„Držte se hesla ‚méně je více‘. Nemusíte mít extra spotřebič na každý úkon v kuchyni. Naopak se snažte na maximum využít nástroje, které máte a se kterými toho můžete zvládnout mnohem víc, než jste třeba doposud dělali,“ radí kreativní šéfkuchař Ambiente František Skopec, který působí ve vzdělávácím centru UM. Vyndejte z šuplíků, poliček a skříní všechny nástroje na vaření, pečení a smažení a udělejte čistku. Tak zjistíte, co vám doopravdy chybí a co vůbec nepotřebujete.
Hrnce a pánve jsme prošli v první části naší první lekce, v druhé jsme si posvítili na nože a prkénka. V třetí části první lekce naší nové kuchařské školy se zaměříme na další spotřebiče a vybavení, které v kuchyni opravdu využijete.
Jaké malé spotřebiče by vám v kuchyni neměly chybět
V žádné kuchyni se neztratí rychlovarná konvice s nastavením teplot – na dětská mlíčka a kašičky, ale i na obyčejný čaj stačí, aby voda měla 90°C.
- U spotřebičů platí obecné pravidlo – čím méně funkcí spotřebič má, tím lépe.
V kuchyni se hodí tyčový mixér – sáhněte třeba po tom od značek Bosch nebo Bamix.
A možná kuchyňský robot KitchenAid, ke kterému můžete dokupovat nástavce. „Záleží na tom, co v kuchyni děláte, jak často a v jakém množství. Pokud jste milovníci čerstvé pasty, hodit se bude i strojek na těstoviny,“ míní šéfkuchař.
Další vybavení, které se vám bude v kuchyni hodit
Určitě by vám neměl chybět cedník – ideálně různé velikosti a různé hrubosti. Výborným pomocníkem váb bude samozřejmě sada obsahující naběračku a obracečku. Také se vám budou hodit nerezové misky různých velikostí – na šlehání, míchání nebo na nakrájené suroviny.
Hodit se bude plech do trouby a zapékací mísa. František Skopec doporučuje dvoudílný pekáč z nerezové oceli s vysokým dnem (na obou stranách) o délce 60 cm. „Je to neuvěřitelně variabilní nástroj – můžete v něm připravovat pečenou kachnu nebo husu a pečená masa jako bůček nebo kotlety, ale v podstatě i cokoliv dalšího. Můžete v něm i vařit – vývary nebo třeba knedlíky, které se často do klasického hrnce nevejdou. Naučte se používat to málo, co máte, a nekupovat si na každý úkon extra nádobí,“ doporučuje.
Shrnutí
Kuchyňské minimum by mělo obsahovat:
- rychlovarná konvice
- sada kuchyňského náčiní
- cedník (3 druhy)
- dvoudílný pekáč
- tyčový mixér
- kuchyňský robot
- servírovací lžíce
- nerezové misky různých velikostí
- pařák na knedlíky
- mašlovačka
- stěrka
- škrabka
- váha
- otvírák na konzervy
- palička na maso
- kráječ na brambory
- hmoždíř (vyrábí se i nerezový)
- velké čtyřhranné struhadlo
- malé ruční struhadlo
- láhev na olej s dávkovačem – kupovat pak můžete velké 5l balení oleje
- minutka
- cukrářská karta
- teploměr
- pinzeta
- šťouchadlo na brambory
- podložka pod hrnec
- papírové utěrky
O rady své rady se v rámci naší nové školy vaření dělí ti nejpovolanější – gastronomičtí odborníci ze vdělávacího centra UM, kde se vaří, ochutnává, vzdělává, objevuje a experimentuje. Místo je otevřené všem, kteří mají chuť se učit a vzájemně inspirovat. V UMu si předávají své zkušenosti profesionálové, pořádají se tu nejrůznější akce, pop up večeře, a hlavně kurzy, pro profesionály i pro veřejnost. Můžete se tu naučit čepovat pivo, porozumět kávě a samozřejmě také vařit a péct. Pro aktuální přehled vypsaných kurzů koukněte na web umumum.cz.
Zdroj: Autorský článek pro časopis Apetit připravil kreativní šéfkuchař Ambiente František Skopec ze školicího centra UM.