Ač je podzim obdobím dýní, mnozí si od nich udržují odstup. Ano, loupání dýně se může zdát složité, ale s několika osvědčenými triky to zvládnete snadno a bez zbytečného úsilí. Naučte se správnou techniku a využijte dýni na maximum.
Mnoho lidí se pokrmům z dýně vyhýbá jenom proto, že se obává tvrdé slupky a náročného zpracování. Naštěstí existují způsoby, jak si celý proces usnadnit a získat nejen lahodnou dužinu, ale i semínka, která skvěle poslouží jako zdravá a křupavá pochoutka.
VIDEO: JAK VYDLABAT A OLOUPAT DÝNI
Na krájení dýně budete potřebovat velký ostrý nůž se širokou čepelí.
- Dýni nejdřív důkladně omyjte a osušte.
- Ostrým nožem seřízněte spodek a stopku dýně, bude se vám s ní lépe pracovat a snadněji ji překrojíte.
- Položte dýni širší zarovnanou plochou na podložku a podélně ji rozřízněte na poloviny.
- Semínka vydlabejte polévkovou lžící nebo pevnou naběračkou na zmrzlinu.
- Dýni hokkaido loupat nemusíte, ale pokud chcete, půjde to i se škrabkou na brambory.
Proč dýni hokkaido neloupat?
- Loupání není jednoduché a příprava jídla vám zabere víc času.
- Slupka této dýně tepelnou úpravou (vařením i pečením) dostatečně změkne a obsahuje spoustu vlákniny a výživných látek, o které se oloupáním připravíte.
- Pokrmy z dýně se slupkou budou mít zářivější oranžovou barvu.
Proč dýni hokkaido loupat?
- Pokud se dýni nechystáte po tepelné úpravě rozmixovat, může vám trochu pevnější slupka v jídle překážet.
- Oloupání je dobrá volba i v případě, že si nejste jistí původem dýně a chcete z ní připravovat pokrm pro malé dítě nebo pro osoby s oslabeným trávením.
Jak oloupat pevnější druhy dýně
Další druhy dýně, jako jsou máslová, muškátová nebo špagetová, je potřeba oloupat. Jejich slupka je pevnější a se škrabkou to nezvládnete. Slupku okrájejte ostrým nožem: nejlépe se vám to podaří, když dýni překrojíte na menší části tak, aby pevně stála na podložce, a slupku okrájíte kolem dokola.
Co s dýňovými semínky? Upečte je
Vydlabaná semínka dýně zbavte zbytků dužiny a upečte je v troubě. Jsou bohatá na vlákninu a vitamíny, obsahují důležité minerály i omega-3 nenasycené mastné kyseliny, především ale skvěle chutnají a vy spotřebujete dýni do posledního kousku.
- Semínka promyjte pod tekoucí vodou v sítu a rukama je jemně třete, aby se zbavila větších kousků dužiny. Nemusíte být přehnaně pečliví, drobné zbytky dužiny na semínkách nevadí.
- Omytá semínka nechte oschnout na utěrce nebo kuchyňském ubrousku. Poté je rozprostřete v tenké vrstvě na plech, zakápněte olejem a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 10–20 minut, dokud nejsou krásně křupavá.
- Osolte a přidejte špetku chilli, kajenský pepř, muškátový oříšek nebo mletý římský kmín podle chuti.
Co připravit z dýně
Dužinu dýně můžete v kuchyni využít na tisíc způsobů. Zkuste si připravit krémovou dýňovou polévku, pečenou dýni s kořením nebo dýňové rizoto. Křupavá semínka pak poslouží jako lahodný posyp na saláty, polévky nebo jen tak na zobání.