Nová registrace Zapomenuté heslo

Pokořené výzvy: Redaktorky Apetitu prozradily svoje triky na nejlepší makronky i sushi

23. 5. 2025
Levandulové makronky
Pixabay / JillWellington

Co takhle vyzvat sami sebe a o víkendu se pustit do makronek nebo sushi? Asi každý má v kuchařském repertoáru ověřené klasiky, které se vždy povedou, možná je ale pávě teď čas pokořit něco nového nebo něco, co člověk dosud nepovažoval za možné.

Svíčkovou omáčku jsem odjakživa vnímala jako haute cuisine, na kterou si troufnou jen zkušené a ostřílené kuchařky typu babička nebo michelinský kuchař. A pak jsem si dala závazek, že to během mateřské dovolené pokořím... A podařilo se.

Našla jsem si recept Jany Florentýny Pišové na jejím blogu Kuchařka pro dceru, která mi dodala odvahu hned na úvod: „Pokud jste ještě nikdy hovězí pečeni na smetaně nevařili, jde v receptu zhruba o tohle: nachystáte si maso a základ z kořenové zeleniny a koření a to vše společně zakryté dusíte v troubě, až je maso měkké. Poté vypečenou šťávu zahustíte jíškou, přidáte propasírovanou použitou zeleninu, zjemníte smetanou a máte hotovo.“ Zvládla jsem protýkání masa, správně opéct zeleninu i dokonale ochutit a dnes můžu říct, že jednou budu ta babička, ke které se bude na svíčkovou chodit.

Jakou výzvy překonaly redaktorky Apetitu? 

Dokonalá svíčková pečeně

Dokonalá svíčková pečeně

> 120 min
4.7(85x)
Přečíst recept

 

Božské bún chả podle Jany

„Můj majstrštyk je vietnamské bún chả, doma všichni včetně dětí milujeme vietnamskou kuchyni. Nejde o nijak složité jídlo, ale má svá úskalí,“ říká šéfredaktorka Apetitonline Jana.

  • Základem skvělého bún chả je kvalitní hustá vietnamská sójová omáčka. „Ne Kikkoman, jak říká ‚můj‘ Vietnamec na Sapě, ta je na sushi.“
  • Poté je důležitý vysoký libový bůček i s kůží a trpělivost. „Maso nakládám vždy alespoň 12 hodin předem, obvykle spíš celý den. Je potřeba ho krájet na hranolky asi 2x2 cm, vysoké na celou výšku boku, odřezávat kůži by byl hřích! Tenké plátky se propečou moc a na jehle se protáčí na jednu stranu, silné se nepropečou. Nejlepší je samozřejmě pomaličku grilovaný na dřevěném uhlí, dokud celý povrch nezkaramelizuje.
  • A nesmí se určitě šetřit na kvalitních nudlích. Pak „stačí“ jednoduchý salát, čerstvě nasucho opražený sezam a voňavá zálivka, v níž prim hraje kvalitní rybí omáčka. „Nechci se chlubit, ale když děláme zahraní párty, první otázka našich přátel je, jestli bude i bún chả.“

 

Staňte se králem makronek jako Katka

Malá pusinka ze tří surovin, která vyžaduje trochu soustředění a znalost pár vychytávek? I zkušení cukráři s makronkami občas zápolí, protože se zdá, že na to, zda se povedou či nikoli, má vliv nejen mandlová mouka a sníh z bílků, ale i počasí a znamení horoskopu, ve kterém jste narození. Naše redaktorka Katka je však v jejich pečení naprostá mistryně a podělila se o zkušenosti.

„Asi před šesti lety jsem chtěla upéct synovi dort a ozdobit ho makronkami. V té době u nás nebyly ještě tak snadno dostupné, a proto jsem se rozhodla upéct si je sama. Moje první makronky byly popraskané, křivé nebo vypadaly jako piškoty. Ale nevzdala jsem to, nakoukala jsem spoustu videí, načetla mnoho moudrých rad, zkoušela nové recepty, postupy a vylepšovala techniku. Dnes si troufám tvrdit, že jsem jim ‚přišla na kloub‘ a s výsledkem se dokážu spokojit. Ovšem nutno dodat, že tehdy nebylo tolik zdrojů, receptů a videí s postupem. I sehnat mandlovou mouku byl ‚oříšek‘,“ vysvětluje Katka a dodává, že teď je to podstatně snazší: cukráři nabízejí kurzy, Youtube a sociální sítě jsou plné videí a vychytávek, jak připravit tu nejlepší makronku pod sluncem. „Proto se určitě nenechte odradit, chce to jen trochu trpělivosti a cviku, vytoužený výsledek se brzy dostaví.“

  • Skvělý je videokurz od Míši Landové, která je u nás podle Katky makronkovou královnou. „A i když peču podle jejího receptu, ne všechny pokyny ‚na co si dát pozor‘ dodržuji, našla jsem si postup vlastní. Taky sleduji spoustu instagramových profilů, kde ukazují nejrůznější vychytávky, jako dokonalou makronáž, sušení mandlové mouky, tvorbu ganache....“
  • Katce pomohlo přejít z francouzské metody na italskou, tedy pořídit si teploměr a dělat makronky s cukrovým rozvarem.
  • Pak také zvolit správnou podložku na pečení. Pečicí papír, ať už jakékoliv barvy nebo tloušťky nedokáže tak výborně vést teplo jako teflon.
  • No a pak jen zkoušet, zkoušet, zkoušet...

„Rad na to, jak upéct ty nejlepší makronky, je nespočet a často se velmi rozcházejí. A i když každý má ten svůj zaručený postup, ze zkušeností věřím, že pouze jeden neexistuje. Přestože makronky peču už léta, tak k nim stále přistupuji s respektem a dodnes se někdy stane, že se zkrátka nepovedou...“

 

Sushi jako profík ovládla Jana

Jeden kousek sushi stejný jako druhý, pečlivě umotané z drobných kousků surovin? Ano, chce to práci, ale pokud jste si tuto japonskou pochoutku oblíbili, možná byste se její domácí přípravu rádi naučili. Tak jako šéfredaktorka Apetitu Jana. „Naposledy se mi podařilo zvládnout přípravu sushi tak, že si troufám na pořádání sushi party pro přátele. Bojovala jsem s přípravou a ochucením rýže, ale myslím, že jsem to v posledním roce dokázala skvěle vyladit.“

  • Rýži na sushi zalévám rozvarem ze 100 ml rýžového octa, 10 ml Sake, 20 g soli, 50 g cukru a 1 lžíce limetkové šťávy. Toto množství vyjde na cca 500 g rýže, ale je dobré si to vyzkoušet. Neochucená a nedosolená rýže může zkazit celkový dojem ze sushi. A ještě jedna rada na závěr: nikdy nemíchejte do jednoho hrnce rýži na sushi různých značek, i když na obalu píšou, že se vaří stejný čas. Může se vám stát, že jedna zůstane nedovařená.

Další zvládnutou výzvou byly dokonalé sněhové pusinky a dort Pavlova – tady platí, že nejvíce pomůže, když stále dokola pečete (přesněji řečeno sušíte) a upravujete nastavení teploty a délku pobytu v troubě. „Letos se chystám na makronky.... Ty jsem zatím zkoušela dvakrát a ne moc úspěšně, ale věřím, že to půjde!“ A my tomu veříme, Katčiny rady se budou hodit!

Doporučujeme recept s videem

Makronky

Sdílet článek

Sushi

Související články