■ Pokud ho vaříte z vody z vodovodu, nechte ji raději odstát nebo ji povařte o trochu déle. Vůbec nejlepší je pramenitá voda; nemáte-li v dosahu ověřenou studánku, použijte raději nesycenou balenou vodu. Tu nevařte zbytečně dlouho – z plamene ji stáhněte těsně před tím, než začne prudce bublat (spolehlivým znamením je lehký pohyb hladiny a velké bubliny vystupující z vody).
■ Pro čaj choďte do čajoven nebo aspoň dávejte přednost sypaným čajům. Pravidlo ,vyšší cena = vyšší kvalita‘ tu platí beze zbytku.
■ Na šálek o objemu 200 ml dávejte jednu lžičku čaje. Pokud ho připravujete v konvici, počítejte lžičku čaje na šálek plus jednu navíc.
■ Čaj se luhuje dvě až čtyři minuty. Delší dobu louhování potřebují celé čajové lístky. Pokud jsou polámané nebo drcené, postačí jim kratší čas. Chcete-li silný čaj, ponechte v něm lístky delší dobu.
■ V nádobě, ve které připravujete čaj nebo vodu na něj, nevařte nic jiného – nádobí totiž nasává vůně.
■ Vyhýbejte se kovovým konvičkám a sítkům – mění chuť čaje. Připravujte si ho do keramiky, skla nebo porcelánu a používejte sítka z přírodních materiálů.
Jak uvařit ten nejlepší čaj
Pokud ho vaříte z vody z vodovodu, nechte ji raději odstát nebo ji povařte o trochu déle...
25. 11. 2008 | Autor:
redakce Apetitu
Přidat komentář