Máte hlad, ale ne chuť stát dlouho u plotny? Přesně pro tyhle dny jsme sestavili výběr pěti receptů, které zvládnete připravit do hodiny. Jsou jednoduché, ale chuťově pestré. Čekají na vás lehké saláty, voňavé palačinky i šťavnaté kuře!
Dny bývají dlouhé a kuchyň je někdy poslední místo, kde byste chtěli trávit čas. Přesto toužíte po večeři, která není polotovarem z mrazáku? Máme pro vás plán na celý týden – každý den jiný recept, každý den do hodiny hotovo. Rychlé, ale přitom pestré, sezónní a chutné.
Pondělí: Salát s pečeným lososem a fazolkami
Tento salát není žádná nudná mísa lupení. Je to poctivá večeře: šťavnatý pečený losos, vařené brambory, křupavé fazolky a citronovo-hořčičný dresink. Kombinace, která osloví i ty, kteří o salátu tvrdí, že je to „jen příloha“. Složení můžete měnit podle toho, co zrovna máte k dispozici nebo na co máte chuť. Recept tedy můžete brát jen jako inspiraci.
- Co byste měli mít doma: losos s kůží, rostlinný olej, červená cibule, jablečný ocet, sůl, pepř, nové brambory, zelené fazolky, hladkolistá petrželka, ředkvičky, mladé salátové lupení (např. špenát, mangold), olivový olej extra panenský, hrubozrnná hořčice, med

Úterý: Mrkvové palačinky se sýrem a tikka masala
Barevná, voňavá a sytá večeře, která má jiskru. Mrkvové palačinky se sýrem ochuceným pastou tikka masala představuje další způsob, jak připravit palačinky na slano. Mrkev dodá palačinkám nasládlou chuť a krásnou barvu, koření bude vonět až k sousedům. Vydejte se na malou výpravu do Indie, za 40 minut máte hotovo!
- Co byste měli mít doma: sýr na grilování (panýr, halloumi nebo jiný), olivový olej, kari omáčka tikka masala, hladká pšeničná mouka, mléko, vejce, mrkev, sůl, rostlinný olej, baby mrkev, jablečný ocet, mladá kapusta, čerstvý koriandr, máta, červená cibule, mini okurky, limeta, řecký jogurt, zelená chilli paprička, černucha

Středa: Hrušky s fenyklem a zálivkou z podmáslí
Hrušky a fenykl se zálivkou z podmáslí – dokonalá souhra zdánlivě nesourodých ingrediencí a další důkaz toho, že ovoce nemusíte jíst jen v koláčích. Nakrájejte hrušky a fenykl, přelijte jemnou podmáslovou zálivkou s citronem a kapkou medu a máte hotovo. Funguje jako lehká večeře i jako předkrm ke grilování.
- Co byste měli mít doma: sýr pecorino, vlašské ořechy, med, voda, sůl, pepř, fenykl, hrušky, rukola, prosciutto, řecký jogurt, podmáslí, bílý vinný ocet, panenský olivový olej, česnek, čerstvý tymián

Čtvrtek: Kuře na limonádě s bramborovou kaší
Zní to zvláštně? Možná, ale tento recept funguje skvěle! Kuře na limonádě si zamilujete nejen vy, ale i vaše děti. Obzvlášť pokud jim prozradíte, že jednou z ingrediencí je Coca-Cola! Podává se s máslovou bramborovou kaší, do které přidáte jarní cibulku. Do hodiny máte na stole.
- Co byste měli mít doma: kuřecí prsa, řapíkatý celer, fenykl, mrkev, cibule, česnek, rostlinný olej, rajčatové pyré (passata), kuřecí vývar, Coca-Cola, sůl, pepř, moučné brambory, horké mléko, máslo, jarní cibulka, petrželka, zelené fazolky

Pátek: Těstovinový salát s hráškem a chřestem
Těstoviny, hrášek, chřest, citronová kůra, trocha sýra…V jednoduchosti je krása a síla! Salát je výborný teplý i studený, hodí se do krabičky i na piknik. Tip: přidejte trochu pesta nebo ochuceného oleje pro ještě větší šmrnc.
- Co byste měli mít doma: piniové oříšky, sůl, pepř, těstoviny orecchiette, zelený chřest, mražený hrášek, olivový olej, citronová šťáva, česnek, bylinky (např. hladkolistá petrželka, kerblík), ricotta

Nemusíte vařit složitě, abyste vařili dobře. Stačí ověřený recept a klidně i jen půl hodiny času. Těchto pět večeří vám ukáže, že „rychle“ a „dobře“ se vůbec nevylučuje. A že i všední dny můžou chutnat výjimečně a třeba i světově!
Zdroj: Apetit