Co plánujete na sobotu 9. listopadu? Že se ptáme – vyrazíte na Zimní Apetit piknik! My taky! Už se těšíme na to, co dobrého ochutnáme, a na zajímavé prodejce, které potkáme. A protože se blíží Vánoce, máme také v plánu pomoct Ježíškovi a pořídit pár dárků. Seznam prodejců je jako vždy pestrý: u koho můžete letos pořídit jedlé dárky a kde najdete drobnosti do domácnosti?
Desítky zajímavých prodejců, kteří ze všech koutů republiky přijedou představit své dobroty i pomocníky do kuchyně nebo dekorativní doplňky do domácnosti? To na jednom místě hned tak nepotkáte. A proto byste neměli chybět na Zimním Apetit pikniku, který se koná v sobotu 9. listopadu v pražském Zemědělském muzeu.
Vstup je zdarma, tak vyrazte na Letnou a potkejte se s redakcí Apetitu, nejlepšími šéfkuchaři, kulináři i osobnostmi ze světa gastronomie a především se všemi prodejci, kteří přivezou to nejlepší, co nabízejí.
Proč vyrazit na Zimní Apetit piknik?
Český mlýnek
Milujete promyšlené a elegantní doplňky do kuchyně? Už vás nebaví podávat návštěvě sůl v zavařovací sklenici? Pak se určitě zastavte u Českého mlýnku. Tato rodinná firma se zaměřuje na výrobu prémiových dřevěných mlýnků, které jsou vyráběné ručně, s láskou a vznikají v limitovaných sériích, každý je jedinečný.
„Zákazníci se na stánku Českého mlýnku mohou těšit na krásu dřeva zpracovanou do podoby nádherných, ručně vyráběných mlýnků na pepř, sůl, kmín, hřebíček a jiná suchá koření. Každý mlýnek je originální svou kresbou dřeva, která je ojedinělá: ať jde o ořešák černý, který vyniká převážně svou tmavě hnědou barvou, či nádherný jasan v barvách od světle žluté až po temně zlatavé barvy“, popisuje Jiří Hurych z Českého mlýnku a doplňuje, že nabídnou i mlýnky na muškátový oříšek či kávu. Doplňkovým sortimentem pak budou ozdobné uzávěry na lahve a otvíráky na pivo.
Jídelní ubrusy
Hezké prostírání navodí pocit útulna, pěkná zástěra splní nejen funkci, ale ještě vám to bude v kuchyni slušet... Stavte se u stánku Jídelní ubrusy a vyberte si pro vás na míru.
„Precizně zpracované jídelní ubrusy, zástěry, naprony a prostírání vyrábím z českých materiálů. Originální výrobky vznikají v malé dílně v srdci Jizerských hor, v Liberci. Nabízím jídelní soupravy v mnoha rozměrech, tvarech a kombinacích. Ubrusy připravím i přímo na míru vašemu jídelnímu stolu,“ říká Ivana Horáčková z Jídelních ubrusů.
ChilliMaga
Jste fanoušci pálivých chutí? Pak by vaše kroky měli zamířit ke stánků moravské delegace, kde to bude ostré.
V jižní a střední Americe se chilli používá k dochucování jídel i léčbě nemocí již šest tisíc let. Na jižní Moravě má pěstování chilli tradici kratší, ale o to intenzivnější. „Chuť jižní Moravy – to nejsou jenom znojemské okurky a břeclavské meruňky, ale i chilli z ChilliMagy,“ říkají Filip, Michal a Iveta, zakladatelé ChilliMaga.
„ChilliMaga je naše srdcovka z jižní Moravy – tady to vaříme tak, jak to máme rádi. Vše je z prvotřídních surovin, žádné umělé konzervanty, jen poctivá práce a naše vlastní recepty. V kuchyni jsme parta kamarádů, co si dávají záležet, aby každá sklenička měla tu správnou chuť a lesk. A máme pro vás připravené i speciální vánoční balíčky,“ doplnil Filip Sítek z ChilliMaga.
Kampot.cz
Rádi v kuchyni experimentujete s novými chutěmi i ingrediencemi a nespokojíte se s běžnou nabídkou koření, oříšků či omáček? Pak vás jistě zaujme nabídka od Kampot.cz: kvalitní pepř dovážený z regionu Kampot v Kambodži, který má díky skvělým podmínkám naprosto jedinečnou chuť i aroma.
„Letošní Vánoce můžete provonět kampotským pepřem a desítkami dalších druhů koření, omáček, sušeného ovoce, kešu oříšků či čokolády z Kambodže. Naše produkty se vyznačují nekompromisní chutí a jejich výroba fér přístupem k lidem i přírodě, což se na rodinné farmě La Plantation v Kampotu daří již od roku 2013, včetně podpory místní školy, do které se s námi můžete zapojit také,“ říká za Kampot.cz Jiří Piskáček.
Víno Herink
A co dobroty v tekuté formě? Ty najdete mimo jiné u Vína Herink, které je dodavatelem kvalitních vín z celého světa. Blíží se sezóna oslav, rodinných i přátelských setkání, tak ochutnejte a doplňte zásoby nebo dárky pro milovníky dobrého pití.
„Za víno Herink nabídneme jako již tradičně výběr oblíbených italských bublin, hlavně tedy prosecco. Protože se ale akce koná během víkendu před svátkem sv. Martina, přivezeme pro návštěvníky i svatomartinské víno a samozřejmě i nějaký teplý nápoj na zahřátí,“ popisuje Kristýna Vlček.
Čokonálada
A na závěr sladkou tečku, tedy čokoládové dobroty z Úval. Zde se vyrábí z belgické čokolády, čerstvých surovin a čistě přírodních produktů čokoládové lanýže, bonbony i tabulkové čokolády nebo čokoládové chipsy. Vše je přirozeně bezlepkové. Uděláte si „čokonáladu“?
„Mám ráda opravdové věci, takové jaké jsou, bez příkras, bez přetvářky, v jejich nejčistší podobě. Pro výrobu zázvorových lanýžů tak používáme čerstvý zázvor, pro kávové kvalitní, čerstvě umletou kávu Arabica a výrobě levandulových lanýžů předchází sběr čerstvých květů nejlépe za slunečného dne. Nepoužíváme žádné konzervanty ani jiné chemické látky, které prodlužují trvanlivost, ale zhoršují chuť. Naší specialitou jsou čokoládové lanýže, tzn. čokoládové bonbony vyráběné bez pomoci forem,“ uzavírá Denisa Zavoralová z Čokonálady.
Zdroje: cokonalada.cz, ceskymlynek.cz, chillimaga.com, jidelniubrusy.cz, kampot.cz, vinoherink.cz