Vzpomínáte na časy, kdy se večeře pekla v remosce, přílohy nebyly „low carb“ a na krupicovou kaši se stály fronty ve školní jídelně? Tenhle týden se s námi vrátíte zpátky k jednoduché, upřímné kuchyni, která voní po másle a čerstvě osmažené cibulce. Připravili jsme pro vás totiž týdenní menu z receptů, které patří do kategorie „Jsme retro a nesmrtelné“.
Tento týden nemusíte shánět žádné složité ingredience. Vystačíte si s tím, co máte doma, něco málo přikoupíte, a pokud zrovna neseženete fleky, nahraďte je kolínky – nikoho tím neurazíte. U jídel z našeho výběru se totiž sází hlavně na chuť!
Pondělí: Buřtguláš s bramborami
Brambory, špekáčky, cibule, paprika, majoránka – a za chvíli je hotovo. Připravit buřtguláš není žádná věda, a když se povede, chutná výborně. Náš redakční recept je kompromisem mezi různými rodinnými verzemi – vzali jsme z každé to nejlepší a výsledkem jsme naprosto nadšeni – takhle má chutnat nejlepší buřtguláš! Podávejte s krajícem chleba a nezapomeňte: klidně si ho dolaďte podle sebe.
- Co byste měli mít doma: rostlinný olej, cibule, česnek, brambory, mletá sladká paprika, sůl, pepř, kmín, špekáčky, majoránka

Úterý: Smažený sýr s domácí tatarkou
Smažák je láska na celý život. A kdo tvrdí, že ne, ještě neochutnal ten náš! Když má křupavou krustu, sýr se krásně táhne a k tomu podáváte poctivou tatarku a vařené brambory s máslem, nemá to chybu. Kvalitní sýr a domácí tatarská omáčka udělají i z obyčejného smažáku nadpozemskou lahůdku. Skutečně!
- Co byste měli mít doma: Sýr, vejce, mléko, mouka, strouhanka, olej, brambory, sůl, máslo, petrželka, majonéza, jogurt, sterilované okurky, jarní cibulka, kapary, hořčice, worcesterská omáčka, pepř

Středa: Šunkofleky jako od babičky
Těstoviny, uzené maso, vejce, trocha pepře – a šunkofleky, jak mají být, jsou na světě. Upečte je dozlatova, podávejte s kyselou okurkou a nechte se unést vůní, kterou dobře znáte z babiččiny kuchyně. Ať už je děláte s vrstvou sýra, nebo bez, v remosce nebo v troubě, jedno je jisté: fungují skvěle jako večeře pro více strávníků, která bude chutnat.
- Co byste měli mít doma: sádlo, široké nudle nebo fleky, uzené maso, vejce, vývar z uzeného masa, sůl, pepř, tvrdý sýr

Čtvrtek: Holandský řízek s bylinkovými bramborami
U nás má holandský řízek čestné místo v jídelníčku, ale v Holandsku ho vůbec neznají. Šťavnaté mleté maso se sýrem v křupavé krustě je ale neodolatelné a my se divíme, že o něm ve světě ještě neslyšeli. Ptáte se, s čím jej podávat? Vsaďte na bylinkové brambory a okurkový salát, potěšíte všechny u stolu.
- Co byste měli mít doma: Vepřové mleté maso, smetana ke šlehání, vejce, sůl, pepř, gouda nebo ementál, rostlinný olej, hladká mouka, rozšlehaná vejce, panko strouhanka, brambory, máslo, olivový olej, pažitka, petrželka, salátové okurky, krupicový cukr, ocet

Pátek: Srbské rizoto
S italským rizotem nemá společnou ani tu rýži, na druhou stranu k suchému rizotu ze školní jídelny má také tenhle recept naštěstí daleko. Trik je v dostatečném množství rajčatového protlaku, na kterém opravdu doporučujeme nešetřit. Servírujte s nastrouhaným sýrem a nezapomeňte si přidat.
- Co byste měli mít doma: rostlinný olej, cibule, česnek, mleté maso, sůl, rajčatový protlak, mletá sladká paprika, dlouhozrnná rýže, sterilovaný hrášek, pečená paprika v oleji, hovězí vývar, eidam, hladkolistá petrželka, kyselé okurky

Sladká tečka: Krupicová kaše s kakaem a máslem
Pátek večer si zaslouží sladký závěr. Krupicová kaše chutná malým i velkým a je hotová raz dva. Aby byla skutečně bez hrudek, je potřeba zvolit správný poměr krupice a mléka a pak už jen zalít rozpuštěným máslem a zaprášit kakaem. Přesný postup i s tipem, s čím krupicovou kaši servírovat, najdete v receptu.
- Co byste měli mít doma: mléko, krupice, sůl, máslo, moučkový cukr, kakao, strouhaná čokoláda

Retro kuchyně není jen o nostalgii, ale i chutích, které vydrží navzdory trendům. Vyzkoušejte si tenhle týden s Apetitem – smažte, zapékejte, dochucujte – a kdo ví, třeba se některý z těchto receptů zabydlí ve vašem jídelníčku natrvalo. Protože na některé chutě se nezapomíná.
Zdroj: Apetit