Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkend s Apetitem: Uvařte si skvělé jídlo z toho, co najdete ve spíži

28. 3. 2025
Těstoviny ze spíže
Apetit
Jáhly nasladko s ostružinovým kompotem Sardinková pomazánka Polévka minestrone Další
2 fotky

Známe to všichni – občas to vypadá, že není z čeho vařit. Stačí ale otevřít spíž a objevit pár zapomenutých surovin, ze kterých během chvilky připravíte jídla, po kterých se jen zapráší. Vybrali jsme pro vás osvědčené recepty zběžných zásob, které má doma téměř každý. Takže klidně zůstaňte vpyžamu, prozkoumejte skříně – a užijte si klidný víkend!

Někdy stačí jen otevřít kuchyňskou skříňku, nakouknout do špajzu a pořádně se rozhlédnout. Konzerva sardinek, zapomenutý kompot, pytlík jáhel nebo poslední těstoviny ve skříňce… I zobyčejných zásob, na které jste možná zapomněli, dokážete vykouzlit víkendové menu, které potěší dvojnásob – skvělou chutí i tím, že nezatíží vaši peněženku.

Snídaně nasladko: Jáhly s kompotem

Určitě jste to alespoň jednou v životě zažili: nákupní košík plný superpotravin a odhodlání jíst zdravě… A pak na ně doma zapomenete. Jáhly jsou přesně ten případ. Když je uvaříte doměkka, promění se v krémovou kaši, která chutná báječně třeba s ostružinovým kompotem. Přidejte trochu skořice nebo lžičku medu a užijte si zdravou snídani a poklidné víkendové ráno.

Jáhly nasladko s ostružinovým kompotem

Jáhly nasladko s ostružinovým kompotem

< 60 min
5(7x)
Přečíst recept

Snídaně naslano: Sardinková pomazánka

Kdo říká, že skromné jídlo nemůže být dobré? Konzerva sardinek, krémový sýr, vejce, hořčice a pár kapek citronu – víc nepotřebujete. Přidat můžete i nakrájené okurky (ty jistě ve spíži najdete), promíchejte a máte hotovo. Pomazánku podávejte s chlebem nebo opečenou bagetou.

  • Našli jste místo sardinek tuňáka? Žádný problém! Připravte si naši slavnostní tuňákovou pomazánku – rychlou, jemnou a ideální nejen na víkendové snídaně, ale i jako elegantní pohoštění.

Polévka minestrone

Polévka minestrone

< 60 min
5(7x)
Přečíst recept

Oběd: Polévka minestrone

Vydatná, zeleninová a pokaždé trochu jiná. Minestrone snese téměř cokoliv – zbytek těstovin, mraženou zeleninu, rajčata z konzervy i poslední kousek celeru. Nezapomeňte na konzervu fazolí, bylinky a trochu parmazánu navrch, Italové do minestrone ostatně dávají vyvařit i tvrdou parmazánovou kůrku, aby se nevyhodilo opravdu nic. Během chvíle budete mít na stole hlavní jídlo, které zahřeje i zasytí a lze snadno obměnit podle aktuálních domácích zásob i sezony.

Polévka minestrone

Polévka minestrone

< 60 min
5(7x)
Přečíst recept

Večeře: Těstoviny co dům dal

Jednoduchost ve své nejlepší podobě: těstoviny, konzerva rajčat, trocha česneku a chilli, sardinky a strouhanka. Tento recept zvládnete uvařit během půl hodiny a přitom chutná jako z italské trattorie. Skvělý tip pro líné večery nebo nečekanou hladovou návštěvu.

Těstoviny ze spíže

Těstoviny ze spíže

< 45 min
4.6(36x)
Přečíst recept

Na zobání: Řecké předkrmy

Olivy, kousky sýra, špetka oregana i chléb s olivovým olejem. Pokud máte lilek nebo fazolky, připravte lilkový kaviár nebo ochucené fazole s česnekem a citronem. Stačí pár surovin, které máte obvykle doma, a rázem můžete servírovat malý řecký večírek na talíři.

Řecké předkrmy

Řecké předkrmy

< 60 min
0(0x)
Přečíst recept

Sladká tečka: Jogurtová buchta s kompotem

Tento koláč je geniální na přípravu – nepotřebujete váhu a ani nezašpiníte zbytečné nádobí. Všechny suroviny „zvážíte“ kelímkem od jogurtu, přidáte kompotované meruňky nebo jakékoli jiné ovoce, zasypete drobenkou a dáte péct. Výsledkem bude dokonalý nedělní moučník ke kávě, který zmizí ze stolu rychlostí blesku.

Jogurtová buchta

Jogurtová buchta

< 30 min
4.5(893x)
Přečíst recept

Něco navíc: Obměny podle spíže

Nemáte přesně to, co je v receptu? Nevadí! Máme pro vás pár tipů, jak si víkendové menu přizpůsobit podle vlastních zásob:

  • Sardinky můžete nahradit tuňákem, uzenou rybou nebo třeba vejci natvrdo.
  • Kompot k jáhlám? Skvěle chutnají i se zavařenými jablky, hruškami nebo jen s rozinkami a skořicí.
  • Minestrone snese i čočku, mražený hrášek nebo zbytek pečené zeleniny z lednice.
  • Těstoviny můžete dochutit i zbylým sýrem, opečenou cibulkou nebo sušenými rajčaty naloženými v oleji.
  • Řecké předkrmy bez lilku? Zkuste cizrnu, pečené papriky nebo zbytky sýra s bylinkami.
  • Jogurtová buchta bude výborná i s jiným kompotem – broskve, meruňky, švestky nebo třešně jsou sázka na jistotu.

Nemusíte běžet do obchodu pokaždé, když máte hlad nebo chuť na něco dobrého. Stačí trochu kreativity, otevřená mysl (a spíž) a dokážete připravit snídani, večeři i sladkou tečku z toho, co dům dal. A víkend, kdy nikam nespěcháte, je ideální příležitost dát těmto surovinám šanci zazářit.

Zdroj: Apetit 

Sdílet článek

Zásoby ze spíže Víkend s Apetitem

Související články