10 rad, jak lépe a zdravěji jíst

10 rad, jak lépe a zdravěji jíst
sdílet:
Jídlo může být nejen skvělým požitkem, ale také zdrojem životní energie. Stefan Egger, šéfkuchař rakouského hotelu Theresa, má pro vás deset zlatých rad, kterými zkvalitníte svůj jídelníček. Odměnou vám budou ztracená kila a větší vitalita.
  • Choďte na trh. Budete tak nejen vědět, co kupujete, ale také kdo to vypěstoval.
  • Celých 85 % vaší stravy by mělo být alespoň nějak tepelně upraveno. I rychlé blanšírování se počítá.
  • Vyhněte se špatným sacharidům (hlavně jednoduchým cukrům). Způsobují velké výkyvy cukru v krvi, naruší spalování tuků a mají na svědomí pocit hladu.
  • Jezte každé čtyři hodiny, ale nikdy dosyta.
  • Začněte den něčím teplým: polévkou, ovesnou kaší
  • Vsaďte na kvalitní proteiny (bílkoviny) – mléčné výrobky, pšeničné klíčky, krůtí a kuřecí maso, ryby…
  • Vařená či alespoň ohřátá zelenina je lepší než syrová.
  • Eintopfy a polévky posilují vaši životní energii.
  • Zapomeňte na mikrovlnku! Ničí vše, co je v jídle dobré a prospěšné.
  • Převařená nebo teplá voda je lepší a zdravější než kupovaná minerálka.

 

Připravila Darina Sieglová

 

 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit