0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

10 rad, jak lépe a zdravěji jíst

10 rad, jak lépe a zdravěji jíst
sdílet:

Jídlo může být nejen skvělým požitkem, ale také zdrojem životní energie. Stefan Egger, šéfkuchař rakouského hotelu Theresa, má pro vás deset zlatých rad, kterými zkvalitníte svůj jídelníček. Odměnou vám budou ztracená kila a větší vitalita. 

  • Choďte na trh. Budete tak nejen vědět, co kupujete, ale také kdo to vypěstoval.
  • Celých 85 % vaší stravy by mělo být alespoň nějak tepelně upraveno. I rychlé blanšírování se počítá.
  • Vyhněte se špatným sacharidům (hlavně jednoduchým cukrům). Způsobují velké výkyvy cukru v krvi, naruší spalování tuků a mají na svědomí pocit hladu.
  • Jezte každé čtyři hodiny, ale nikdy dosyta.
  • Začněte den něčím teplým: polévkou, ovesnou kaší
  • Vsaďte na kvalitní proteiny (bílkoviny) – mléčné výrobky, pšeničné klíčky, krůtí a kuřecí maso, ryby…
  • Vařená či alespoň ohřátá zelenina je lepší než syrová.
  • Eintopfy a polévky posilují vaši životní energii.
  • Zapomeňte na mikrovlnku! Ničí vše, co je v jídle dobré a prospěšné.
  • Převařená nebo teplá voda je lepší a zdravější než kupovaná minerálka.
Připravila Darina Sieglová

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč