Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

10 rad, jak lépe a zdravěji jíst

10 rad, jak lépe a zdravěji jíst
sdílet:

Jídlo může být nejen skvělým požitkem, ale také zdrojem životní energie. Stefan Egger, šéfkuchař rakouského hotelu Theresa, má pro vás deset zlatých rad, kterými zkvalitníte svůj jídelníček. Odměnou vám budou ztracená kila a větší vitalita. 

  • Choďte na trh. Budete tak nejen vědět, co kupujete, ale také kdo to vypěstoval.
  • Celých 85 % vaší stravy by mělo být alespoň nějak tepelně upraveno. I rychlé blanšírování se počítá.
  • Vyhněte se špatným sacharidům (hlavně jednoduchým cukrům). Způsobují velké výkyvy cukru v krvi, naruší spalování tuků a mají na svědomí pocit hladu.
  • Jezte každé čtyři hodiny, ale nikdy dosyta.
  • Začněte den něčím teplým: polévkou, ovesnou kaší
  • Vsaďte na kvalitní proteiny (bílkoviny) – mléčné výrobky, pšeničné klíčky, krůtí a kuřecí maso, ryby…
  • Vařená či alespoň ohřátá zelenina je lepší než syrová.
  • Eintopfy a polévky posilují vaši životní energii.
  • Zapomeňte na mikrovlnku! Ničí vše, co je v jídle dobré a prospěšné.
  • Převařená nebo teplá voda je lepší a zdravější než kupovaná minerálka.
Připravila Darina Sieglová

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Mazagran: Jak připravit osvěžující letní kávovou limonádu
  • Zajímavosti

Mazagran: Jak připravit osvěžující letní kávovou limonádu

Mazagran je dokonalý parťák pro horké letní dny. Unikátní spojení kávy a limonády přináší osvěžující a povzbuzující chuťový zážitek. Tento nápoj původem z Alžírska je dnes čím dál oblíbenější i v Evropě. Co dělá mazagran tak výjimečným a...