přípravu jídla
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Milujete jako rodina společné vaření, ale ne vždy se najde dost času? My vám rozumíme! Nejde jen o přípravu pokrmu: je také potřeba vymyslet, co se bude vařit, zkontrolovat suroviny a případně je dokoupit. Navíc se často nevyplatí kvůli špetce speciálního koření kupovat celý sáček, jindy zase zbude sklenice tahini... Ulehčete si práci a poohlédněte se po boxech se surovinami. Usnadní vám práci a na trhu je z čeho vybírat.

Jste milovníci vaření a společného stolování s celou rodinou, ale nemáte dostatek času a energie? Naprosto chápeme. Člověk má pak tendenci se odbývat, spoléhat na osvědčené rychlovky, které nás ale už mnohdy nudí... Co s tím? Není na tom nic špatného, nechat si pomoct a ulehčit si práci.

Že je domácí stravování v klidu a bez starostí důležité i z hlediska našeho zdraví potvrzuje nutriční specialistka Markéta Gajdošová: „V dnešní hektické době, kdy je snadné ztratit se v multitaskingu, je klíčové se na jídlo skutečně zaměřit a věnovat se plně chvíli u stolu. Takový přístup nám pomáhá nejen k lepšímu trávení a využívání živin, ale také ke kultivaci zdravějšího vztahu k jídlu a vlastnímu tělu.“ 

Boxy se surovinami nebo hotové vývary usnadní práci i život

Dny běží jak splašené, leden vás stál spoustu energie, ale vy se vaření pro rodinu nechcete vzdát? Ani nemusíte, jen si vaření trochu usnadněte. Na trhu najdete spoustu možností.

  • Menu box z Alberta: Albertova tržnice nabízí Menu boxy, ve kterých najdete předpřipravenou a balenou zeleninu, která šetří čas a usnadňuje přípravu oblíbených pokrmů, jako například indické curry madras, japonské teriyaki nebo polévka z červené čočky.
  • Farmbox: Vše, co potřebujete na oběd pro rodinu nebo známé najdete v jednom boxu a recepty pak na blogu. Připravíte si burgery nebo kuře ala kačena?
  • Yummy: Finská novinka na trhu slibuje, že nabídne recepty, dodá čerstvé suroviny a na vás už pak bude jenom to vaření, které si můžete užít. Nebudete totiž otrávení z hodin, kdy na internetu hledáte inspiraci, nebo unavení z obcházení obchodů, protože samozřejmě v prvním nemají vše...
  • Kašpárek na Rohlíku: Set k přípravě hotového jídla jako z restaurace 420 Radka Kašpárka koupíte na Rohlíku. Najdete tu kompletní postup přípravy a suroviny na šťavnatý burger z hovězího trhaného krku s cibulovým zelím a dipem nebo šťavnatý pastrami sandwich z hovězí hrudi s nakládanými okurkami a s rukolou.
  • Cibule Bistro vývary: Vývar je základem každé kuchyně, ale ne vždy je možnost nechat jej hodiny táhnout na sporáku. Filip Sajler přišel proto s vývary, které můžete mít v lednici a ve chvíli, kdy začínáte s přípravou jídla, je jen ohřejete.

Společná večeře je důležitá, ale chybí čas a inspirace

Jestli máte při pohledu na sociální sítě pocit, že uspěchaní jste jen vy a všichni ostatní mají svůj život a každodenní povinnosti pevně v rukách, jste na omylu. Nedávný průzkum společnosti Ipsos, který nahlédl do českých kuchyní, ukázal hned několik zajímavých skutečností:

  • Společná večeře je důležitá pro 65 % Čechů, ale často na ni nemají čas. Přitom tráví hodně času nakupováním. 
  • 66 % Čechů napříč generacemi vaření baví, a překvapivě až 72 % z nich patří do mladší generace.
  • Přesto více než polovina domácností uvádí, že nemají na vaření dostatek času, 26 % jich postrádá inspiraci a ve více než dvou třetinách pravidelně zní věta „Co bude dnes k večeři?“, což může být velmi stresující.

Yummy: Nový hráč na trhu

Finská společnost Yummy nabízí boxy s ingrediencemi na vaření více než 180 000 zákazníkům po celém Finsku a Estonsku. A nově také u nás –  zatím funguje jen v Praze, plánuje se rozšíření po celé republice. „Česká republika je pro nás ideální trh, protože Češi mají rádi domácí vaření, stále více se zajímají o kvalitní suroviny, podporují místní dodavatele a čím dál více řeší udržitelnost. To perfektně zapadá do našeho konceptu,“ vysvětlil generální ředitel společnosti Joonas Mäkilä.

  • Pro Yummy je zásadní udržitelnost a odpovědnost. Zaměřuje se na minimalizaci plýtvání potravinami na všech úrovních.
  • Suroviny firma odebírá především od místních dodavatelů v přesném množství na základě objednávek zákazníků, což zajišťuje, že nic nezůstane nevyužito. Každá surovina v boxu, včetně koření a omáček, je předem přesně odměřena pro dané recepty a počet porcí, což eliminuje plýtvání potravinami i u zákazníků. 
  • Každý týden jsou v nabídce nové recepty, které vytvořili Yummy šéfkuchaři – postupy jsou jednoduché, zvládne je každý. Jedná se o jídla chutná, zdravá a jednoduchá.

Citronové orzotto s mascarpone a pečenou cuketou

Pro lepší představu o tom, jaká jídla si můžete s Yummy uvařit, přinášíme jeden z receptů. Kompletní suroviny v požadovaném množství obdržíte v boxu (z domácích zásob použijete jen sůl, pepř a olej).

Ingredience na pečenou cuketu: 1 cuketa, 12 lžíce oleje, 0,5 lžičky soli, špetka černého pepře, 1 balení sušeného oregana, 1 balení kešu ořechů
Co si připravit na orzotto: 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 1 balení těstovin orzo, 1 balení bílého octa, 1112 dl vody, 1 lžičku soli, 0,5 lžičky černého pepře, 1 balení sušeného tymiánu, 1 balení mascarpone, 1 citron, sýr typu parmazán

Postup:

  • Předehřejte troubu na 225 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  • Cuketu omyjte, nakrájejte na plátky a rozložte na plech. Zakápněte olejem, ochuťte solí, černým pepřem a sušeným oreganem. Lehce promíchejte a vložte do trouby. Pečte přibližně 15 minut.
  • Po 15 minutách pečení přidejte na plech kešu ořechy a vše pečte ještě dalších 5 minut. 
  • Mezitím oloupejte a najemno nakrájejte cibuli a česnek. Zahřejte hrnec s 1–2 lžícemi oleje na středním plameni. Přidejte cibuli a česnek a restujte za občasného míchání 3–5 minut.
  • Vsypte orzo těstoviny do hrnce a restujte další 2 minuty. Poté přilijte bílý vinný ocet a vodu. Ochuťte solí, černým pepřem a sušeným tymiánem. Přiveďte k varu a poté vařte na mírném plameni 12–15 minut za občasného míchání. 
  • Jakmile je orzotto téměř uvařené, přidejte mascarpone a ještě 2–4 minuty prohřívejte. Poté zakápněte směs citronovou šťávou podle chuti a nastrouhejte kůru z omytého citronu. Na závěr vmíchejte strouhaný sýr. 
  • Orzotto rozdělte na talíře a navrch přidejte pečenou cuketu a kešu ořechy.

Zdroje: Albert.cz, Farmbox.cz, Yummybox.cz, Cibulebistro.cz, Rohlik.cz

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín