Poslední víkend před půstem patří pořádné hostině! Masopust je symbolem hojnosti, zabijačkových specialit a sladkých smažených dobrot. Než přijde na řadu odlehčené jarní menu, dopřejte si poctivé tradiční pokrmy – od křupavých pagáčků přes vypečené jitrnice až po nadýchané koblihy.
Masopust je tady, tak si ho užijte, jak se patří! Nechte odlehčený jídelníček na později a tento víkend si dopřejte hostinu, která stojí za to. Protože až půst opravdu začne, budete na tyto masopustní dobroty ještě dlouho vzpomínat!
Masopustní hody začínají: Předkrmy, které nesmí chybět
Než se pustíme do hlavního chodu, začněme pěkně zlehka. Ale jen na chvíli – předkrmy se nesou v duchu masopustní hojnosti!
Pagáče se škvarkovou pomazánkou
Každá správná hostina potřebuje hned na úvod něco menšího k zakousnutí – a lepší recept, než ten na křupavé pagáče se škvarkovou pomazánkou jen tak nenajdete. Jsou křehké, voňavé po škvarkách a ve spojení s nadýchanou pomazánkou jednoduše neodolatelné. Jeden kousek rozhodně stačit nebude!

Domácí světlá tlačenka
Tlačenka – buď ji milujete, nebo jste ji nikdy neochutnali tak, jak se patří! A ta domácí? To je úplně jiná liga. S octovou cibulí, čerstvým chlebem a pořádnou dávkou hořčice tvoří dokonalý úvod hostiny, na kterou se nezapomíná.

Polévky, které vás postaví na nohy
Po vydatném úvodu je čas na polévku, která postaví na nohy i toho, kdo už stihl masopust pořádně oslavit.
Zabijačková polévka z vepřového kolena
Masopustní hostina bez pořádné vydatné polévky? Nemyslitelné! Hustá, silná a poctivá, plná masa a kořenové zeleniny – zahřeje, zasytí a připraví na další chod. A protože si říká o něco k zakousnutí, vdolky k ní budou skvělou volbou.

Bramborový krém s kroupovým jelítkem
Pokud máte chuť na krémovou polévku, vyzkoušejte bramborový krém s opečeným kroupovým jelítkem. Hladká, jemná chuť bramborového základu se skvěle doplňuje s výrazným jelítkem, které dodá polévce ten správný šmrnc.

Hlavní chody: Masopustní klasika nikdy nezklame
Hlavní chod je tím, na co se všichni těší nejvíc. Pořádná porce voňavého, sytého jídla nesmí chybět. Připravte se na masopustní speciality, na které budete ještě dlouho vzpomínat!
Jitrnice pečené na česnekových bramborách
Jitrnice patří k zabijačce stejně jako k masopustním hodům. Když je upečete na bramborách provoněných česnekem a kmínem, získáte obdiv všech u stolu. Nečeká vás žádné složité vaření, jen poctivá chuť, která vás nadchne!

Netradičně tradiční vepřo-knedlo-zelo
Masopust si žádá vepřové, ale proč ho nezkusit trochu jinak? Šťavnatý bůček s jemným zelím a bramborovými knedlíky: Starý dobrý recept ve svěžím podání, který dokazuje, že tradice se dají skvěle přizpůsobit moderní kuchyni.

Masopustní sladká tečka: Koblihy a vdolečky, jak mají být
Po vydatném jídle přichází chvíle na něco sladkého. Masopust bez koblih a vdolečků by prostě nebyl ono – tak si dopřejte tu nejlahodnější tečku na závěr!
Masopustní koblihy
Když se řekne masopust, první, co si (téměř) každý vybaví, jsou koblihy. Nadýchané, do zlatova vysmažené a plněné džemem nebo vanilkovým krémem. Masopustní koblihy mají jedinou nevýhodu – nikdy jich není dost. Takže si rovnou připravte dvojitou dávku, dnes se kalorie nepočítají!

Bramborové vdolečky s mákem
Nejsou tak známé jako koblihy, ale rozhodně stojí za ochutnání. Jemné bramborové těsto, voňavý mák a špetka cukru – jednoduchá, ale přitom neodolatelná kombinace. Vdolečky mají v české kuchyni své místo, tak proč si je nedopřát i dnes?

Masopustní hody jsou o poctivém jídle, radosti a dobré společnosti. Dopřejte si vše, co k nim náleží – od prvního sousta až po sladkou tečku. A protože k takové hostině neodmyslitelně patří i něco na zapití, nezapomeňte na půllitr dobře vychlazeného piva nebo panáka slivovice. Masopust je jen jednou za rok, tak ať stojí za to!
Zdroj: Apetit