0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkendové úsporné pečení díl 12.: Blondies, beránek s likérem a bramborová buchta

Blondies
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Suroviny zdražily a někdo by si mohl říct, jestli má vůbec domácí pečení ještě cenu. Věřte, že má – když se budete řídit tím, jak se peklo dříve. Základem je používat sezónní a místní suroviny. Máslo můžete nahradit z poloviny olejem, který pečivu dodá vláčnost. Jdeme na to? 

Blondies z bílých fazolí 

Blonďatá sestra brownies. Až si tyhle sladké řezy upečete, uvěříte nám, že jsou naprostá pecka! Za ,podezřelým‘ složením a nijak oslnivým vzhledem se totiž skrývá spousta chuti a příjemná konzistence. 

  • Na blondies použijte bílé fazole, jedině tak docílíte blondýnek. Pokud se rozhodnete dát přednost červeným, zákusek bude mít narůžovělou barvou. Chuťově bude ale stejný.  
  • Když bude bílá čokoláda v akci, kupte ji do zásoby. Upotřebíte ji potom třeba do skvělého cheesecaku ze tří ingrediencí, který je hitem internetu. 

Beránek s vaječným likérem

Velikonoce jsou za dveřmi, takže začneme trochu trénovat. Jednoduchý beránek, který se vždy povede a zůstane několik dnů vláčný – pokud vám od Vánoc zbyl vaječný likér, je to nejlepší způsob, jak ho upotřebit. 

Bramborová buchta s mandlemi 

Lehounké nadýchané těsto ze staré české kuchyně je skutečným překvapením! Mandle mu dodají jednoduchou eleganci. 

  • Dalším staročeským receptem z brambor je natřásanka, na kterou budete potřebovat jen brambory, mouku, jablka, moučkový cukr a máslo.  

Kde můžete při pečení ušetřit? 

Následující rady neplatí univerzálně pro každé pečení, většinou však s nimi obstojíte (a ušetříte). Mějte vždy na paměti, že existují různé druhy těst, ve kterých hrají rozličné suroviny své technologické role. Některé nahradit nebo vynechat lze, u jiných to může být problém. Například tam, kam patří vyšlehaný sníh z bílků, není radno nahrazovat vejce. Tekutiny nelze vyměnit za pevné suroviny a obráceně.   

  • Uberte na cukru o čtvrtinu až polovinu, zvlášť, pokud do receptu patří další sladké suroviny, jako jsou například rozinky, jiné sušené ovoce, kousky čokolády, banány, jablka a pod. 

  • Máslo je drahou a cennou surovinou, můžete ho proto částečně nahradit olejem. Ano, ani olej není nejlevnější, ale v porovnání s máslem pořád vede. 

  • Nepečte z polotovarů. Smíchat mouku s cukrem a práškem do pečiva zvládnete, není potřeba je kupovat namixované v krabici. 

  • V mnoha receptech můžete vynechat vajíčka nebo vejce nahradit jinou surovinou (banán, jablečné pyré). 

  • Místo zakysané smetany poslouží stejně dobře tučný bílý jogurt. Jogurt můžete použít, i když vám v lednici chybí mléko, nezapomeňte ho však doplnit vodou do potřebného objemu. 

Zdroj: Apetit 

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!
  • Lidé a jídlo

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!

Dobře se nalaďte a ochutnávání může začít! Apetit piknik se koná už po dvanácté, i letos jsme mu vyhradili jednu celou červnovou sobotu. Přijít můžete v jakémkoli počtu, jídla a pití bude pro všechny dost. Počasí by mělo hodování pod širým...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč