
Březnový Apetit plný barevných receptů je již v prodeji a vy se můžete podle šéfredaktorky Jany Kopecké těšit mimo jiné na recepty z kadeřávku, růžičkové kapusty, špenátu, máty, ale také čekanky nebo grapefruitu. A když jsme u toho grapefruitu...
Ono se řekne grapefruitový koláč... Je to ale moučník, který se skládá z pouhých devíti surovin včetně másla na vymazání formy, a přesto se stal největším potížistou březnového focení. Jen si na něj ukažme – grapefruitový koláč na vás čeká na straně 66 v aktuálním březnovém čísle Apetitu.

Vyladěno k dokonalosti
Redaktorka Katka jej přepekla třikrát, než byla spokojená. Tak, jak jej vidíte na fotce, jsme jej ochutnali napoprvé a jeho chuť byla úžasná. Přesvědčila i mě, zarytého odpůrce všeho hořkého. Napoprvé mi sice koláč podle očekávání zkřivil svou hořkostí pusu, ale zároveň se projevila návykovost spojení hořké a sladké chuti, nedokázala jsem přestat jíst, až jsem se projedla k poznání, že mi vlastně moc chutná.
Jenže Katka je na výslednou podobu sladkých jídel náročnější a odmítla recept pustit dál, protože koláč se nám uvnitř mírně srazil a měla obavu, že se to stane i vám doma. Začala si tedy hrát s poměrem suchých a mokrých surovin a vydržela bádat až do uzávěrky a zásobovat všechny blízké a pak už i vzdálené lidi porcemi grapefruitového koláče. Chuťově vydařené byly všechny pokusy, ale konzistence prošla u jediného receptu a ten najdete v tomto Apetitu.
I skeptik se někdy splete
Ladění receptů někdy zabere celý měsíc. U některých vidíme na první pohled, že se dílo nejspíš nepodaří, a upravujeme výslednou podobou, dokud nemáme jistotu, že všechno klapne i u vás doma. Ale někdy zažijeme i opačné překvapení – to když zafunguje recept, kterému od začátku vůbec nevěříme. Skeptičtí jsme kdysi byli u zahraničního návodu na citronovou polevu na zdobení perníčků, která se připravovala z ušlehaného bílkového sněhu. To jsme nikdy neslyšeli, vyzkoušeli jsme a vážně jsme získali skvělou polevu.
V tomto čísle nás zase překvapila čokoládová pěna z tofu, která má vlastnosti jako ganache a byla by skvělá i jako krém na dort, bezlaktózový dort.
V příštím čísle se chystáme na majonézu z uvařených vajec. Prý to funguje, tak jsme napnutí a vy se vše dozvíte v dalším čísle.