0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkendové úsporné pečení díl 2.: Sladké recepty jako od našich babiček aneb Pečte s láskou, ale za pár korun!

Jablečné řezy se šlehačkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Suroviny zdražily a někdo by si mohl říct, jestli má vůbec domácí pečení ještě cenu. Věřte, že má – když se budete řídit tím, jak se peklo dříve. Základem je používat sezónní a místní suroviny. Máslo můžete nahradit z poloviny olejem, který pečivu dodá vláčnost. Jdeme na to? 

Jednoduchý banánový chlebíček 

Ideální tip, jak spotřebovat přezrálé banány? Jemný banánový chlebíček! Připravíte ho opravdu snadno. Stačí smíchat všechny ingredience a několik zralých banánů a je hotovo. Jednodušší už to být nemůže!  

  • Nebudete do něj potřebovat žádné máslo, které je drahé, vláčnost mu propůjčí olej a banány. 

Tip: Zkuste do něj přidat na kostičky nakrájenou čokoládu nebo rozinky. Nebo klidně obojí. Skvělý je taky třeba s troškou skořice.  

Jablečné řezy se šlehačkou 

Vláčné těsto nadýchané jako peřinka, šťavnatá nakyslá jablečná náplň a poctivá vrstva šlehačky... Dokonalý dezert k víkendové kávě? Souhlasíme!  

  • Smetana ke šlehání sice není z nejlevějších, ale pokud vám bude stačit poloviční vrstva než je na fotce, bohatě vám postačí pouze jedno balení, tedy 200 ml. 

Tip: Místo jablečné šťávy můžete použít klidně vodu! 

Hrnkový hruškový koláč 

Skvělý, jednoduchý a vláčný koláč, se kterým uděláte spoustu parády! Je akorát sladký, perfektně šťavnatý, a kdyby nebyl tak ‚žravý‘, určitě by dlouho vydržel. 

  • Mascarpone klidně vyměňte za ricottu nebo tvaroh. 
  • Skvělý bude i v jablečné variantě!  

Tip: Pokud milujete hodně ovocné buchty a koláče, nebojte se dát do těsta nebo navrch o hrušku či dvě více! 

Kde můžete při pečení ušetřit? 

Následující rady neplatí univerzálně pro každé pečení, většinou však s nimi obstojíte (a ušetříte). Mějte vždy na paměti, že existují různé druhy těst, ve kterých hrají rozličné suroviny své technologické role. Některé nahradit nebo vynechat lze, u jiných to může být problém. Například tam, kam patří vyšlehaný sníh z bílků, není radno nahrazovat vejce. Tekutiny nelze vyměnit za pevné suroviny a obráceně.   

  • Uberte na cukru o čtvrtinu až polovinu, zvlášť, pokud do receptu patří další sladké suroviny, jako jsou například rozinky, jiné sušené ovoce, kousky čokolády, banány, jablka a pod. 

  • Máslo je drahou a cennou surovinou, můžete ho proto částečně nahradit olejem. Ano, ani olej není nejlevnější, ale v porovnání s máslem pořád vede. 

  • Nepečte z polotovarů. Smíchat mouku s cukrem a práškem do pečiva zvládnete, není potřeba je kupovat namixované v krabici. 

  • V mnoha receptech můžete vynechat vajíčka nebo vejce nahradit jinou surovinou (banán, jablečné pyré). 

  • Místo zakysané smetany poslouží stejně dobře tučný bílý jogurt. Jogurt můžete použít, i když vám v lednici chybí mléko, nezapomeňte ho však doplnit vodou do potřebného objemu.

Zdroj: Apetit 

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč