Jedna z hlavních gastronomických událostí letošního podzimu je doslova za dveřmi. O pozvánku na Zimní Apetit piknik jsme požádali osobu z nejpovolanějších: šéfredaktorku Apetitu Janu Kopeckou. Proč na Letnou dorazit a v čem je výhoda letošního místa konání?
„Už zítra se uvidíme na Zimním Apetit pikniku, který letos změnil místo, ale nadále zůstává akcí s nezaměnitelnou atmosférou a spoustou dobrého jídla a pití. Uskuteční se v Národním zemědělském muzeu v Praze na Letné, kam dorazí mnoho hvězd české gastronomie včetně Radka Kašpárka, Romana Pauluse, Jana Punčocháře nebo Mirky Van Gils Slavíkové. Že je nápad uspořádat piknik uprostřed muzea poněkud zvláštní? Věřte tomu, že ani trochu! Máme pro to několik důvodů,“ vysvětluje Jana Kopecká a jmenuje jednotlivé důvody.
Důvod č. 1: zemědělské muzeum a jídlo spolu souvisí
Národní zemědělské muzeum má skvělou expozici Gastronomie a spoustu dalších, které s jídlem souvisí – rybolov, myslivost a samozřejmě zemědělství. Konají se zde velké food akce a trénuje zde Asociace kuchařů a cukrářů, která jezdí na světové soutěže, a má k tomu skvěle vybavenou kuchyň, kterou využijeme i na pikniku. Uskuteční se v ní workshopy pro 12 lidí, účast je zdarma a zájemci se mohou registrovat přímo na místě v Apetit shopu. Získají tak možnost nahlédnout např. pod ruce šéfkuchaře Honzy Punčocháře a ochutnat jeho tříchodové menu.
Důvod č. 2: vstup do muzea zdarma
Na Apetit piknik se vstupné nikdy neplatí, a tak pro nás byla priorita, aby měli volný vstup všichni lidé, kteří v sobotu zavítají do muzea. Povedlo se! Ke všemu, co nabízí Zimní Apetit piknik, tak ještě máte možnost navštívit všechny expozice muzea.
Důvod č. 3: celý den pod střechou
Zimní Apetit piknik potřebuje i venkovní část, kam se zaparkují všechny foodtrucky a kde se bude grilovat. Najdete ji v zadní části muzea. Větší část se odehraje v prostorách muzea, stánky prodejců rozmístíme nejen ve Velkém sále, ale také na chodbách muzea.
Důvod č. 4: program po celý den
Díky tomu, že jsme s novým místem získali více prostoru, postavíme ve Velkém sále ve 3. patře stage, kde se bude střídat jeden host za druhým. Program odstartuje show cukrářky Heleny Fléglové v 10.20 hodin a až do večera se tu budou odehrávat kuchařské show, rozhovory a taky jedna talk show. Vařit bude samozřejmě i redakce Apetitu, připravíme recept z nové kuchařky Jablka a hrušky. A vy ochutnáte.
Důvod č. 5: více aktivit pro celou rodinu
O dětský program se postarají nejen naši partneři, ale také skvělá expozice Gastronomie. Ta vás zavede do kuchyně našich babiček a prababiček, navnadíme vás na pochoutky z dob dávných i současných. Děti si mohou vyzkoušet nakupování regionálních potravin, včetně načtení vlastního nákupu na pokladně a vytištění osobní účtenky.
Těšíme se na vás!