Nová registrace Zapomenuté heslo

Týden s Apetitem ve středomořském stylu: Rychlé večeře, které chutnají jako dovolená u moře

12. 5. 2025
Caldo verde
Apetit
Středomořský hrnec s cuketovými knedlíčky Pečený mořský vlk Plněné papriky jako polévka Další
2 fotky

Vítejte u týdne plného chutí, které vám připomenou letní večery na terase i šumění moře v dálce. Připravili jsme pro vás týdenní plán večeří, které se nesou v duchu lehké středomořské inspirace. Nemusíte si brát volno ani kupovat letenku – stačí vám pár základních surovin a chuť vyzkoušet nové recepty.

Co od následujících večeří čekat? Jsou lehké, ale ne dietní. Rychlé, ale ne ochuzené. A hlavně dostupné – suroviny seženete běžně v obchodech a většinu jídel připravíte do hodiny.

Pondělí: Caldo verde – portugalská polévka se zelím a klobásou

Začít týden talířem horké polévky? Proč ne. Caldo verde je jednoduchá, voňavá a přitom vydatná portugalská klasika. Tradičně se vaří z kapusty nebo kadeřávku, ale klidně sáhněte po mangoldu nebo špenátu – funguje to skvěle. Recept na rychlou večeři z jednoho hrnce se hodí vždycky!

  • Co byste měli mít doma: olivový olej, chorizo, cibule, česnek, brambory, kuřecí nebo zeleninový vývar, kadeřávek nebo kapusta, sůl, pepř, kajenský pepř (volitelně), chleba na podávání.

Caldo verde

Caldo verde

< 45 min
4.6(18x)
Přečíst recept

Úterý: Středomořský hrnec s cuketovými knedlíčky

Barevná večeře sytá tak akorát. Tenhle hrnec (nebo pánev, chcete-li) je plný zeleniny, cizrny, rajčat a nadýchaných cuketových knedlíčků. Omáčka voní po tymiánu, bazalce a česneku. Tohle jídlo vám připomene, jak chutná léto, i když je venku zrovna prší.

  • Co byste měli mít doma: olivový olej, cibule, česnek, mleté krůtí maso (nebo směs hovězího a vepřového), skořice, červená paprika, cizrna (konzervovaná), krájená rajčata (konzervovaná), rajčatová pasta, sůl, pepř, cukrový nebo císařský hrášek, kopr. Na knedlíčky: hladká mouka, kypřicí prášek do pečiva, cuketa, balkánský sýr nebo feta, parmazán, žloutek

Středomořský hrnec s cuketovými knedlíčky

Středomořský hrnec s cuketovými knedlíčky

< 60 min
4.1(43x)
Přečíst recept

Středa: Pečený mořský vlk s bylinkami a citronem

Ryba by na talíři neměla chybět – a mořský vlk je ideální volba. Jemnému rybímu masu stačí k dochucení opravdu málo – pár bylinek, citron a máslo, ve kterém si můžete namáčet bagetku. Pečený mořský vlk je výborný z trouby, ale ještě lepší bude ze zahradního grilu. Podávat jej můžete s lehkým bramborovým salátem s pažitkou.

  • Co byste měli mít doma: mořský vlk, máslo, sardelová pasta, česnek, máta, kopr, citron, sůl, pepř, citronová kůra, olivový olej

Pečený mořský vlk

Pečený mořský vlk

< 30 min
4.1(76x)
Přečíst recept

Čtvrtek: Plněné papriky jako polévka

Polévková variace na klasické plněné papriky s rýží si nás získala hned po první lžíci! Pokud máte rádi chuť plněných paprik, ale večer už je nechcete plnit a péct, je to recept přesně pro vás. Voňavá rajčata, mleté maso, rýže a paprika – všechno v jednom hrnci a bez složité přípravy v kuchyni.

  • Co byste měli mít doma: olivový olej, mleté hovězí maso, sůl, pepř, žlutá paprika (nebo oranžová), zelená paprika, červená paprika, cibule, česnek, krájená konzervovaná rajčata, rajčatová passata nebo omáčka, kuřecí vývar, majoránka (nebo tymián), hnědá rýže, hladkolistá petrželka

Plněné papriky jako polévka

Plněné papriky jako polévka

< 60 min
0(0x)
Přečíst recept

Pátek: Chřest s prosciuttem v listovém těstě

Pátek je ideální čas na něco rychlého a chřest zabalený do tenkého plátku šunky a listového těsta zvládnete připravit bez větší námahy. Skvěle chutná s dipem z jogurtu a citronu – a ještě líp se skleničkou bílého vína. Elegantní, jednoduchý recept, který zvládne i začátečník. A večer si můžete s klidem hodit nohy nahoru.

  • Co byste měli mít doma: zelený chřest, prosciutto, listové těsto, vejce, sezamová semínka, vločková sůl, olivový olej. Na citronový dip: majonéza, hustý bílý jogurt, citron, sůl, pepř

Chřest & prosciutto v listovém těstě

Chřest & prosciutto v listovém těstě

< 45 min
5(2x)
Přečíst recept

Sladký bonus: Pečené francouzské tousty z croissantů s ricottovým krémem

Chcete si konec týdne trochu osladit? Tohle je ten správný způsob. Zbylé (ale i čerstvé) croissanty proměníte v dezert plněný vanilkovým krémem z ricotty. Navrch můžete přidat ovoce, javorový sirup nebo klidně obojí. Vypadá to slavnostně, ale práce budete mít minimum.

  • Co byste měli mít doma: vejce, plnotučné mléko, krémový likér (nebo rum), vanilkový lusk, kardamom, sůl, croissanty (nejlépe den staré), máslo, hnědý cukr, javorový sirup. K podávání: ricotta, smetana ke šlehání, vanilkový lusk nebo vanilkový cukr, čerstvé ovoce (např. maliny), moučkový cukr, javorový sirup

Pečené francouzské tousty z croissantů s krémem z ricotty

Pečené francouzské tousty z croissantů s krémem z ricotty

< 60 min
2.9(15x)
Přečíst recept

Vyzkoušejte, co vás zaujalo nejvíc – a klidně se k celému týdnu vraťte, až budete mít chuť na slunce na talíři. Další inspiraci na týdenní jídelníčky najdete tady na našich stránkách. Týden s Apetitem je tu pro vás kdykoliv, když nevíte, co vařit.

Zdroj: Apetit 

Sdílet článek

Týden s Apetitem Středomořská kuchyně

Související články