Známe to všichni – občas to vypadá, že není z čeho vařit. Stačí ale otevřít spíž a objevit pár zapomenutých surovin, ze kterých během chvilky připravíte jídla, po kterých se jen zapráší. Vybrali jsme pro vás osvědčené recepty z běžných zásob, které má doma téměř každý. Takže klidně zůstaňte v pyžamu, prozkoumejte skříně – a užijte si klidný víkend!
Někdy stačí jen otevřít kuchyňskou skříňku, nakouknout do špajzu a pořádně se rozhlédnout. Konzerva sardinek, zapomenutý kompot, pytlík jáhel nebo poslední těstoviny ve skříňce… I z obyčejných zásob, na které jste možná zapomněli, dokážete vykouzlit víkendové menu, které potěší dvojnásob – skvělou chutí i tím, že nezatíží vaši peněženku.
Snídaně nasladko: Jáhly s kompotem
Určitě jste to alespoň jednou v životě zažili: nákupní košík plný superpotravin a odhodlání jíst zdravě… A pak na ně doma zapomenete. Jáhly jsou přesně ten případ. Když je uvaříte doměkka, promění se v krémovou kaši, která chutná báječně třeba s ostružinovým kompotem. Přidejte trochu skořice nebo lžičku medu a užijte si zdravou snídani a poklidné víkendové ráno.

Snídaně naslano: Sardinková pomazánka
Kdo říká, že skromné jídlo nemůže být dobré? Konzerva sardinek, krémový sýr, vejce, hořčice a pár kapek citronu – víc nepotřebujete. Přidat můžete i nakrájené okurky (ty jistě ve spíži najdete), promíchejte a máte hotovo. Pomazánku podávejte s chlebem nebo opečenou bagetou.
- Našli jste místo sardinek tuňáka? Žádný problém! Připravte si naši slavnostní tuňákovou pomazánku – rychlou, jemnou a ideální nejen na víkendové snídaně, ale i jako elegantní pohoštění.

Oběd: Polévka minestrone
Vydatná, zeleninová a pokaždé trochu jiná. Minestrone snese téměř cokoliv – zbytek těstovin, mraženou zeleninu, rajčata z konzervy i poslední kousek celeru. Nezapomeňte na konzervu fazolí, bylinky a trochu parmazánu navrch, Italové do minestrone ostatně dávají vyvařit i tvrdou parmazánovou kůrku, aby se nevyhodilo opravdu nic. Během chvíle budete mít na stole hlavní jídlo, které zahřeje i zasytí a lze snadno obměnit podle aktuálních domácích zásob i sezony.

Večeře: Těstoviny co dům dal
Jednoduchost ve své nejlepší podobě: těstoviny, konzerva rajčat, trocha česneku a chilli, sardinky a strouhanka. Tento recept zvládnete uvařit během půl hodiny a přitom chutná jako z italské trattorie. Skvělý tip pro líné večery nebo nečekanou hladovou návštěvu.

Na zobání: Řecké předkrmy
Olivy, kousky sýra, špetka oregana i chléb s olivovým olejem. Pokud máte lilek nebo fazolky, připravte lilkový kaviár nebo ochucené fazole s česnekem a citronem. Stačí pár surovin, které máte obvykle doma, a rázem můžete servírovat malý řecký večírek na talíři.

Sladká tečka: Jogurtová buchta s kompotem
Tento koláč je geniální na přípravu – nepotřebujete váhu a ani nezašpiníte zbytečné nádobí. Všechny suroviny „zvážíte“ kelímkem od jogurtu, přidáte kompotované meruňky nebo jakékoli jiné ovoce, zasypete drobenkou a dáte péct. Výsledkem bude dokonalý nedělní moučník ke kávě, který zmizí ze stolu rychlostí blesku.

Něco navíc: Obměny podle spíže
Nemáte přesně to, co je v receptu? Nevadí! Máme pro vás pár tipů, jak si víkendové menu přizpůsobit podle vlastních zásob:
- Sardinky můžete nahradit tuňákem, uzenou rybou nebo třeba vejci natvrdo.
- Kompot k jáhlám? Skvěle chutnají i se zavařenými jablky, hruškami nebo jen s rozinkami a skořicí.
- Minestrone snese i čočku, mražený hrášek nebo zbytek pečené zeleniny z lednice.
- Těstoviny můžete dochutit i zbylým sýrem, opečenou cibulkou nebo sušenými rajčaty naloženými v oleji.
- Řecké předkrmy bez lilku? Zkuste cizrnu, pečené papriky nebo zbytky sýra s bylinkami.
- Jogurtová buchta bude výborná i s jiným kompotem – broskve, meruňky, švestky nebo třešně jsou sázka na jistotu.
Nemusíte běžet do obchodu pokaždé, když máte hlad nebo chuť na něco dobrého. Stačí trochu kreativity, otevřená mysl (a spíž) a dokážete připravit snídani, večeři i sladkou tečku z toho, co dům dal. A víkend, kdy nikam nespěcháte, je ideální příležitost dát těmto surovinám šanci zazářit.
Zdroj: Apetit