Těstoviny jsou jistota. Stačí pár surovin a večeře je na stole raz dva. Navíc se dají snadno přizpůsobit tomu, co zrovna najdete v lednici. V týdnu, kdy nemáte moc času (ani sílu), ale přesto chcete uvařit něco dobrého, jsou ideální volba. Klidně vyměňte linguine za špecle, tortellini za noky nebo si místo omáčky otevřete pesto. Nikdo se na vás zlobit nebude.
Vybrali jsme pět receptů, které fungují. Od šťavnatých rajčat přes krémové omáčky až po domácí nudle s mákem, protože bez sladké tečky by to nebylo ono. Vybírejte podle chuti i nálady – a nebojte se improvizace.
Pondělí: Medová plástev z těstovin
Na první pohled trochu bláznovina. Všechny ty těstoviny naskládané svisle do formy… Ale pak jsme viděli verzi od @dennistheprescott a bylo jasno – tohle musíme zkusit! Trubkové těstoviny (rigatoni nebo jiné) poskládáte do formy, proložíte sýrem, masem a upečete dozlatova. Boloňskou omáčku můžete uvařit předem, příprava večeře vám pak ve všední den nezabere tolik času.
- Co byste měli mít doma: máslo, pancetta, mrkev, řapíkatý celer, cibule, česnek, olivový olej, sůl, pepř, mleté hovězí maso, mleté vepřové maso, červené víno, rajčatový protlak, krájená rajčata nebo passata, hovězí vývar, bobkový list, hřebíček, jalovec, muškátový oříšek, bazalka
- Na sýrový bešamel: máslo, hladká mouka, česnek, plnotučné mléko, bobkový list, sůl, pepř, muškátový oříšek, parmazán
- Na dokončení: rigatoni, sůl, pepř, máslo (na formu), bazalka, mozzarella, olivový olej, parmazán

Úterý: Těstoviny s kuřetem a rajčátky
Jídlo, které vás vytáhne z každodenního přemýšlení co zase dnes uvařit k večeři. Nic složitého – kuřecí maso, cherry rajčátka, pár lístků bazalky a trocha smetany nebo vývaru. Za chvíli máte hotovo! Klidně použijte zbytky masa z vývaru nebo grilovačky. Tenhle recept je rychlý, jednoduchý a ideální na dny, kdy se vám nechce stát u plotny, ale chcete si dát teplé jídlo, na kterém si pochutnáte.
- Co byste měli mít doma: krátké sušené těstoviny (např. cavatappi), sůl, pepř, panenský olivový olej, kuřecí prsa, oblíbené koření na kuře (nemusí být), sušené italské bylinky, čerstvý tymián (plus na ozdobu), sušený česnek, cherry rajčata, mozzarella, balzamiková glazé

Středa: Linguine s houbami a mascarpone
Krémová omáčka z mascarpone, houby, parmazán… Co víc si přát? Elegantní večeře, která vám přípravou nezabere víc než dvacet minut. A je jedno, jestli sáhnete po žampionech, mražených hříbcích nebo houbové směsi, kterou máte ještě od podzimu. Funguje to se vším. Těstoviny s houbami a mascarpone vám zaručeně budou chutnat!
- Co byste měli mít doma: linguine (nebo špagety), sůl, pepř, máslo, olivový olej, hlíva (na proužky), žampiony (na plátky), máslo, šalotka, česnek, sušené chilli vločky, kuřecí nebo zeleninový vývar, kukuřičný škrob, dijonská hořčice, sušené italské bylinky, mletá paprika (sladká nebo uzená), parmazán (plus trochu navrch), mascarpone, hladkolistá petrželka k podávání

Čtvrtek: Sýrové tortellini v rajčatové omáčce
Jídlo, které si zaslouží pochvalu. Hotové tortellini (plněné třeba ricottou), jednoduchá rajčatová omáčka a pár vylepšení podle chuti – olivy, rukola nebo pár kapek balsamica. Chutná to skvěle, vypadá hezky a nikdo nepozná, že jste v kuchyni strávili jen pár minut. Rychlá večeře zaboduje u celé rodiny, ale pokud vám náhodou trocha zbyde (i když si to nemyslíme), máte i oběd do krabičky na další den.
- Co byste měli mít doma: konzervovaná krájená rajčata, olivový olej, balzamikový ocet, sušený česnek, sušené nebo čerstvé oregano, sůl, pepř, chlazené sýrové tortellini, baby špenát, čerstvá bazalka (část na ozdobení), čerstvý kozí sýr (rozdrobený)

Pátek: Špagety s červenou omáčkou
Rajčatová omáčka je klasika. A naše verze má jeden bonus navíc – schováte do ní všechno, co se dětem běžně nelíbí. Trochu zeleniny, klidně i čočku nebo cuketu. Omáčka je hustá, voňavá a chuťově vyladěná tak, že si toho nikdo nevšimne. Udělejte jí víc a zamrazte – příště už stačí jen uvařit špagety.
- Co byste měli mít doma: špagety, olivový olej, cibule, mrkev, řapíkatý celer, cuketa, rajčatový protlak, krájená konzervovaná rajčata, červená čočka, italské bylinky, sůl, krupicový cukr

Sladká tečka: Domácí nudle s mákem
Když chcete zakončit týden sladce a nostalgicky! Nudle s mákem, cukrem a máslem je recept, který chutná jako prázdniny u babičky. Můžete použít hotové nudle, ale pokud máte chvíli navíc, zkuste si je udělat doma. Těsto z mouky a vajec je jednodušší, než si myslíte.
- Co byste měli mít doma: polohrubá mouka, sůl, vejce, mletý mák, moučkový cukr, rozpuštěné máslo

Tenhle týden nebude o složitém plánování, ale o jistotě. S těstovinami jde vaření samo. Improvizujte, přizpůsobujte, kombinujte podle nálady. A hlavně si to užijte!
Zdroj: Apetit