
Z postele vás netahá protivný zvuk budíku, ale paprsky ranního sluníčka. Nikam nespěcháte, máte před sebou krásnou sobotu. O to krásnější, že o jídlo na celý den jste se postarali už včera. Overnight oats se na vás směje z ledničky, z trouby voní pomalu pečená kachna a ke kamarádům na grilování vezmete předem naložené maso a čerstvý chleba, který celou noc kynul a nyní ho jen dáte péct.
Ač vaření milujete, není možné jím trávit denně až hodiny. Někdy je zkrátka potřeba si práci usnadnit a využít i nejrůznější zlepšováky. Jedním z nich je vaření přes noc. Hodí se na pomalé pečení masa na nízkou teplotu, na kynutí těsta či marinování a nakládání masa, ale předpřipravit si můžete večer i snídani a nemusí jít jen o tolik oblíbené overnight oats.
Kromě toho, že ušetříte čas a vyhnete se stresu, mnohé pokrmy získají delším pečením nebo nakládáním nejen intenzivnější chuť, ale i lepší konzistenci.
Pomalu pečené maso
Jsou masa, kterým vyloženě svědčí, když jim dopřejete nízkou teplotu pečení a spoustu hodin v troubě. Například hovězí či kachní maso si v tom vyloženě libují a odměnou je vám maso křehké a lahodné.
-
Hovězí maso: Nebojte se péct hovězí maso přes noc, dosáhnete tím lepší chuti. Navíc není třeba složitého podlévání: stačí trocha vývaru, vína či jiné omáčky. Maso by nemělo plavat, nicméně bez tekutiny se neobejde. Pečte v předehřáté troubě od 90 °C do 120 °C, podle počtu hodin, které chcete masu dopřát.
-
Kachna: Pečená kachna se většinou neservíruje každý den, je to často k slavnostní příležitosti. A pokud chcete, aby se opravdu povedla, dopřejte jí dost času. Zkuste tzv. dvanáctihodinovou kachnu, kterou nejdříve pečete na 90 °C asi sedm hodin, před přiklopením nebo přikrytím alobalem ji podlijete mlékem. Poté zvýšíte teplotu na 120 °C a pečete dalších 5 hodin.
Overnight oats neboli ovesná kaše přes noc
Cokoli, co ráno ušetří čas a dopřeje pár minut spánku navíc, se počítá jako life hack. Ať už sobě i dětem nachystáte předem oblečení, nebo si připravíte tzv. overnight oats neboli ovesnou kaši přes noc. Už dávno se nejedná jen o hit ze sociálních sítí, tento trend rozhodně zdomácněl. Skvělé je, že jeho přípravu zvládnou i děti a je navíc tak variabilní, že můžete mít každý den kaši jinou.
- Náš oblíbený základ tvoří ovesné vločky (třetina hrnku), mléko (čtvrtina hrnku, může být i rostlinné), jogurt řeckého typu (2 polévkové lžíce) a chia semínka (1 polévková lžíce). Do misky nebo velké zavařovací sklenice dáte všechny suroviny, dobře promícháte a uložíte na noc do lednice.
- Ráno pak jen dozdobíte ovocem, oříšky apod.

Domácí chleba
Propadli jste domácímu chlebu? A zkusili jste někdy nechat těsto kynout v lednici přes noc? Říká se tomu pomalé kynutí a například šéfkuchař Roman Paulus si pochvaluje, že výsledkem je pak jemnější pečivo.
- Zadělejte tedy těsto večer a ráno můžete začít péct.
Domácí jogurt
Náš oblíbený postup přípravy domácího jogurtu jsme našli v knize Domácí mlékař Kláry Hadašové.
- Plnotučné mléko zahřejte pod bod varu (95 °C), během vaření míchejte, aby se mléko nechytalo ke dnu hrnce. Pak za občasného zamíchání zchlaďte v míse se studenou vodou na 42–47 °C (mléko je teplé, ale ne horké).
- Rozmíchejte v mléce 3 lžíce živého jogurtu (např. značky Hollandia), nalijte do vyvařených skleniček, zavřete a uložte do tepla. Nám se osvědčil termobox s vloženou lahví teplé vody, může to být i trouba vyhřátá na 40 °C se zapnutým světlem nebo silnostěnná nádoba zabalená do peřiny. Funkci jogurtovače mají i některé chytré rýžovary.
- Po 6–8 hodinách je jogurt hotový, čím déle bude v teple, tím bude kyselejší. Nakonec jogurt nechte 12 hodin uležet v chladu.
Dlouho tažený vývar
Vývar se nevaří, ale táhne. A ne vždy platí rovnice: čím déle, tím lépe. Co doporučují kuchaři z Ambiente?
- Hovězí a vepřové si zaslouží až 12 hodin, drůbež 4 až 6 hodin, zelenině stačí hodina až dvě a ryby potřebují půl hodiny až hodinu. Doba tažení by měla být přímo úměrná velikosti kostí a zeleniny.
- Z rybích kůstek se rychle rozpouští vápník a vývar pak dostane příchuť křídy, zelenina se může rozvařit na kaši. Nejvíc chuti se ale do vývaru uvolní během první hodiny.
Naložené dobroty
Mnoha surovinám vyloženě svědčí, necháte-li je přes noc odležet v marinádě. A nejde jen o maso, které díky tomu zkřehne.
- Naložit přes noc můžete i sýry (díky směsi oleje a bylinek získají bohatší chuť), zeleninu na pickles (např. mrkev, okurku nebo cibulku) nebo si připravit kvašené zelí, které sice potřebuje víc dní, ale už během první noci se rozeběhne fermentace.
Zdroje: Kuchynelidlu.cz, Toprecepty.cz, Jimezdrave.cz, Apetit, Jidloaradost.ambi.cz