Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o nových restauracích a gastronomii. Někdo si rád poslechne svého oblíbeného kuchaře nebo foodblogera. Výběr je pestrý, na své si přijdou všichni. Tak si dejte jídlo tentokrát ušima, ale pozor: způsobuje to hlad a vyvolává nezvladatelné chutě.
Lidé, pro které je jídlo vášeň, ho nejen neustále vaří a konzumují, ale také o něm s láskou mluví, čtou a hledají nové inspirace a trendy. Skvělým zdrojem se v poslední době staly populární podcasty. Ty navíc můžete poslouchat i při vaření a vnímat tak jídlo dalším smyslem.
Které podcasty by vám neměly uniknout? Které nabízejí inspiraci, vhled do gastronomie a příběhy, které stojí za recepty, restauracemi nebo blogy?
Velká žranice
Lukáš Hejlík je ve světě gastronomie pojem. Podle jeho aplikace Gastromapa si lidé plánují dovolenou, má nezanedbatelný vliv na rozvoj kavárenské kultury v Česku a pravidelně dává na svých platformách prostor lidem, kteří mají k jídlu a gastronomii co říct. Jednou z platforem, kde tvoří pravidelně cenný obsah, jsou právě podcasty a jmenovitě Velká žranice.
Jako správná žranice má každý díl čtyři chody: drby ze scény (amuse bouche), gastro trendy (předkrm), hlavní téma (hlavní chod) a sladká pochvala (dezert). Nový díl vychází pravidelně každý měsíc čtvrtého a v dubnu oslaví podcast dva roky. Jakým tématům se Lukáš Hejlík se svými hosty věnuje? Namátkou: podnikání v gastru s rodinou, ženám v kuchyni, reality show o vaření, budoucnosti gastra, trendům a podnikům u nás i za hranicemi.
A pozor, Lukáš Hejlík odpálil i druhou sérii svého podcastu Gastromapa 111.
Ne hladu podcast o výživě
Podcast O výživě je o nejrůznějších zákoutích ze světa výživy se srozumitelnými a ucelenými informacemi, který vám pomůže se v této sféře lépe orientovat. Provedou vás jím nutriční terapeutky z Ne hladu: Veronika Pourová, Andrea Jakešová a další. A vyjasní nejčastější výživové mýty, pomůžou se správným výběrem potravin, seznámí se zajímavými hosty a jejich pohledem na výživu a mnoho dalšího.
Víte, s čím se na nutriční terapeuty obrací muži? Jak souvisí výživa a psychika? K čemu je BMI a kolik byste měli vážit? Jaké jsou trendy v pekařství a zda je pečivo v jídelníčku problém? Nevíte? Tak nalaďte podcast.
Cukrfree
Janina, známá jako Cukrfree, patří dlouhé roky k uznávaným foodblogerkám a její životní cesta, kdy sdílí, jak se zbavila závislosti na cukru a jak bojovala s poruchami příjmu potravy, je velmi inspirující. A stejně tak i její Cukrfree Podcast. Ten není jen o jídle, ale Janina přináší sérii delších rozhovorů s inspirativními hosty, a to nejen z oblasti zdraví, výživy a životního stylu. Témata jsou velmi pestrá: od čokolády přes kojení a nošení dětí po non toxic výživu nebo vliv technologií na náš mozek.
Taste of Prague
Jan a Zuzka Valentovi jídlo milují. A svou lásku předávají dál. Na svém Instagramu, v bistru Šodó, které spoluzaložili, na gastro tours, které organizují po Česku, a ve svém podcastu Taste of Prague. V něm spojili do jednoho své dvě lásky: jídlo a cestování. A vy si tak můžete vybrat díl o Japonsku, Valencii, Lanzarote nebo třeba Maltě a těšit se na neuvěřitelně chutné a inspirativní zážitky z cest (nejen) za jídlem.
Český gastronomický podcast
Moderovaný byznysový pořad o ekonomických potřebách, vhledech, nápadech a zkušenostech z české gastronomie, který se zaměřuje na rozhovory s respektovanými odborníky v tomto oboru, to je Český gastronomický podcast. Jeho autorem je Luboš Kastner, významná osobnost v oblasti české gastronomie, který se svými hosty probírá různá témata, jako jsou marketing gastronomických podniků, gastro trendy, byznys podle generace Z, minipivovary na vzestupu a příběhy zajímavých pražíren, řeznictví, hotelů a restaurací.
Zdroje: Open.spotify.com, Podcast.cukrfree.cz, Ceskygastronomickypodcast.cz