Nová registrace Zapomenuté heslo

Navštívili jsme kurz vaření a naučili se zpracovat humra i pracovat s mušlemi a slávkami

Kurzem Humr, mušle, krevety vás provede Pavel Vacek
Se svolením Pavla Vacka
Na kurzu se dozvíte, jak zpracovat humra Mořské plody ovládnete jako profík Naše redaktorky si rády rozšiřují obzory Další
2 fotky

Máte na talíři málo ryb a mořských plodů? Naučte se je správně připravovat s šéfkuchařem Pražského kulinářského institutu. Prozradí, jak oloupat krevety i jak zpracovat humra. 

Pražský kulinářský institut byla jedna z prvních opravdových kuchařských škol, které u nás vznikly. Založil ji Roman Vaněk, který k ní po čase přidal i knižní nakladatelství. Jeho kuchařky dnes patří mezi spolehlivé klasiky, které vás naučí vařit českou i světovou kuchyni.


Dnes této škole vaření velí Pavel Vacek, který patří ke generaci kuchařů, jejichž profesní začátky jsou spojeny s hotelem Alcron a kteří dnes tvoří špičku šéfkuchařů v naší republice. Pavel Vacek je studnice vědomostí o surovinách i kuchařských technikách, a tak se na jeho kurzu naučíte daleko více, než by vás kdy napadlo.

žemlovka s tvarohem

Žemlovka s tvarohem podle Romana Vaňka

< 90 min
4(273x)
Přečíst recept

Jaké dojmy z kurzu mají redaktorky Apetitu?

Kurz vaření Humr, mušle, krevety navštívily redaktorky časopisu Apetit Katka Kočičková a Darinka Sieglová. Byl pro tyto zkušené kuchařky přínosem?

„O jídle píšu už mnoho let, objevit něco nového je rok od roku těžší. O to více mě to vždy mile překvapí. Díky kurzu Humr, mušle, krevety a salátu s pošírovaným humrem, který jsme vařili, jsem objevila prach ze sušených pomerančových slupek. Je to snadné na výrobu a v jídle to udělá obrovskou službu," prozradila redaktorka Katka Kočičková. „Stejně tak wasabi tobiko kaviár, který jsem měla už tisíckrát na sushi, ale nikdy mě nenapadlo koupit si ho domů a vmíchat do salátu," směje se Katka.

„Během kurzu jsme si připravili krevety, mušle svatého Jakuba, slávky... Největší zážitek ale byla příprava humra. V tom je kurz opravdu výjimečný. Humr se totiž málokdy objeví na seznamu receptů, které se ve školách vaření učí. A pokud ano, většinou jej dostanete do dvojice. Tady jsme měli každý svého humra, a tak jsme si ho mohli osahat a naučit se jeho přípravu a zpracování od začátku až do konce,“ pochvalovala náplň kurzu redaktorka Darina Sieglová. „Já jsem městské dítě, slepice ani králíka jsme doma nezabíjeli, maso znám balené v obchodě. Zabít a zpracovat živého tvora je zkušenost, kterou člověk nezažívá každý den. A asi by měl. Je pak přirozené, že se snažíte toho korýše zpracovat včetně krunýře. Máte k němu úctu.“

Co se během kurzu naučíte?

V kurzu se naučíte nejen čtyři různé recepty z mořských plodů, ale Pavel Vacek poradí, jak jednotlivé suroviny kupovat, jak je uchovat i jak s nimi v kuchyni pracovat.

„Naučíte se zabít humra, vyndat maso z jeho jednotlivých částí, očistit krevety i mušle svatého Jakuba, naučím vás rozpoznat dobré slávky od těch, které by vám neudělaly dobře, ukážeme si spoustu ingrediencí, které by se vám doma mohly hodit, a prozradím, jak vše zpracovat, abyste byli co nejvíce zero waste. Připravené pro vás mám superrychlé recepty i ty, které jsou náročnější na čas. Zkrátka od každého něco," prozradil Pavel Vacek a dodal, že nabídku všech kurzů Prakul najdete na www.prakul.cz, nejbližší kurz Humr, mušle, krevety se koná 12. března. 

Rádi byste něco vyzkoušeli doma? Jak je libo, máme pro vás i recept. 

Krevety a mušle svatého Jakuba podle Pavla Vacka

Ingredience: 8 krevet vel.16/20, 8 mušlí sv. Jakuba, 50 g cukety, 50 g mrkve, 1 jarní cibulka, 50 g hub shiitake, 20 g cherry rajčátek, 30 g sójových klíčků, 1 větší stroužek česneku, zázvor, koriandr, sójová omáčka, sladká sójová omáčka, sezamový olej, rostlinný olej, máslo (studené, na zahuštění), sůl, pepř

Postup: 

  • Krevety oloupejte a vyndejte z nich střívko. Z mušlí odstraňte malý sval po straně. Krevety i mušle osušte.
  • Česnek, zázvor a ostatní zeleninu nakrájejte na drobné nudličky. Houby zbavené nožiček nakrájejte na širší nudličky. 
  • V pánvi na vysokém ohni rozpalte sezamový olej a orestujte houby do zlatavé barvy. Přidejte česnek a zázvor, cuketu, mrkev a jarní cibulku, promíchejte a krátce orestujte. Osolte a opepřete.
  • Orestované ingredience přesuňte z pánve stranou na talíř.
  • Pánev vytřete papírovou utěrkou a následně ji použijte na krevety a mušle. 
  • Krevety a mušle lehce osolte a opepřete. V pánvi na vyšším ohni rozpálte lžíci rostlinného oleje. Přidejte mušle a nechte je přibližně minutu opékat do zlatova. Otočte je, přidejte krevety, které restujte z každé strany půl minuty. Poté přidejte orestovanou zeleninu a zakápněte sladkou a slanou sójovou omáčkou v poměru 2:1, vypněte sporák a nakonec přidejte na kostičky nakrájené máslo, které nechte rozpustit, přihoďte cherry rajčátka, sojové klíčky, nasekaný koriandr a vše ještě jednou prohoďte.
  • Dle chuti můžete přidat nakrájenou chilli papričku, tabasco nebo Sambal Oelek.

Sdílet článek

Ryby a mořské plody Krevety

Související články