Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Školní rok v kuchyni s UMEM: Šéfkuchař prozrazuje jaké malé spotřebiče a vybavení v kuchyni opravdu potřebujete

Vybavení kuchyně
ZDROJ: Archiv Ambiente
sdílet:

„Držte se hesla ‚méně je více‘. Nemusíte mít extra spotřebič na každý úkon v kuchyni. Naopak se snažte na maximum využít nástroje, které máte a se kterými toho můžete zvládnout mnohem víc, než jste třeba doposud dělali,“ radí kreativní šéfkuchař Ambiente František Skopec, který působí ve vzdělávácím centru UM. Vyndejte z šuplíků, poliček a skříní všechny nástroje na vaření, pečení a smažení a udělejte čistku. Tak zjistíte, co vám doopravdy chybí a co vůbec nepotřebujete. 

Hrnce a pánve jsme prošli v první části naší první lekce, v druhé jsme si posvítili na nože a prkénka. V třetí části první lekce naší nové kuchařské školy se zaměříme na další spotřebiče a vybavení, které v kuchyni opravdu využijete.

Jaké malé spotřebiče by vám v kuchyni neměly chybět

V žádné kuchyni se neztratí rychlovarná konvice s nastavením teplot – na dětská mlíčka a kašičky, ale i na obyčejný čaj stačí, aby voda měla 90°C.

  • U spotřebičů platí obecné pravidlo – čím méně funkcí spotřebič má, tím lépe.

V kuchyni se hodí tyčový mixér – sáhněte třeba po tom od značek Bosch nebo Bamix.

A možná kuchyňský robot KitchenAid, ke kterému můžete dokupovat nástavce. „Záleží na tom, co v kuchyni děláte, jak často a v jakém množství. Pokud jste milovníci čerstvé pasty, hodit se bude i strojek na těstoviny,“ míní šéfkuchař.

Další vybavení, které se vám bude v kuchyni hodit

Určitě by vám neměl chybět cedník – ideálně různé velikosti a různé hrubosti. Výborným pomocníkem váb bude samozřejmě sada obsahující naběračku a obracečku. Také se vám budou hodit nerezové misky různých velikostí – na šlehání, míchání nebo na nakrájené suroviny.

Hodit se bude plech do trouby a zapékací mísa. František Skopec doporučuje dvoudílný pekáč z nerezové oceli s vysokým dnem (na obou stranách) o délce 60 cm. „Je to neuvěřitelně variabilní nástroj – můžete v něm připravovat pečenou kachnu nebo husu a pečená masa jako bůček nebo kotlety, ale v podstatě i cokoliv dalšího. Můžete v něm i vařit – vývary nebo třeba knedlíky, které se často do klasického hrnce nevejdou. Naučte se používat to málo, co máte, a nekupovat si na každý úkon extra nádobí,“ doporučuje.

Shrnutí

Kuchyňské minimum by mělo obsahovat:

  • rychlovarná konvice
  • sada kuchyňského náčiní
  • cedník (3 druhy)
  • dvoudílný pekáč
  • tyčový mixér
  • kuchyňský robot 
  • servírovací lžíce
  • nerezové misky různých velikostí
  • pařák na knedlíky
  • mašlovačka
  • stěrka
  • škrabka
  • váha
  • otvírák na konzervy
  • palička na maso
  • kráječ na brambory
  • hmoždíř (vyrábí se i nerezový)
  • velké čtyřhranné struhadlo
  • malé ruční struhadlo
  • láhev na olej s dávkovačem – kupovat pak můžete velké 5l balení oleje
  • minutka
  • cukrářská karta
  • teploměr
  • pinzeta
  • šťouchadlo na brambory
  • podložka pod hrnec
  • papírové utěrky

O rady své rady se v rámci naší nové školy vaření dělí ti nejpovolanější – gastronomičtí odborníci ze vdělávacího centra UM, kde se vaří, ochutnává, vzdělává, objevuje a experimentuje. Místo je otevřené všem, kteří mají chuť se učit a vzájemně inspirovat. V UMu si předávají své zkušenosti profesionálové, pořádají se tu nejrůznější akce, pop up večeře, a hlavně kurzy, pro profesionály i pro veřejnost. Můžete se tu naučit čepovat pivo, porozumět kávě a samozřejmě také vařit a péct. Pro aktuální přehled vypsaných kurzů koukněte na web umumum.cz.

Zdroj: Autorský článek pro časopis Apetit připravil kreativní šéfkuchař Ambiente František Skopec ze školicího centra UM

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín