Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkend s Apetitem: v dobré společnosti! Uvařte si menu podle slavných kuchařů i osobností, které milují jídlo

25. 4. 2025
Španělský ptáček podle Honzy Punčocháře
Jan Punčochář
Americké lívance Elvis Jan Punčochář Dalších
10 fotek

Proč si o víkendu nedopřát snídani jako Elvis, předkrm podle Pohlreicha a sladkou tečku od Heleny Fléglové? Sestavili jsme pro vás víkendové menu, ve kterém se potkáte nejen s ikonami gastronomie, ale i s recepty, které se zapsaly do kuchařských dějin. Pocta skvělému jídlu – a inspirace pro váš stůl. Uvařte si doma jako slavní. Třeba jen tak. Pro radost.

O víkendu je čas zpomalit. Dát si snídani v pyžamu, uvařit si něco výjimečného a pozvat ke stolu ty, se kterými je vám dobře. A klidně i velká jména nejen české gastronomie – tedy alespoň jejich recepty. Menu, které jsme pro vás připravili, je mixem poctivé české klasiky, francouzské elegance i lehké extravagantnosti:

 

Začněte den jako král rokenrolu

Začněte den jako král. Doslova. Elvis Presley miloval všechno sladké – a přesně takové jsou i tyhle lívance. Jsou spíše jako dezert, ale můžete si je dát i k snídani. Co víc si o víkendu přát? Podávejte je s borůvkami a šlehačkou, nebo rovnou „po elvisovsku“: arašídové máslo, plátky banánu a k tomu slanina s javorovým sirupem. Zní to jako šílená kombinace? Možná. Ale jakmile ji ochutnáte, pochopíte, proč Elvis nemohl odolat.

Americké lívance

Americké lívance podle Elvise

> 60 min
4.2(30x)
Přečíst recept

 

Předkrm od „šéfa“

Zdeněk Pohlreich umí vystihnout podstatu věci – a taky ví, že někdy opravdu platí, že v jednoduchosti je krása. Tohle carpaccio z pečené řepy je toho důkazem. Jemné, elegantní, s pár surovinami, které spolu dokonale ladí. Stačí dobrý kozí sýr, pár kapek olivového oleje a máte předkrm přesně v duchu Pohlreichova stylu: jednoduché, ale bez kompromisů v chuti. Ochutnejte carpaccio z červené řepy podle Zdeňka Pohlreicha v opravdu luxusním pojetí.

Carpaccio z červené řepy podle Zdeňka Pohlreicha

Carpaccio z červené řepy podle Zdeňka Pohlreicha

> 60 min
4.1(236x)
Přečíst recept

 

Poctivý český hlavní chod podle Honzy Punčocháře

Honza Punčochář se nebojí másla ani slaniny – a právě proto jeho jídla chutnají přesně tak, jak si domácí klasiku představujeme. Jeho verze španělského ptáčka je šťavnatá, výrazná a postavená na poctivé kombinaci masa a uzeniny, doplněná o křupavou okurku a vejce. Místo knedlíků ale přidává pečenou rýži. Jeden z pokladů restaurace U Matěje si teď můžete připravit i doma.

Španělský ptáček podle Honzy Punčocháře

Španělský ptáček s rýží podle Honzy Punčocháře

> 120 min
4.4(11x)
Přečíst recept

 

Legendární klasika podle Julie Child

Julia Child naučila Ameriku vařit po francouzsku – a tohle je jeden z jejích nejznámějších receptů. Hovězí na víně sice potřebuje čas, ale jinak není složité. Jemné maso a omáčka plná chuti stojí za každou minutu strávenou v kuchyni. Připravit ho můžete v pomalém nebo multifunkčním hrnci, anebo klasicky – v litinovém kastrolu a troubě. A jak říkávala Julia: „Lidé, kteří rádi jedí, jsou vždy nejlepší lidé.“ A právě tenhle recept je jako stvořený pro chvíle, kdy si chcete jídlo vychutnat opravdu všemi smysly.

Boeuf bourguignon podle Julie Child

Boeuf bourguignon podle Julie Child

< 120 min
4.6(173x)
Přečíst recept

 

Žemlovka podle Romana Vaňka: česká nostalgie na talíři

Dáváte přednost sladkým obědům? Proměňte dezert v hlavní chod – tak jako Roman Vaněk. Tuhle žemlovku si zamilujete od první lžičky. Je krémová, voní po jablkách a skořici, tvaroh jí dodává jemnost. A když přidáte rozinky namočené v rumu, je jasné, že nejde jen o obyčejný oběd. Žemlovka s tvarohem zkrátka nikdy nezklame. A už vůbec ne tato!

žemlovka s tvarohem

Žemlovka s tvarohem podle Romana Vaňka

< 90 min
4(273x)
Přečíst recept

 

Dort Apricot podle Heleny Fléglové

Helena Fléglová umí dorty, které vypadají a chutnají jako z prvotřídní cukrárny. A tenhle kousek je důkazem, že i z listového těsta se dá upéct slavnostní dezert. Jemný krém, sladkokyselé meruňky a tenoučké vrstvy těsta tvoří kombinaci, která vás mile překvapí. V pečení a sestavování dortu vám pomůže náš fotonávod, který najdete u receptu.

Dort Apricot Heleny Fléglové

Dort Apricot podle Heleny Fléglové

> 120 min
4.5(15x)
Přečíst recept

 

Zlatý hřeb na konec: Poctivá bábovka podle Sandtnerky

Marie Janků-Sandtnerová věděla, co dělá. Její kynutá bábovka je nadýchaná, voňavá a tak poctivá, že si při prvním soustu vzpomenete na kuchyň své babičky. Chce svůj čas, to ano – ale výsledek? Úžasně vláčný a jemný moučník, který si říká o hrnek kakaa nebo kávy. Podle autorky slavné kuchařky vydrží vláčná klidně až dva týdny. Ale mezi námi – v redakci se nikdy neudržela déle než dva dny. Je prostě skvělá a chutí připomíná velikonoční mazanec!

Kynutá bábovka podle Sandtnerové

Kynutá bábovka podle Sandtnerové

> 60 min
4.1(34x)
Přečíst recept

 

Víkend v dobré společnosti

Ať už si vyberete jeden recept, nebo si uvaříte celé menu, jedno je jisté: budete v opravdu dobré společnosti. Chcete víc takových receptů? Podívejte se na Víkendová menu s Apetitem a nechte se inspirovat dalšími nápady na dobrá a poctivá jídla. Vařte doma s radostí a pestře!

 

Zdroj: Apetit, citaty.net

Doporučujeme recept s videem

Boeuf bourguignon podle Julie Child

Sdílet článek

Populární recepty Víkend s Apetitem

Související články