Nová registrace Zapomenuté heslo

Příbor, hůlky, ruce? Kdy a co při jídle použít, abyste se neztrapnili?

Hůlky, nebo vidličku?
Shutterstock

Většinou se tu věnujeme tomu, co se podává na talíři, v misce nebo ve sklence. Dnes se zaměříme na to, čím se dané pokrmy konzumují. Protože už dávno neplatí, že zkrátka použijete příbor, to by bylo příliš jednoduché. A spolu s tím, jak jsme si oblíbili nejrůznější cizí kuchyně, je třeba naučit se, kdy použít vidličku a nůž, kdy jen vidličku či lžíci, kdy hůlky. A jestlipak víte, kdy je povolené vykasat si rukávy a do jídla se pustit rukama?

V troubě voní vepřová pečeně, na plotně se vaří knedlík a dusí zelí, vývar máte hotový. Můžete prostřít! A v tomto případě to bude chtít kompletní příbor ve složení lžíce, vidlička a nůž. Až si ale další den rodina „poručí“ spaghetti bolognese, vystačíte si pouze s vidličkou. Co ale když si rádi pochutnáváte na sushi nebo jiných asijských dobrotách? Je nutné používat zásadně hůlky nebo si to lze usnadnit?

Kdy použít klasický evropský příbor

Kompletní příbor se na evropském kontinentu používá se od konce 17. století. „V Evropě se dlouho jedlo jen lžící a nožem. Zavádění vidličky urychlila španělská móda širokých límců – okruží, přes které si lidé nedosáhli do pusy. Za rozšíření vidličky vděčíme také anglickému králi Karlu I., který v roce 1633 řekl, že se sluší ji používat. Tento zvyk se hned začal přenášet do šlechtických sídel a postupně se stal pravidlem. Ale vždycky existovalo něco, s čím si příbor neporadí. Koneckonců – v polovině světa se stále jí rukama,“ řekla znalkyně etikety Nina Provaan Smetanová pro blog Jídlo a radost.

Jak jíst jednotlivé chody a kdy není kompletní příbor třeba? 

  • Polévka se jí lžící, na maso a hlavní chody se používá klasická kombinace nože a vidličky.

  • Podáváte-li i dezert, nezapomeňte na dezertní vidličku či lžičku.

  • Milovníci italské kuchyně ale musí opatrně. Sice se dlouho tradovalo, že špagety se jí lžící a vidličkou, leč není to pravda. Musíte si vystačit s vidličkou a podle Jídlo a radost je postup následující: Vidlička se drží pravou rukou v kolmé pozici, aby se s ní dalo dobře otáčet. Porce špaget se namotává po směru hodinových ručiček. Doporučuje se nabírat špagety od okraje talíře, aby se jich na vidličku nenamotalo příliš mnoho.

Ohánějte se hůlkami jako asijský gurmán

Hůlky se v Číně používají už tisíce let, původně se používaly během přípravy pokrmů k jejich míchání. A postupně se z nich stal asijský „příbor“, kterým dnes jí nejen Číňani, ale i Japonci, Vietnamci nebo třeba Korejci. A ani u nás nejsou ničím výjimečným – setkáte se s nimi v asijských restauracích, v nichž ovšem často dostanete na výběr a příborem nikoho neurazíte. Co se hůlkami běžně jí?

  • Používají se při nabírání kousků syrové ryby (sashimi) a rýže. Misku s rýží můžete zvednout a podržet si blíže k ústům. Sushi je možné jíst i rukama, rolky se ale vždy konzumují vcelku. To platí i pro nigiri, speciální druh sushi, který se vyrábí z válečku rýže obaleného plátkem ryby nebo jiného plodu moře.

  • Hůlky využijete i pro nabírání nudlí a dalších ingrediencí z ramenu.

  • Po hůlkách se běžně sahá i v případě konzumace polévek: Tom Kha Kai, Tom Yum Goong, ale i pho.

Ruce bývaly příbor králů. Jak je to nyní?

„Než se rozšířila vidlička, často se říkalo: proč ji používat, když nám Bůh dal prsty? Jedlo se třemi prsty většinou pravé ruky, Mohamed jen dvěma prsty. Namáčení rukou do mís bylo zapovězeno,“ vysvětlila pro Jídlo a radost Nina Provaan Smetanová.

Co se dnes může jíst rukama i v restauraci? Není to rozhodně tak, že byste byli za burany, zapomenete-li na příbor. Zkusili jste někdy loupat jinak než ručně krevetu? A chápete, jak směšně byste vypadali, pokud byste si krájeli chleba? 

  • Chléb lámejte, chipsy s dipem či oříšky „zobejte“.
  • U chlebíčků záleží na velikosti, ty menší se dávají do pusy celé, větší držte na ubrousku a ukusujte.
  • Neoloupané krevety samozřejmě loupejte rukama, prsty si máčejte v tzv. finger bowl. Rukama se jí samozřejmě i vařené slávky.
  • Kostičky sýra a olivy si napichujte párátkem nebo berte do ruky. 
  • Kukuřici můžete okusovat, ideálně pokud je napíchnutá na špejli.
  • Ovoce by mělo být rozkrájené, rukama se jedí i např. hrozny. 

Rukou (pravou) se běžně jí v Indii nebo na Srí Lance. V Etiopii je dobrým zvykem používat při jídle pouze první tři prsty, tedy palec, ukazováček a prostředníček a místní tradiční jídlo (placka injera) se používá jako talíř i lžíce zároveň. Rukama se zcela běžně jí i v Mexiku, protože burrito se přece nekrájí. Jako lžíce může sloužit tacos. 

Zdroje: Apetit, Jidloaradost.ambi.cz, Ctyrlistek.eu, Kuchynelidlu.cz, Irozhlas.cz, Sakurasushi.cz, Invia.cz

Sdílet článek

Etiketa

Související články