Bistra frčí. A není divu – jejich kuchyně je rychlá, nápaditá a hlavně chutná. Máte rádi asijské jídelny, stánky s gyrosem nebo nové bistro trendy? Ano? Tak v tomhle týdnu si přijdete na své! Vybrali jsme pro vás inspiraci na šest jídel, která chutnají jako z moderního bistra. A co víc – zvládnete je připravit i doma.
Inspirace z bister i u vás doma: To jsou jídla, která vypadají skvěle, chutnají ještě líp a přitom jsou hotová raz dva. Od nudlové polévky přes voňavý gyros až po těstoviny s fenyklem – i večeře ve všední den může mít styl.
Pondělí: Jarní nudlová polévka
Rychlá vegetariánská verze polévky pho vás postaví na nohy dřív, než stihnete říct „vývar“. Je nabitá zeleninou, voňavá po zázvoru a česneku a příjemně hřejivá. Díky rýžovým nudlím vás spolehlivě zasytí, hotová je do 40 minut a chutná tak dobře, že si ji možná dáte v úterý znovu.
- Co byste měli mít doma? Cibule, česnek, zázvor, skořice, badyán, hřebíček, pepř, zeleninový vývar, rostlinný olej, pórek, mrkev, cukrové lusky, rýžové nudle, rybí omáčka, sójová omáčka, sůl, limetová šťáva, hnědý cukr, mungo výhonky, koriandr, chilli paprička.

Úterý: Křupavé brambory s vejci z bistra
Vejce nejsou vhodná jen na snídani. Tady hrají hlavní roli v jednoduché, ale efektní večeři inspirované bistro klasikou. Brambory pečené do křupava, navrch volské oko, koření, čerstvé bylinky... a za pár korun máte na stole jídlo, které chutná jako z podniku s frontou až ke dveřím.
- Co byste měli mít doma? Brambory, olivový olej, slanina, sušené chilli vločky, jarní cibulka, petrželka, vejce, sůl, čerstvě mletý pepř.

Středa: Lepkavá BBQ kuřecí křídla
Pozor, tahle křídla jsou vysoce návyková! Sladko-pikantní BBQ omáčka jim dodává ten správný šmrnc a krásně na nich karamelizuje. Připravíte je v troubě: nepotřebujete fritovací hrnec, jen trpělivost nechat je pěkně „do lepkava“ upéct. Jsou ideálním pohoštěním pro větší návštěvu nebo večer ve dvou, když máte pořádný hlad. Nezapomeňte je podávat se spoustou ubrousků!
- Co byste měli mít doma? Kuřecí křídla, olivový olej, worcesterská omáčka, citronová nebo limetová šťáva, sójová omáčka, kečup, sušený česnek, sušená cibule, sladká chilli omáčka, ústřicová omáčka, med, ředkvičky, řapíkatý celer, zelené fazolky, sýr s modrou plísní, zakysaná smetana, majonéza, sůl.

Čtvrtek: Houbový gyros
Nebudeme tvrdit, že pečené houby věrně napodobí chuť masa z rožně. Ale dokážou být krásně voňavé, šťavnaté a s dobrým kořením z nich připravíte vegetariánský gyros, za který se nebude nikdo zlobit. Do pity, na talíř nebo s bramborami – tahle večeře potěší všechny, kdo mají rádi dobré jídlo bez masa.
- Co byste měli mít doma? Žampiony portobello, červená cibule, olivový olej, římský kmín, mletý koriandr, uzená paprika, kurkuma, sušený česnek, sůl, čerstvě mletý pepř, pita chléb, citronová šťáva, červené zelí, hummus, jogurt řeckého typu, česnek, máta.

Pátek: Zapečené těstoviny s vepřovým masem a fenyklem
Kdo by nemiloval těstoviny s mletým masem? Tady je ale lehká obměna – žádná rajčatová omáčka, zato šťavnaté mleté maso, fenykl a křupavá parmazánová kůrka navrch. Tyto těstoviny jsou výborné i jako oběd do krabičky, takže kdyby náhodou něco zbylo (což pochybujeme), budou vám chutnat i další den.
- Co byste měli mít doma? Olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř, fenykl, mrkev, řapíkatý celer, vepřové mleté maso, česnek, šalvěj, bílé víno, mléko, kuřecí vývar, petrželka, smetana ke šlehání, baby špenát, těstoviny fusilli, parmazán.

Bonus: Miska s uzeným lososem
V bistrech milují misky a my také! Základ tvoří ochucená rýže, čerstvá zelenina, bylinky a bílkovina – v našem případě dostupný a skvělý uzený losos. Není potřeba nic víc, a přitom je to jídlo, které vám udělá radost hned dvakrát: chutí i na pohled. Moderní večeře, která nikdy nezklame.
- Co byste měli mít doma? Černá nebo natural rýže, okurka, avokádo, mango nebo ananas, ředkvičky, jarní cibulka, uzený losos, sezamová semínka, limetová šťáva, světlá sójová omáčka, sezamový olej, rýžový ocet, krupicový cukr.
Tak co, už máte svůj bistro týden naplánovaný? Stačí jedna cesta na nákup a pak už můžete každý den večeřet jako ve svém oblíbeném podniku. A bez účtu na závěr!
Zdroj: Apetit