Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkendové úsporné pečení díl 3.: Šalamounské řezy, mrkvové muffiny a makový koláč

Makový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Suroviny zdražily a někdo by si mohl říct, jestli má vůbec domácí pečení ještě cenu. Věřte, že má – když se budete řídit tím, jak se peklo dříve. Základem je používat sezónní a místní suroviny. Máslo můžete nahradit z poloviny olejem, který pečivu dodá vláčnost. Jdeme na to? 

Šalamounské řezy 

Nejrychlejší buchta, která by rozhodně neměla chybět ve vašem repertoáru. Šalamounské řezy jsou krásně vláčné, a kromě kokosu se dají posypat, čímkoli si budete přát. Nejlépe chutnají se zakysanou smetanou. Když zvlášť ušleháte bílky, budou i krásně nadýchané. Do těsta můžete přidat rozinky namočené v rumu nebo nasekané ořechy.  

Tip: Polovinu másla nahraďte olejem, buchta bude ještě o něco vláčnější. Vajíčka postačí tři! 

Mrkvové muffiny 

Snídaně nebo zdravý dezert snadno a rychle. Mrkvové muffiny připravíte jen z několika ingrediencí a hotovo bude už za 35 minut! 

Tip: Pokud nemáte muffinové košíčky nebo formičky, dejte těsto do malých, máslem vymazaných hrníčků.  

  • Pokud preferujete mrkvový dort, i na ten máme recept, který je dokonce jedním z nejpopulárnějších u nás na webu! 

Makový koláč s drobenkou 

Mák je skvělý nejen v kynutých buchtách, nebojte se ho přidat i do těsta na koláč. Věřte, že se po něm jen zapráší! Drobenku lze vyrobit i z Hery, ale tady se přimlouváme za máslo. Jeho chuť v tomto případě nic nenahradí. 

Tip: Před posypáním drobenkou můžete těsto poklást či posypat oblíbeným mraženým ovocem. 

Kde můžete při pečení ušetřit?

Následující rady neplatí univerzálně pro každé pečení, většinou však s nimi obstojíte (a ušetříte). Mějte vždy na paměti, že existují různé druhy těst, ve kterých hrají rozličné suroviny své technologické role. Některé nahradit nebo vynechat lze, u jiných to může být problém. Například tam, kam patří vyšlehaný sníh z bílků, není radno nahrazovat vejce. Tekutiny nelze vyměnit za pevné suroviny a obráceně.  

  • Uberte na cukru o čtvrtinu až polovinu, zvlášť, pokud do receptu patří další sladké suroviny, jako jsou například rozinky, jiné sušené ovoce, kousky čokolády, banány, jablka a pod.
  • Máslo je drahou a cennou surovinou, můžete ho proto částečně nahradit olejem. Ano, ani olej není nejlevnější, ale v porovnání s máslem pořád vede.
  • Nepečte z polotovarů. Smíchat mouku s cukrem a práškem do pečiva zvládnete, není potřeba je kupovat namixované v krabici.
  • V mnoha receptech můžete vynechat vajíčka nebo vejce nahradit jinou surovinou (banán, jablečné pyré).
  • Místo zakysané smetany poslouží stejně dobře tučný bílý jogurtJogurt můžete použít, i když vám v lednici chybí mléko, nezapomeňte ho však doplnit vodou do potřebného objemu. 

Zdroj: Apetit
 

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč