Rychlé večeře nemusí být nuda! Připravili jsme pro vás plán na celý týden – pět snadných, chutných receptů, které zvládnete připravit do 30 minut, a jako bonus sladkou tečku na páteční večer. Nečeká vás žádné složité vaření – jenom poctivé a rychlé večeře, po kterých se doma okamžitě zapráší. A abyste nemuseli ztrácet čas přemýšlením, co vám doma chybí, přidali jsme i přehledný nákupní seznam. Stačí si jen vybrat recept a pustit se do vaření!
Známe to všichni – po dlouhém dni se nám nechce trávit hodiny u plotny, ale zároveň si chceme dát něco dobrého a poctivého. Ať už máte doma hladové krky, nebo vaříte jen pro sebe a zbytek si schováte na druhý den do krabičky, máme pro vás ideální řešení.
Pondělí: Srbské rizoto
Pondělí si žádá jednoduché jídlo z jedné pánve – a srbské rizoto je přesně to, co splňuje požadavky na rychlou a vydatnou večeři. Kombinace rýže, rajčat, papriky a mletého masa jako chutné jídlo inspirované balkánskou kuchyní, které známe ze svého dětství. Kdo by odolal?
- Co byste měli mít doma? Cibuli, česnek, mleté hovězí nebo vepřové maso, rýži, červenou uzenou papriku, nakládané pečené papriky v oleji, rajčatový protlak, vývar, sterilovaný (případně mražený) hrášek, eidam na posypání, nakládané okurky k podávání.

Úterý: Penne all’amatriciana
Těstoviny v kuchyni nikdy nezklamou. Ale zapomeňte na rychlovky s pestem nebo kečupem. Klasika italské kuchyně je hotová během chvíle a stojí za to! Omáčka z pancetty (nebo slaniny), rajčat a sýra pecorino se krásně propojí s těstovinami a vytvoří dokonale vyvážený pokrm, který si zamilujete na první sousto.
- Co byste měli mít doma? Penne, pancettu nebo kvalitní slaninu, rajčatovou passatu, pecorino nebo parmazán, bazalku a bílé víno.

Středa: Kuskusový salát s treskou
Ruku na srdce – kolikrát týdně si dopřejete rybu? Pokud ne tak často, jak byste chtěli, salát s treskou je skvělou volbou, jak to napravit. S tímto receptem se dá také dobře improvizovat, přizpůsobí se totiž vaší chuti: přidejte zakysanou smetanu, čerstvé pesto nebo oblíbenou zálivku. Máte po ruce cuketu nebo jinou sezonní zeleninu? Klidně ji přihoďte!
- Co byste měli mít doma? Tresku (čerstvou nebo mraženou), kuskus, červenou papriku, citron, cherry rajčata, ančovičky, olivy.

Čtvrtek: Zapečené gnocchi s chorizem a mozzarellou
Rychlé, chutné a neodolatelně voňavé – klasické bramborové noky v rajčatové omáčce dostanou úplně nový rozměr díky pikantnímu chorizu a rozpečené mozzarelle. Stačí pár minut v troubě a na stole máte pokrm, po kterém se doma jen zapráší. Pokud chcete jídlo ještě vyladit, přidejte čerstvou bazalku nebo parmazán.
- Co byste měli mít doma? Gnocchi (balené nebo domácí), chorizo, mozzarellu, rajčatovou passatu, cibuli, česnek, salát k podávání.

Pátek: Mrkvová polévka s fetou a quinoou
Pátek volá po rychlé a výživné večeři. Tato mrkvová polévka s fetou a quinoou splní všechno, co od jídla na konci týdne čekáte – je sytá, lehce pikantní a hlavně hotová za pár minut. K její krémové konzistenci se skvěle hodí plochý libanonský chléb nebo opečená pita s kapkou olivového oleje. Jednoduché, chutné a dokonalé zakončení týdne.
Co byste měli mít doma? Mrkev, quinou, fetu, zeleninový vývar, cibuli, česnek, římský kmín.

Sladká tečka: Jablečné fritters
V pátek večer si zasloužíte sladkou odměnu. Pár jablek se doma vždycky najde, takže tato sladká tečka nevyžaduje žádné složité plánování. Stačí rozpálit olej, obalit jablka v nadýchaném těstíčku a během chvilky máte hromadu voňavých, křupavých mini dezertů, které budou ze stolu mizet rychlostí blesku.
Co byste měli mít doma? Jablka, hladkou mouku, skořici, vejce, cukr, olej, cider, prášek do pečiva, máslo a muškátový oříšek.

Nákupní seznam na celý týden
Už se vám sbíhají sliny? Usnadníme vám cestu na nákup! Pokud se rozhodnete připravit všech pět večeří včetně sladké tečky na závěr týdne, máme pro vás přehledný seznam surovin, které budete potřebovat. Zkontrolujte zásoby ve spíži, dopište, co chybí, a přizpůsobte množství tomu, zda vaříte jen pro sebe nebo pro vícečlennou rodinu.
- Základní suroviny: olivový olej, máslo, ocet (sherry), prášek do pečiva, cukr, mouka, vejce.
- Koření a bylinky: sůl, pepř, chilli, skořice, římský kmín, uzená paprika, muškátový oříšek, čerstvá bazalka, petrželka a máta.
- Maso a ryby: mleté hovězí nebo vepřové maso, pancetta nebo slanina, treska (nebo jiná bílá ryba), chorizo, ančovičky.
- Zelenina a ovoce: cibule, česnek, olivy, mrkev, rajčata (čerstvá, v konzervě i passata), červená paprika, listový salát, hrášek (sterilovaný i mražený). Mražený hrášek můžete použít nejen do srbského rizota, ale i do kuskusu s treskou, sterilovaný pak kupovat nemusíte. Nakládané okurky, nakládané pečené papriky v oleji, citron, limetka a jablka.
- Těstoviny, obiloviny aj. přílohy: rýže, kuskus, gnocchi, těstoviny, quinoa.
- Mléčné výrobky: mozzarella, pecorino nebo parmazán, feta, eidam, mléko.
- Další: bageta nebo chléb, pita chléb, vývar, cider, bílé víno.
Zdroj: Apetit