Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkend s Apetitem: Nejlíp chutná venku! Vyzkoušejte cruffiny, hráškový krém i rebarborové Bellini

16. 5. 2025
Jarní panzanella s chřestem
Apetit
Hráškový krém se šunkou Losos jako Wellington se šťouchanými bramborami Rebarborové bellini Další
2 fotky

Zahradní sezona začíná a my konečně můžeme jíst venku! Svěží vzduch, zpěv ptáků a dobré jídlo je kombinace, která nikdy neomrzí. Připravte si jarní menu, které chutná nejlíp pod širým nebem – lehké, svěží a ztěch nejlepších surovin sezony. Ať už prostřete na balkoně, v pergole, nebo jen tak na dece v trávě, jedno je jisté – bude vám chutnat!

Víkendové jídlo má bavit – a zároveň nás trochu zpomalit. Dát si čas, sednout si, nalít si sklenku vína nebo domácí limonády. A když se k tomu přidá čerstvý vzduch a paprsky slunce, není co řešit. Vybrali jsme pro vás jednoduché, ale efektní menu, které zvládnete připravit během odpoledne a v klidu si ho vychutnat venku – na terase, balkoně nebo klidně na piknikové dece.

Na úvod: Jarní panzanella s chřestem

Panzanella, jak ji možná neznáte – bez rajčat, ale zato plná jarní zeleniny. Křehký chřest, hrášek, ředkvičky, cibulka a opečený chléb, který křupe při každém soustu. Vše propojené citronovou zálivkou a zakápnuté dobrým olivovým olejem. Přidejte stracciatellu nebo burratu a máte oběd, který by obstál jako předkrm i na stolech Italů.

Jarní panzanella s chřestem

Jarní panzanella s chřestem

< 60 min
5(6x)
Přečíst recept

Polévka: Hráškový krém se šunkou

Sladký, jemný, krémový – a přitom připravený raz dva. Tahle polévka chutná jako jaro samo. Hrášek je teď nejsladší, krásně zelený a plný chuti. Opečená šunka nebo plátky prosciutta dodají polévce kontrastní slanou chuť. Vařit ji můžete celoročně, ale teď na jaře chutná nejlíp.

Hráškový krém se šunkou

Hráškový krém se šunkou

< 30 min
5(4x)
Přečíst recept

Zlatý hřeb oběda: Losos jako Wellington

Wellington nemusí být jen o hovězím. Pokud čekáte návštěvu nebo si chcete víkend trochu vyšperkovat, zkuste lososa v listovém těstě s bylinkami. Je to elegantní a rychlý pokrm, který chutná báječně – lososu totiž stačí jen krátká doba pečení. Podávejte se šťouchanými bramborami s brokolicí a skleničkou bílého.

Losos jako Wellington se šťouchanými bramborami

Losos jako Wellington se šťouchanými bramborami

> 60 min
3.7(18x)
Přečíst recept

K pití: Rebarborové bellini

Na terase nebo pod jabloní – k jídlu venku patří i drink. Bellini z rebarbory má barvu jara a dokáže příjemně osvěžit. Stačí připravit rebarborový sirup, dolít proseccem (nebo perlivou vodou, pokud chcete nealko) a podávat ve slavnostních sklenkách.

  • Do Bellini koktejlu patří jeden díl ovoce na dva díly prosecca. Tradičně se používají broskve, ale klidně sáhněte po tom, co zrovna dozrává – třeba po rebarboře jako my – poměr je však třeba zachovat!

Rebarborové bellini

Rebarborové bellini

< 10 min
5(8x)
Přečíst recept

Sladká tečka: Jahodové cruffiny

Cruffin je kříženec croissantu a muffinu – a v téhle verzi ještě navíc s jahodami. Nadýchané těsto, šťavnatá náplň, skořicový cukr na povrchu… a hotovo. Vypadají skvěle, jíte je rukama a chutnají všem. Pudink můžete vyměnit za Nutellu, pistáciovou pastu nebo pomerančový krém a máte tak pokaždé nový dezert!

Jahodové cruffiny

Jahodové cruffiny

< 45 min
5(4x)
Přečíst recept

 

Využijte jaro naplno: stačí pár dobrých surovin, otevřená okna nebo dveře do zahrady – a víkend se rázem promění v malou oslavu. Dejte si tenhle víkend s Apetitem pod širým nebem. Lehké jarní menu vás přesvědčí, že nejlíp opravdu chutná venku.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Hráškový krém

Sdílet článek

Víkend s Apetitem Slavnostní menu Na víkend

Související články