
Kedlubnu můžete pěstovat celoročně – a to na polích, ve sklenících, dokonce i v truhlících. Zpracovat se dají jak bulvy, tak mladé lístky. Kedlubnu využijete nejen ve studené kuchyni, výborné je například kedlubnové zelí a skvěle si pochutnáte i na řízcích z této košťáloviny.
Bulva kedlubny může mít kulovitý či zploštělý tvar a zelenou nebo modrofialovou slupku. Bulva se dá konzumovat, dokud není zdřevnatělá. Chutné a velmi zdravé jsou i mladé kedlubnové lístky, které obsahují mnohem více vitaminu C i vápníku než bulvy.
-
Kromě vitaminu C a vápníku obsahuje kedlubna také vitamin B, železo, hořčík, mangan, draslík, biotin a kyselinu pantotenovou, které výborně prospívají zdraví.
Jak využít kedlubnu ve studené kuchyni?
Rané jarní bulvy je nejlepší využít syrové, skvěle se hodí jako součást oblohy k hlavním chodům či ke svačině. Mladé jarní lístky můžete najemno nasekat a posypat jimi například brambory či hotový pokrm.
-
Kedlubnu můžete využít do čalamád či si z ní vyrobit zdravé kimchi.
-
Výborná je kedlubnová pomazánka z tvarohu, která skvěle chutná na jakémkoli čerstvém pečivu.
-
Kedlubna se díky své jemnosti, nasládlosti a svěžesti výtečně hodí do salátů. Vyzkoušejte například kedlubnovo-mrkvový salát s dresinkem z modrého sýra či kedlubnovo-jablečný salát s koprem a jogurtem.
-
Delikátní je spojení kedlubny a ryby. Zkuste třeba marinovaného lososa se salátem.
-
Kedlubnu lze nakombinovat také se sladkou hruškou. Nevěříte? Připravte si naše kedlubnové skleničky.
Jak využít kedlubnu v teplé kuchyni?
V teplé kuchyni se kedlubna výtečně hodí do polévek. Oblíbené je kedlubnové zelí, kterým můžete nahradit to klasické, výborně si totiž rozumí i s knedlíkem či noky a masem. Nebojte se kedlubnu také zapéct či naplnit.
-
Kedlubna je skvělá jako součást zeleninové polévky, dodá jí svěží a nasládlou chuť.
-
Připravit si můžete také samostatnou kedlubnovou polévku, do níž využijete nejen bulvy, ale i mladé lístky, které lze nahradit či doplnit petrželkou.
-
Pokud jste milovníci krémových polévek, není nic jednoduššího, než zkusit tu kedlubnovou. Je jemná a lahodná, přitom svěží.
-
Pokud hledáte chutný recept na všední i sváteční oběd, připravte si třeba kedlubnu zadělávanou se smetanou. Dokonale se hodí jako příloha k pečenému masu.
-
To, že se dá zelenina plnit, je známé. Zkoušeli jste už plněnou kedlubnu? Její příprava je jednoduchá a levná.
-
Delikátní chuť má zapečená kedlubna. Můžete ji připravit jak s masem, tak jako vegetariánský pokrm.
-
Kedlubna výborně ladí s husím masem. Vyzkoušejte náš recept na husí roládu s kedlubnovým zelím a tvarohovými šiškami.
-
Milovníci halušek a jejich variací jistě ocení halušky s kedlubnovým zelím a uzeným masem.
-
Vegetariánskou variantou nedělních řízků jsou kedlubnové řízky s bylinkovou polentou a mrkvičkami.
-
Pokud jste milovníci exotiky, zkuste si připravit ramen. Pochutnají si nejen vegetariáni, připravit se dá i s masem.
Kedlubna: Trocha historie a zajímavostí
Kedlubna patří mezi nejstarší košťáloviny. První zmínky o ní pocházejí už z roku 70 př. n. l. V Evropě se stala součástí receptů až v 15. či 16. století, kdy se z klášterů rozšířila mezi světské obyvatelstvo. Kedlubna pochází zřejmě ze Středomoří a střední části Asie.
- Kedluben existuje několik druhů. Velmi oblíbený je pozdní druh, který se nazývá Gigant, dá se skvěle uskladnit i během zimy.
Zdroj: časopis Apetit