Koupit klobásy, naložit pár plátků krkovice, nakrájet trochu zeleniny a chleba, k tomu kečup a hořčice? Tak grilování vypadat může. Ale co to tentokrát povznést o level výš? Můžete si s tím trochu vyhrát, popřemýšlet nad výběrem masa, doma si vyrobit marinádu... Máme pro vás tipy, jak na dokonalý grilovaný steak na grilu a recepty na ikonický burger Juicy Lucy nebo křídla Buffalo Wings. Staňte se mistrem grilu!
Češi jsou historicky velcí chalupáři, na což měl vliv minulý režim, a s tím souvisí i obrovská záliba v grilování. Od buřtíků opečených nad ohněm jsme postoupili a dnes se investuje do multifunkčních grilů a kvalitního masa. Stále je ale zásadní, že se nad dobrým a voňavým jídlem schází celé rodiny, že je grilování často vnímáno jako obřad.
Pokud plánujete grilovací party na následující víkend, možná oceníte pár tipů, jak postupovat při přípravě dokonalého steaku, a recepty na ten nejšťavnatější burger a dokonalá křídla.
Jak vybrat maso na dokonalý steak?
Pokud jste se rozhodli hodit na gril pořádnou flákotu a pochutnat si na dokonalém hovězím steaku, měli byste vědět, že záleží nejen na výběru masa, ale rozhodující je i jeho teplota. Jak vybírat a jak poznat, že je steak propečený a hotový tak, jak si přejete?
Základem je kvalitní maso
Maso vybírejte ideálně z prověřeného zdroje, např. od řezníka nebo z farem. „Nabídka hovězího z českých i moravských farem je dnes velmi bohatá. Díky nákupu od konkrétního farmáře budete mít navíc jistotu, že bylo o zvíře dobře postaráno, což se v kvalitě masa projeví,“ vysvětluje Pavel Šilhánek, specialista na maso a uzeniny z online supermarketu Košík.cz. Základem je vyzrálé hovězí maso, které by mělo mít dostatečné mramorování, tedy jemné tukové žilky, díky kterým je výsledná chuť steaku dokonalá a maso není vysušené.
- Rib eye steak (vysoký roštěnec) má vyšší obsah tuku a charakteristické tukové „oko“.
- Tenderloin (svíčková) je měkké, křehké, libové maso, které lze krájet i vidličkou.
- Striploin (nízký roštěnec) je jemně mramorovaný, méně tučný steak.
- T-bone steak je unikátní steak, který spojuje dvě chuti: skládá se z nízkého roštěnce a pravé svíčkové oddělených kostí ve tvaru T.
- Rump steak je kus hovězího masa z vykostěné horní části hovězí kýty neboli z květové špičky.
Grily nažhavit a jde se na to!
- Důležité je mít čistý gril bez zbytků poslední loňské grilovačky, ale to asi není třeba připomínat.
- Maso vyndejte minimálně hodinu předem z lednice, aby nedošlo k teplotnímu šoku.
- Steaky grilujte na přímém ohni: nejdříve nechte na nejvyšším žáru z každé strany zatáhnout, poté nechte bokem při nižší teplotě dodělat.
- K odhadu propečení použijte prstový test, kdy do středu steaku zatlačíte prst. Při propečení rare se důlek brzy vyrovná, u varianty medium to chvíli trvá. Well done steak pak už prstem jen tak nestlačíte. Ale pokud se na odhad pomocí prstu necítíte, využijte digitální teploměr.
Orientační teplota hotového steaku:
- Rare: cca 48 °C
- Medium rare: cca 54 °C
- Medium: cca 61 °C
- Well done: cca 70 °C
Buffalo Wings podle mistra grilu Honzy Řepy
Grillmaster Honza Řepa patří ke zkušeným mistrům grilu, a když jsme na nedávné akci ochutnali jeho grilované Buffalo Wings s omáčkou z modrého sýra, bylo jasno: nutně potřebujeme recept. Honza je připravoval na grilech Weber a to tzv. nepřímou metodou – tedy v místě grilovacího roštu, kde není přímý prudký žár. Kouřovou chuť křidélkům pomohly dodat předem namočené udicí lupínky, které po přidání do grilu a uzavření poklopu vytvořily množství voňavého kouře.
