Nová registrace Zapomenuté heslo

Týden s Apetitem: Vařte v retro stylu od pondělí do pátku! Buřtguláš, smažák i krupicová kaše vás vrátí do dětství

19. 5. 2025
Holandský řízek s bylinkovými bramborami
Apetit
Buřtguláš Smažený sýr s tatarskou omáčkou Šunkofleky Další
2 fotky

Vzpomínáte na časy, kdy se večeře pekla v remosce, přílohy nebyly „low carb“ a na krupicovou kaši se stály fronty ve školní jídelně? Tenhle týden se s námi vrátíte zpátky k jednoduché, upřímné kuchyni, která voní po másle a čerstvě osmažené cibulce. Připravili jsme pro vás totiž týdenní menu z receptů, které patří do kategorie „Jsme retro a nesmrtelné“.

Tento týden nemusíte shánět žádné složité ingredience. Vystačíte si s tím, co máte doma, něco málo přikoupíte, a pokud zrovna neseženete fleky, nahraďte je kolínky – nikoho tím neurazíte. U jídel z našeho výběru se totiž sází hlavně na chuť!

Pondělí: Buřtguláš s bramborami

Brambory, špekáčky, cibule, paprika, majoránka – a za chvíli je hotovo. Připravit buřtguláš není žádná věda, a když se povede, chutná výborně. Náš redakční recept je kompromisem mezi různými rodinnými verzemi – vzali jsme z každé to nejlepší a výsledkem jsme naprosto nadšeni – takhle má chutnat nejlepší buřtguláš! Podávejte s krajícem chleba a nezapomeňte: klidně si ho dolaďte podle sebe.

  • Co byste měli mít doma: rostlinný olej, cibule, česnek, brambory, mletá sladká paprika, sůl, pepř, kmín, špekáčky, majoránka

Buřtguláš

Buřtguláš

< 60 min
3.9(60x)
Přečíst recept

Úterý: Smažený sýr s domácí tatarkou

Smažák je láska na celý život. A kdo tvrdí, že ne, ještě neochutnal ten náš! Když má křupavou krustu, sýr se krásně táhne a k tomu podáváte poctivou tatarku a vařené brambory s máslem, nemá to chybu. Kvalitní sýr a domácí tatarská omáčka udělají i z obyčejného smažáku nadpozemskou lahůdku. Skutečně!

  • Co byste měli mít doma: Sýr, vejce, mléko, mouka, strouhanka, olej, brambory, sůl, máslo, petrželka, majonéza, jogurt, sterilované okurky, jarní cibulka, kapary, hořčice, worcesterská omáčka, pepř

Smažený sýr s tatarskou omáčkou

Smažený sýr s tatarskou omáčkou

< 45 min
4.7(38x)
Přečíst recept

Středa: Šunkofleky jako od babičky

Těstoviny, uzené maso, vejce, trocha pepře – a šunkofleky, jak mají být, jsou na světě. Upečte je dozlatova, podávejte s kyselou okurkou a nechte se unést vůní, kterou dobře znáte z babiččiny kuchyně. Ať už je děláte s vrstvou sýra, nebo bez, v remosce nebo v troubě, jedno je jisté: fungují skvěle jako večeře pro více strávníků, která bude chutnat.

  • Co byste měli mít doma: sádlo, široké nudle nebo fleky, uzené maso, vejce, vývar z uzeného masa, sůl, pepř, tvrdý sýr

Šunkofleky

Šunkofleky

< 60 min
4.3(37x)
Přečíst recept

Čtvrtek: Holandský řízek s bylinkovými bramborami

U nás má holandský řízek čestné místo v jídelníčku, ale v Holandsku ho vůbec neznají. Šťavnaté mleté maso se sýrem v křupavé krustě je ale neodolatelné a my se divíme, že o něm ve světě ještě neslyšeli. Ptáte se, s čím jej podávat? Vsaďte na bylinkové brambory a okurkový salát, potěšíte všechny u stolu.

  • Co byste měli mít doma: Vepřové mleté maso, smetana ke šlehání, vejce, sůl, pepř, gouda nebo ementál, rostlinný olej, hladká mouka, rozšlehaná vejce, panko strouhanka, brambory, máslo, olivový olej, pažitka, petrželka, salátové okurky, krupicový cukr, ocet

Holandský řízek s bylinkovými bramborami

Holandský řízek s bylinkovými bramborami

> 60 min
4.6(15x)
Přečíst recept

Pátek: Srbské rizoto

S italským rizotem nemá společnou ani tu rýži, na druhou stranu k suchému rizotu ze školní jídelny má také tenhle recept naštěstí daleko. Trik je v dostatečném množství rajčatového protlaku, na kterém opravdu doporučujeme nešetřit. Servírujte s nastrouhaným sýrem a nezapomeňte si přidat.

  • Co byste měli mít doma: rostlinný olej, cibule, česnek, mleté maso, sůl, rajčatový protlak, mletá sladká paprika, dlouhozrnná rýže, sterilovaný hrášek, pečená paprika v oleji, hovězí vývar, eidam, hladkolistá petrželka, kyselé okurky

Srbské rizoto s okurkami

Srbské rizoto

< 30 min
4.3(288x)
Přečíst recept

Sladká tečka: Krupicová kaše s kakaem a máslem

Pátek večer si zaslouží sladký závěr. Krupicová kaše chutná malým i velkým a je hotová raz dva. Aby byla skutečně bez hrudek, je potřeba zvolit správný poměr krupice a mléka a pak už jen zalít rozpuštěným máslem a zaprášit kakaem. Přesný postup i s tipem, s čím krupicovou kaši servírovat, najdete v receptu.

  • Co byste měli mít doma: mléko, krupice, sůl, máslo, moučkový cukr, kakao, strouhaná čokoláda

Jemná krupicová kaše

Jemná krupicová kaše

< 20 min
3.9(58x)
Přečíst recept

 

Retro kuchyně není jen o nostalgii, ale i chutích, které vydrží navzdory trendům. Vyzkoušejte si tenhle týden s Apetitem – smažte, zapékejte, dochucujte – a kdo ví, třeba se některý z těchto receptů zabydlí ve vašem jídelníčku natrvalo. Protože na některé chutě se nezapomíná.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Holandský řízek s bylinkovými bramborami

Sdílet článek

Týden s Apetitem Česká klasika Retro Retro recepty

Související články