Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkendové úsporné pečení díl 6.: Ořechovo-mrkvové řezy, jablková bábovka a rýžový pudink s jablky

Jarmila Černá
10. 2. 2023
Jablková bábovka s ořechy
Apetit

Suroviny zdražily a někdo by si mohl říct, jestli má vůbec domácí pečení ještě cenu. Věřte, že má – když se budete řídit tím, jak se peklo dříve. Základem je používat sezónní a místní suroviny. Máslo můžete nahradit z poloviny olejem, který pečivu dodá vláčnost. Jdeme na to?

Ořechovo-mrkvové řezy s krémovou polevou

Ořechy nešetřete. Šťavnatému moučníku dodají křupavost a navíc jsou zdravé! 

Tip: Moučník lze dobře mrazit. Jen krém udělejte čerstvý, při rozmrazování by řezy zbytečně rozmáčel. Dezert povolí při pokojové teplotě asi za dvě hodiny, na přípravu krému stačí pár minut.

Ořechovo-mrkvové řezy s krémovou polevou

Ořechovo-mrkvové řezy s krémovou polevou

< 90 min
4.3(223x)
Přečíst recept

Jablková bábovka s ořechy

Spousta milovníků pečení sní o otevření malé kavárničky, kde by podávali některý ze svých moučníkových evergreenů. Tahle bábovka by mohla být jedním z nich – ať už do ní použijete jablka, hrušky, nebo švestky. 

  • Místo másla klidně použijte olej. Bábovce to neuškodí, naopak jí dodá ještě větší vláčnost.

Jablková bábovka s ořechy

Jablková bábovka s ořechy

< 75 min
4.3(184x)
Přečíst recept

Rýžový pudink s jablky

Sice nejde o peční, ale o to možná lépe! Není nad rýžový pudink, který si uvaříte sami. Není sice úplně na štíhlou linii, ale občas přeci zhřešit musíte, zvlášť když jde o dezert se zdravými jablky.

Rýžový pudink s jablky

> 60 min
4.8(13x)
Přečíst recept

Kde můžete při pečení ušetřit?

Následující rady neplatí univerzálně pro každé pečení, většinou však s nimi obstojíte (a ušetříte). Mějte vždy na paměti, že existují různé druhy těst, ve kterých hrají rozličné suroviny své technologické role. Některé nahradit nebo vynechat lze, u jiných to může být problém. Například tam, kam patří vyšlehaný sníh z bílků, není radno nahrazovat vejce. Tekutiny nelze vyměnit za pevné suroviny a obráceně.  

  • Uberte na cukru o čtvrtinu až polovinu, zvlášť, pokud do receptu patří další sladké suroviny, jako jsou například rozinky, jiné sušené ovoce, kousky čokolády, banány, jablka a pod.
  • Máslo je drahou a cennou surovinou, můžete ho proto částečně nahradit olejem. Ano, ani olej není nejlevnější, ale v porovnání s máslem pořád vede.
  • Nepečte z polotovarů. Smíchat mouku s cukrem a práškem do pečiva zvládnete, není potřeba je kupovat namixované v krabici.
  • V mnoha receptech můžete vynechat vajíčka nebo vejce nahradit jinou surovinou (banán, jablečné pyré).
  • Místo zakysané smetany poslouží stejně dobře tučný bílý jogurt. Jogurt můžete použít, i když vám v lednici chybí mléko, nezapomeňte ho však doplnit vodou do potřebného objemu. 

Zdroj: Apetit

Sdílet článek