0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

12 rad jak pracovat s červenou řepu

polévka z červené řepy
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Červená řepa je vynikající zelenina. Ale díky své intenzivní barvě může být práce s ní trochu náročnější. Pokud ovšem neznáte těchto 12 zásad...  

 
  1. Čerstvá řepa je křupavá a přirozeně sladká; jako doplněk jiných jídel je lépe ji upéci nebo povařit, zvýrazní to chuť.
  2. Šťávu při vaření nebo pečení červené řepě nejlépe zachováte, když necháte řepě slupku, lístky a kořínek.
  3. Mikrovlnka uvaří řepu na nejvyšší stupeň za 9 až 12 minut. Slupku propíchejte.
  4. Saláty s řepou lépe chutnají s voňavým octem, jako je balsamico či jablečný.
  5. Grilování vytáhne z řepy to nejlepší.
  6. Bobkový list, nové koření, hřebíček, tymián, kopr, ale i česnek a citrusová šťáva i kůra se s řepou milují.
  7. Starší řepa ocení při vaření přidat lžičku soli a lžičku cukru. Jinak ale vodu nesolte, řepa totiž obsahuje minerální soli.
  8. Vaření nezničí zářivou barvu, když přidáte do vody lžíci běžného octa; zlepší i chuť.
  9. Jablečná šťáva smíchaná s řepnou je báječná a úžasně osvěžující!
  10. Listy řepy můžete připravit jako špenát.
  11. Loupání provádějte nejlépe v gumových rukavicích; skvrny na rukou vymněte vlhkou solí a citronovou šťávou.
  12. Prkénka na krájení vyčistíte od řepných skvrn jen roztokem sava.

Související články

Proč na jaře nepřehlížet červenou řepu?
  • Zdraví a výživa

Proč na jaře nepřehlížet červenou řepu?

Obyčejná červená řepa se našim stolům často vyhýbá. To je ale obrovská škoda, protože je nejen velmi chutná, ale také velmi zdravá. Pomůže s jarní očistou organismu, posílí imunitu a dokonce zpomaluje projevy stárnutí. Sepsali jsme pro vás...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit