11 nápadů, jak vařit bez odpadu aneb Zero waste snadno a přirozeně

Vaření
ZDROJ: Jason Briscoe/Unsplash
sdílet:

Jak dostat do kuchyně víc dobrot bez vyhazování? Máme pro vás 11 funkčních nápadů, jak přiblížit svou kuchyni k minimu odpadu v koši a maximu dobrot na talíři.

Co vlastně znamená zero waste?

  • Je to životní styl, který se snaží používat takové produkty, které se znovu použijí nebo zpracují namísto toho, aby se vyhodily.
  • Spíš než konkrétní postup krok za krokem je to způsob, jak přemýšlet o spotřebě a svém životním stylu.
  • Zero waste se uplatňuje v mnoha oblastech lidského života. A my si ho dnes zkusíme přidat i do své kuchyně.  
  • Zero waste přístup podporuje životní styl, který je dlouhodobě udržitelný a soběstačný

Nechceme vás vyděsit. Víme, jak představa, že byste už v životě nesměli nic vyhodit, může spíše zastrašit než povzbudit. Cílem zero waste, tedy bezodpadového života s minimem plýtvání, ale není dostat vás do stresu z toho, že jste koupili mléko v krabici nebo sýr v plastovém obalu.

Beze zbytku aneb jak šetřit přírodu i vlastní kapsu

Více

Proto raději ještě zopakujeme: neberte zero waste, tedy nulový odpad, doslovně. Stačí drobné krůčky, jeden za druhým, den po dni, abyste zjistili, že plýtvat méně je vlastně velmi snadné a co víc - užitečné.

Tady je 11 nápadů, jak přiblížit svou kuchyni k minimu odpadu v koši a maximu dobrot na talíři.

1. Nakupujte v bezobalových obchodech

Bezobalové obchody už nejsou raritou jako v minulosti. Dají se najít téměř v každém okresním městě a své bezobalové sekce zařazují i některé obchody, především prodejny zdravé výživy.

  • Nakoupit tak můžete nejen potraviny, ale i drogerii a kosmetiku.

Petr Hanzel: Nakupování bez obalu je hudbou budoucnosti, která zní už nyní

Více

2. Mějte s sebou vždy svou tašku

Malá látková taška se složená vejde i jen tak do kapsy. Při nečekaném nákupu nebudete muset kupovat tašku novou. Poslouží vám i při nákupu pečiva nebo ovoce.

3. Zelenina i ovoce nemusí být v plastovém pytlíku

Mnohé supermarkety ani menší obchody nemají žádný problém s vážením nezabaleného zboží.

  • Některé také nabízejí vlastní znovupoužitelné pytlíky na ovoce a zeleninu. Nebojte se jich využít.

4. Starší zelenina patří do polévky, seschlé ovoce do kompotu

Pokud se na vás z lednice mračí zelenina, která v salátu už moc nezazáří, určitě ji nevyhazujte.

  • Své místo najde v polévce, rizotu, kari nebo ji napěchujte do hrnce, co se do něj vejde, a uvařte silný vývar.

Podobně můžete využít přezrálé nebo seschlé ovoce. Bude skvělé v kompotu nebo ho rozvařte a rozmixujte na pyré.

  • Hodí se do kaší, pohárů nebo jen tak na mlsání.
  • Z nehezkých jablek si můžete připravit také domácí jablečný ocet.

Jablečno-hruškové pyré s javorovým sirupem

Více

5 .Vařte ze zbytků

  • Zbytky masa jsou skvělé do rýže nebo jimi můžete naplnit sendviče, těstoviny i zapečené brambory.
  • Staré pečivo se dá zapéct jako žemlovku nebo nákyp, usmažit na topinky nebo využít ve vaječné omeletě. Zapojte fantazii – pochutnáte si a nevyhodíte ani drobeček.

Jak vařit ze zásob?

Více

6. Obaly na svačinu používejte opakovaně

Nabídka krabiček i sáčků na svačinu je široká, stačí si vybrat svůj oblíbený design. Nebo si vyrobte vlastní ubrousky, které díky včelímu vosku nepropustí žádnou mastnotu.  

Velká svačina, žádný odpad. Jak balit jídlo bez zbytečného jednorázového plastu

Více

7. Berte s sebou vlastní obaly

Jedna z nejsnazších cest, jak omezit množství vyhazovaných obalů.

  • Cestovní hrnek nebo kelímek na kávu se vejde do každé tašky.
  • Do vlastní krabičky vám ochotně dá oběd i mnoho restaurací či bister.

Za zmínku určitě stojí služba REkrabička, která sdružuje podniky ochotné zabalit jídlo do vratné krabičky. Až se najíte, na sběrném místě ji pošlete zpět do oběhu.

8. Kompostujte

Je to odpad, nebo ne? Když vyhodíte organické zbytky do kompostéru, postupně se přemění v úrodnou směs, která může jít zpátky do přírody nebo na ní můžete něco vypěstovat.

9. Kávový lógr patří do kytek

Až dopijete svou ranní kávu, podělte se o kávové zbytky se svými pokojovkami. Sedlinu stačí jen lehce zahrabat do půdy. Kytky vám poděkují. 

10. Používejte rozložitelné prostředky na nádobí i houbičky

Ocet, jedlá soda, kyselina citronová – účinné trio do každé zero waste domácnosti. Možná vás překvapí, že mnohé čisticí pomocníky máte už doma ve spíži. 

5 + 1 surovina ze spíže, se kterými vyčistíte svůj domov

Více

11. Minimalizujte

Zero waste začíná u nákupu. Zvažte, co potřebujete, a co už ne. Ať už při nákupu jídla, nádobí, pomocníků i spotřebičů. Možná zjistíte, že si vystačíte s málem. A to je ten správný směr, jak vykročit k zero waste. 

Související recepty

Související články

  • Jak na to

Co se starým pečivem? Připravte z něj chutnou večeři!

Krajíc chleba s pomazánkou nebo sendvič jsou záchranou před hladem v rušných dnech. Chléb ale může hrát hlavní roli i při přípravě teplých večeří. Elegantně do nich zpracujete zbytky pečiva, které už začíná osychat. ...
  • Tipy a triky

Beze zbytku aneb jak šetřit přírodu i vlastní kapsu

Pohled na přetékající popelnice, které se po odjezdu popelářského vozu opět téměř okamžitě zaplní, nás nutí k zamyšlení. Opravdu musíme kupovat tolik zboží zabaleného v několika vrstvách? Opravdu si musíme vzít na každý kus pečiva, ovoce a...
Autor: Jana Kopřivová

Obchod Apetit