Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkendové úsporné pečení aneb tři recepty jako od babičky: Tentokrát retro v čele s majonézovou bábovkou

Koláč z listového těsta
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Suroviny zdražily a někdo by si mohl říct, jestli má vůbec domácí pečení ještě cenu. Věřte, že má – když se budete řídit tím, jak se peklo dříve. Základem je používat sezónní a místní suroviny. Máslo můžete nahradit z poloviny olejem, který pečivu dodá vláčnost. Jdeme na to?

Majonézová bábovka

Klasika z domácího repertoáru. Suroviny buď máte doma, nebo je koupíte i v nejbližší večerce. A nepotřebujete nutně ani formu! Díky majónéze bude bábovka krásně vláčná a nepotřebujete už žádné vejce.

  • Část těsta na bábovku můžete obarvit kakaem. Přidat můžete i lžíci rumu. Formu pak je možné vysypat místo hrubou moukou nebo strouhankou třeba kokosem.

Koláč s džemem a kokosem

Křehké těsto, ovoce a křupavá drobenka. Tenhle koláč si zamilujete! Můžete jej péct v různých tvarech: v kulaté formě nebo jako my v podobě řezů s vypečenými okraji. Ideální na zimu, když je většina ovoce vzácností a vy potřebujte spotřebovat starší zavařeniny.

Prošívaná deka

Cesta k efektnímu vzoru na téhle skoro už klasice domácího pečení je hravě jednoduchá! Prošívaná deka v této verzi vás sice nezahřeje na těle, ale na duši rozhodně ano.

Kde můžete při pečení ušetřit?

Následující rady neplatí univerzálně pro každé pečení, většinou však s nimi obstojíte (a ušetříte). Mějte vždy na paměti, že existují různé druhy těst, ve kterých hrají rozličné suroviny své technologické role. Některé nahradit nebo vynechat lze, u jiných to může být problém. Například tam, kam patří vyšlehaný sníh z bílků, není radno nahrazovat vejce. Tekutiny nelze vyměnit za pevné suroviny a obráceně.  

  • Uberte na cukru o čtvrtinu až polovinu, zvlášť, pokud do receptu patří další sladké suroviny, jako jsou například rozinky, jiné sušené ovoce, kousky čokolády, banány, jablka a pod.
  • Máslo je drahou a cennou surovinou, můžete ho proto částečně nahradit olejem. Ano, ani olej není nejlevnější, ale v porovnání s máslem pořád vede.
  • Nepečte z polotovarů. Smíchat mouku s cukrem a práškem do pečiva zvládnete, není potřeba je kupovat namixované v krabici.
  • V mnoha receptech můžete vynechat vajíčka nebo vejce nahradit jinou surovinou (banán, jablečné pyré).
  • Místo zakysané smetany poslouží stejně dobře tučný bílý jogurtJogurt můžete použít, i když vám v lednici chybí mléko, nezapomeňte ho však doplnit vodou do potřebného objemu. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín