Jaro je ideální čas, kdy můžete na talíř vrátit barvy a rebarbora, ředkvičky, chřest, špenát nebo jarní cibulka jsou teď v nejlepší formě. Nechte je zazářit v šesti jídlech, která nejsou složitá na přípravu, ale rozhodně stojí za ochutnání. Na co se můžete těšit tento týden?
Poskládali jsme pro vás týdenní menu, které voní jarem od pondělí až do pátku. Vyzkoušejte candáta, rebarboru nebo jen jednoduché brambory s jarní cibulkou a pusťte si do kuchyně nové chutě.
Pondělí: Ředkvičková krémová polévka
Ředkvičky jinak než na chlebu? Zkuste je proměnit v polévku. Po zarestování zjemní, ztratí svou typickou štiplavost a překvapí jemně oříškovou chutí. Výsledná krémová polévka má sametovou konzistenci a barvu, na kterou se nebudete moct vynadívat.
- Co byste měli mít doma: cibule, řapíkatý celer, olivový olej, ředkvičky, brambora, červená řepa, bílé víno, zeleninový vývar, smetana ke šlehání, sůl, čerstvě mletý pepř

Úterý: Candát s chřestem a rajčátky
Tři hlavní suroviny, minimum práce a výsledek, za který by se nestyděla ani dobrá restaurace. Když se spojí křehký candát, šťavnatý chřest a pečená cherry rajčátka, máte na talíři jaro v plné síle. Rybu můžete klidně nahradit jinou. Servírujte s pečivem, novými bramborami… Nebo jen tak, se sklenkou vína.
- Co byste měli mít doma: Bělomasá ryba (candát, treska), sůl, čerstvě mletý pepř, olivový olej, máslo, cherry rajčata, česnek, jarní cibulka, vývar (nebo bílé víno), citronová šťáva, sušené chilli vločky, hladkolistá petrželka, bazalka, chřest

Středa: Pečená kuřecí prsa se šalvějovým máslem a salátem
Kuřecí prsa se šalvějí zvládne připravit opravdu každý. Maso je šťavnaté, šalvěj voní po celé kuchyni a pomerančová zálivka k salátu přidá svěží sladkokyselou chuť. Pokud máte hladovější strávníky, přidejte pečené brambory – z lehkého jídla je rázem plnohodnotná večeře pro celou rodinu.
- Co byste měli mít doma: máslo, tymián, šalvěj, parmazán, sůl, čerstvě mletý pepř, kuřecí prsa, olivový olej, čerstvé pečivo, ředkvičky, mrkev, jarní cibulka, koriandr, hlávkový salát nebo jiné salátové listy, citronová kůra, pomerančová kůra, citronová šťáva, pomerančová šťáva, extra panenský olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř, tekutý med

Čtvrtek: Palačinky se špenátem
Slané palačinky jsou sázka na jistotu. Rychlé těsto, univerzální náplň a spousta možností. Ty se špenátem patří ke klasice – a navíc je to chytrý způsob, jak do jídla propašovat trochu zeleného. Můžete je podávat jen tak, s dipem nebo je zapečte se sýrem. Tip: Hodí se i k zužitkování palačinek, které zbyly z předešlého dne.
- Co byste měli mít doma: mléko, perlivá voda, vejce, sůl, hladká pšeničná mouka, řepkový olej na opékání, špenát (nebo mangold), baby špenát, rostlinný olej, cibule, česnek, tvaroh, balkánský sýr

Pátek: Plněné brambory se sýrem a jarní cibulkou
Plněné brambory jsou vděčné, jednoduché a snadno se připravují dopředu. Naše verze s čedarem, čerstvým sýrem a jarní cibulkou má všechno, co má páteční večeře mít – výraznou chuť i křupavou kůrku. Můžete je dát do trouby, ale upéct se dají i v pomalém hrnci – počkají na vás klidně do pozdního večera.
- Co byste měli mít doma: Brambory (varný typ B), olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř, čedar, zakysaná smetana, jarní cibulka

Sladká tečka týdne: Rychlý koláč s rebarborou
Jestli má jaro nějaký sladký symbol, pak je to rebarbora. Její nakyslá chuť skvěle doplní vláčné těsto a jednoduchý koláč promění ve svěží dezert. Posypte jej před pečením krupicovým cukrem – vytvoří křupavou, karamelovou krustičku, které se nedá odolat. Koláč je hotový raz dva. A voní po jaru.
- Co byste měli mít doma: vejce, krupicový cukr, hladká pšeničná mouka, máslo (studené i trocha na vymazání formy), rebarbora, moučkový cukr

Nemusíte se držet našeho rozvrhu – koláč upečte klidně v pondělí a rybu si dejte až v pátek. Recepty z jarní zeleniny vás budou bavit, jsou snadné a dají se kombinovat podle toho, co zrovna koupíte nebo co už vám roste na záhoně.
Zdroj: Apetit