Přechod mezi zimou a jarem bývá nevyzpytatelný – jeden den toužíte po hutné polévce, která vás zahřeje, a druhý už máte chuť na něco svěžího a lehkého. Tento týden jsme sestavili večeře tak, abyste si vychutnali to nejlepší z obou období. Zahřejte se mexickou polévkou, ochutnejte lehké fenyklové ragú nebo burger v houbové omáčce. A na závěr týdne si dopřejte dezert, který stojí za to! Už se vám sbíhají sliny?
Jaro je na dohled, ale zima ještě neztratila svou sílu. A tak přijdou vhod jídla, která zahřejí, jako například pikantní mexická polévka, ale i ta, která dodrží tradici půstu – třeba fenyklové ragú nebo lehká ryba.
Mexická kuřecí polévka s opečenými kukuřičkami
Pokud máte rádi syté polévky, které zahřejí, tato mexická verze vás rozhodně nadchne. Je pikantní, voňavá a plná trhaného kuřecího masa s křupavou kukuřicí. Stačí přidat avokádo, limetu a nachos a rázem se ocitnete ve slunném Mexiku. Nebojte se delšího seznamu surovin – během hodiny máte na stole horkou, sytou a neskutečně chutnou polévku.
- Co byste měli mít doma? Červenou cibuli, mrkev, olivový olej, červenou papriku, žlutou papriku, žampiony, česnek, oregano, bobkový list, kmín, čerstvý koriandr, uzenou mletou papriku, sušené chilli, konzervovaná krájená rajčata, krupicový cukr, kuřecí vývar, kuře vařené nebo pečené, sůl, pepř, citronovou šťávu, mraženou kukuřici, baby kukuřičky, petrželku, jalapeño plátky, jarní cibulku.

Steakburgery v houbové omáčce
Šťavnatý burger nemusí být jen v housce! Tento recept vás přesvědčí, že steakburger s pořádnou porcí houbové omáčky je ideální volbou i na večeři po dlouhém pracovním dni. Podávejte s bramborovou kaší nebo domácí bagetou a nechte si chutnat.
- Co byste měli mít doma? Vejce, slaninu, sůl, pepř, mleté hovězí maso, cibuli, česnek, majoránku nebo oregano, strouhanku, polohrubou mouku, rostlinný olej, žampiony, hladkou mouku, hovězí vývar, worcesterskou omáčku.

Fenyklovo-rajčatové ragú
Lehké, přitom plné chuti – fenyklové ragú je ideální volbou na dny, kdy máte chuť na něco bezmasého, ale zároveň vydatného. Chuť fenyklu skvěle doplňuje kyselost rajčat a pikantní tóny česneku. Podávejte s křupavým chlebem.
- Co byste měli mít doma? Fenykl, olivový olej, česnek, garam masalu nebo kari koření, brambory, konzervovaná rajčata, zeleninový vývar, sůl, pepř, pečené papriky v oleji.

Kukuřičné smaženky s koprem a lososem
Kombinace kukuřičných placiček s uzeným lososem a koprovým dipem je prostě dokonalá. Křupavé zvenku, nadýchané uvnitř – tohle jídlo si zamilujete! Smaženky vzhledem připomínají kosmatice (smažené květy černého bezu), pokud chcete, doplňte je ještě o salát, ten z polníčku bude k pokrmu dokonale ladit.
- Co byste měli mít doma? Pšeničnou hladkou mouku, kypřicí prášek do pečiva, vejce, mléko, krémový sýr (Lučina, Philadelphia apod.), mořskou sůl, čerstvě drcený pepř, kukuřici (čerstvá nebo konzervovaná), kopr, olivový olej, lososové filety, listový šťovík nebo jiné zelené lístky.

Klasický hot dog
Hot dog, jak má být! Někdy je totiž potřeba si dopřát poctivou klasiku. Domácí hot dog s perfektně opečeným párkem, nadýchanou houskou a křupavou cibulkou je ideální start víkendového lenošení. Když si ho připravíte doma, můžete si ho doladit přesně podle chuti – s extra dávkou hořčice, kysaným zelím nebo třeba pikantní salsou.
- Co byste měli mít doma? Párky (např. debrecínské), rohlíky na hot dog, hořčici, kečup, sterilované bílé zelí ve sladkokyselém nálevu, jarní cibulku, nakládané okurky.

Pohár Koňaková špička
Sladká tečka na závěr? Tohle není jen obyčejný pohár! Koňaková špička v pohárové verzi je dezert, který si po celém týdnu rozhodně zasloužíte – spojuje lehkou pařížskou šlehačku a kapku alkoholu, která dodá dezertu elegantní švih. Lžičku za lžičkou se nechte unášet bohatou čokoládovou chutí – tohle je dezert, který si vychutnáte do posledního sousta.
- Co byste měli mít doma? Tmavou čokoládu (70%), smetanu ke šlehání, piškotový korpus (kupovaný nebo domácí), čokoládovou zmrzlinu, vaječný likér, plátky tmavé čokolády nebo čokoládové hobliny na ozdobu.

Jídla na předjaří mohou být pestrá, sytá, ale i svěží. Teď už stačí jen jediné – vybrat si, na co máte chuť.
Zdroj: Apetit - inspirace 03/2019