Počet porcí: 6 porcí
Teplota grilu: 180–200 °C
Grilovací metoda: nepřímá s difuzérem
Ingredience na 12 kuřecích křídel
Buffalo omáčka: 50 ml Tabasca, 25 ml vinného octa, 50 g rozpuštěného másla, 4 polévkové lžíce Salt, pepper, garlic rub
Dip z modrého sýra: 5 lžic podmáslí, 120 g rozdrobeného modrého sýra, 15 g pažitky, 1 lžička Salt, pepper, garlic rub
Rub: 4 lžíce Maldon soli, 2 lžíce pepře, 4 lžíce česnekového prášku – smíchejte
Postup:
- Namočte 2 hrsti udících lupínků min. na 30 minut do vody.
- Kuřecí křidélka rozřízněte v místě spoje na dva kusy a špičku vyhoďte.
- Křidélka okořeňte Salt, pepper, garlic rub a dejte stranou.
- Připravte si Buffalo omáčku: V misce smíchejte Tabasco, ocet, Salt, pepper, garlic rub a rozpuštěné máslo.
- Pusťte se do dipu z modrého sýra: V míse smíchejte nivu, podmáslí a nasekejte pažitku. Dobře promíchejte, dokud nebude směs hladká.
Na grilu:
- Rozpalte gril na teplotu 180–200°C a umístěte difuzér pro regulaci teploty.
- Nasypte brikety Weber do středu palivového roštu a umístěte grilovací rošt.
- Rozložte kuřecí křidélka do kruhu mimo přímý žár.
- Scezené, předem namočené udicí lupínky přidejte přímo do rozpálených briket.
- Zavřete poklop a grilujte křidélka cca 30 minut. Vyndejte z grilu, namarinujte v Buffalo omáčce a vraťte zpátky na gril na dalších 15 minut.
- Až budou mít křidélka zlatohnědou barvu a minimální vnitřní teplota dosáhne 75 °C, sejměte je z grilu.
- Křidélka nechte odpočinout a podávejte s dipem z modrého sýra.
Ikonický burger Juicy Lucy podle Lukáše Švece
„Teploty stoupají, sluníčko svítí, přichází léto a to znamená, že začíná moje nejoblíbenější období – grilovací sezóna! Juicy Lucy je kultovka a jak sám název praví, je to šťavnatý burger plněný sýrem. Díky tomu se už nemůže stát, že burger bude vysušený nebo málo šťavnatý,“ říká foodbloger Lukáš Švec aka Lukishek, který je i jedním z ambasadorů značky Weber.
Na 4 burgery potřebujete: 800 g mletého hovězí, 8 plátků čedaru, 4 bulky, 1 rajče, sůl, pepř
Ingredience na omáčku: 3 lžíce majonézy, 1 lžíce kečupu, 1 lžička hořčice (klasická nebo dijonská), 1 lžička najemno nasekané sterilované okurky, 1 lžíce nálevu z okurek, špetka česnekového prášku, špetka cibulového prášku, pažitka
Na slaninovo-cibulový jam si připravte: 200 g slaniny (ideálně prorostlé), 2 velké cibule (červená i žlutá jsou fajn), 3 lžíce hnědého cukru, 2 lžíce balzamikového octa, 1 lžíce javorového sirupu (nebo medu), troška vody podle potřeby, sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Nejdřív si připravte všechny suroviny, ať se vám lépe pracuje. Nakrájejte slaninu a cibuli na kostičky, a potom si přichystejte rajče a burgerovou omáčku.
- Na omáčku potřebujete majonézu, hořčici, kečup, lák z okurek, cibuli, česnek a trošku pažitky.
- Potom si osolte a opepřete mleté hovězí maso (ideálně pomletý hovězí krk/přední) a vytvarujte si „karboše“, mezi které vložte čedar.
- Rozehřejte gril (já mám letošní novinku z řady spirit E425) a na boční plotýnce si dejte smažit slaninu a poté cibuli, kterou dochuťte cukrem, balzamikem a troškou medu. Po asi 20 minutách dokořeňte solí a pepřem a vrhněte se na samotné burgery.
- Zprudka zatáhněte mleté maso z obou stran (cca 4–5 minut z každé strany) a se sýrem je nechte dojít v nepřímé zóně (3–5 minut).
- Opečte hamburgerové bulky a ty pak řádně potřete nachystanou „čmaňou“, přidejte rajče, maso a samotný slaninový džem.
Zdroje: Košík.cz, Weber, Apetit