Češi koprovou omáčku buď milují, nebo nenávidí. V každé domácnosti se připravuje trochu jinak. Obyčejná koprová omáčka se ale pod rukama Tituse Eliáše mění v opravdovou delikatesu. Lahodnou chuť podpoří předem uvařené hovězí maso, ghí i toastový chléb. Dokonce i zarytí odpůrci tohoto pokrmu si mohou přijít na své. Při přípravě je ovšem třeba dodržet některá pravidla.
Titus Eliáš, známý český šéfkuchař a mistr různých omáček (ale nejen jich), začínal v prestižních restauracích, až se vypracoval na jednoho z předních kuchařů u nás. Jeho restaurace Na Kopci získala i prestižní ocenění Bib Gourmand. Jedná se o ocenění pro restaurace, které za přijatelnou cenu nabízejí vynikající pokrmy.
-
Titus Eliáš je znám svou schopností nakombinovat tradiční domácí kuchyni s moderními prvky gastronomie. Jeho kreativita je pověstná.
Jak uvařit koprovou omáčku podle Tituse Eliáše?
Připravili jsme pro vás recept podle Tituse Eliáše. Doporučujeme použít čerstvý kopr a vyzkoušet různé přílohy. Výtečné jsou vařené brambory obalené v nasekaném kopru. Místo loupané plece můžete použít jiné hovězí maso, plec je ale po uvaření krásně měkká.
„Teplá koprová omáčka se skoro nikde jinde ve světě nevaří a nejí. A u nás k ní míváme většinou jen dva postoje: buď ji zbožňujeme, nebo nesnášíme,“ říká šéfkuchař Titus Eliáš. Díky jeho receptu si však koprovku zamilují úplně všichni!
Jak uvařit dokonalé zastřené vejce?
Pokud nejste milovníci zastřeného vejce, můžete si uvařit vejce natvrdo či naměkko. Ke koprové omáčce se výborně hodí jakákoli varianta.
Na přípravu dokonalého zastřeného vejce je třeba dodržet postup. Vhodný je větší hrnec s větším objemem vody – vír bude silnější a vejce se lépe zatáhne.
- Do vody vlijte ocet, vodu osolte a přiveďte k varu.
- Rychlým mícháním vařečky ve stejném směru vytvořte ve vodě dostatečně silný vír.
- Přímo do středu víru vyklepněte vejce. Nepouštějte jej do vody z velké výšky, rozbil by se žloutek.
- Stáhněte plamen a vařte 3 minuty. Jakmile je bílek pevný, vytáhněte vejce děrovanou naběračkou.
Jak omáčku servírovat a s čím ji podávat?
Před servírováním omáčky je dobré maso prohřát ve zbylém vývaru, případně na pařáku. Krájejte jej napříč vláknům. Efektně vypadají tenčí plátky.
Ke koprové omáčce se skvěle hodí brambory. Na pánvi rozpusťte ghí a na něm ohřejte uvařené brambory, na které pak přidejte pažitku.
Servírovat můžete na plytký talíř, ale i na hluboký – záleží na tom, jak velcí milovníci omáčky v pokrmu jste. Na talíř dejte brambory a plátky masa. Zastřené vejce velmi opatrně položte na maso. Omáčkou jemně polijte maso a zbytek nalijte tak, aby brambory zůstaly jen podlité.
Rady a tipy
Vývar, který vám zbyl po uvaření masa, můžete uchovat v ledničce. Tam vydrží až 4 dny. Pokud byste ho nevyužili, můžete jej zamrazit. V mrazničce vydrží až 3 měsíce.
Nemáte-li rádi toastový chléb, můžete omáčku zahustit klasickou máslovou jíškou.
Kopr v omáčce vařte jen krátce, zůstane krásně zelený a pokrmu dodá lepší vůni i chuť. Pokud vám kopr zbyl, můžete jej zamrazit.
-
Chcete-li využít sterilovaný kopr, musíte jej využít cca trojnásobné množství.
S koprovou omáčkou výborně chutná i knedlík. Můžete zkusit houskový, karlovarský či kynutý – zkrátka dle chuti.
Zdroj: Apetit