Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Smrže a kačenky: vynikající houby, které se začínají objevovat už v březnu

Kačenky a smrže
ZDROJ: Pat_Photographies/Pixabay
sdílet:

Houby rostou po celý rok, některé i v zimě. Pravá houbařská sezóna však startuje podle počasí v březnu nebo v dubnu. Patříte, stejně jako většina národa, k vášnivým houbařům? S prvními paprsky jarního slunce totiž můžeme přivítat i vynikající houby: smrže a kačenky.

Od března do května můžete u nás narazit tzv. vřeckovýtrusné neboli smržovité houby. Jednotlivé kousky je někdy pro laika těžké přiradit ke správnému druhu, ale v košíku vám nejčastěji skončí:

  • kačenka česká (verpa bohemica
  • smrž kuželovitý (morchella conica)
  • smrž obecný (morchella esculenta)
  • smrž jedlý (morchella vulgaris)
  • nebo smrž pražský (morchella pragensis)

Smržovité houby a kde je hledat

Kačenky i smrže jsou na základě své náchylnosti na změny počasí tak trochu nevyzpytatelné. Zároveň jsou však díky tomu opravdovým cenným houbařským úlovkem. Zdatní houbaři obvykle mají svoje ověřená místa, na něž se na jaře vydávají, právě za účelem sběru těchto mimořádně chutných hub.

Smrže

Smrže bezpečně poznáte, podle typického uvnitř dutého kloboučku, který svým vzezřením trochu připomíná mořskou houbu.

  • Na smrže narazíte na okraji listnatých lesů na slunných místech, u lesní cesty, daří se mu v listnatých hájích, ve vlhkých místech podél potoků, v luzích, některým druhům i v parcích a zahradách. Hlavně však v teplých nížinách.
  • Ke svému růstu potřebují vápenaté půdy, takže na ně můžete narazit i v okolí cementáren i vápenek.
  • Smrž pražský se objevuje i ve městech. Jeho klobouku si pozorní sběrači mohou všimnout na sídlišti mezi mulčovací kůrou.
  • Smrže obvykle začínají růst až po kačenkách. Vyskytují se často na stejných místech jako kačenky, takže doporučujeme se na místo, kde první jarní houby najdete, vydat pro jistotu opakovaně.
  • Chuťově lze smrže přirovnat k liškám.

Kačenky

Kačenky tvarované podobně jako klasické smrže. Liší se jen tím, že klobouček mají na rozdíl od smržů přirostlý pouze na špičce třeně. Tento klobouk je okrově žlutý až olivový a typicky laločnatě žebernatý nebo jinými slovy „svisle zvrásněný“ stejně jako u smržů. Nožičku pak mají bílou.

  • Kačenka česká se na jaře často vyskytuje v křovinatých lesích, parcích a zahradách. Pod jasany, osikami, trnkami a růžovokvětými ovocnými stromy.
  • Růst kačenek začíná se začátkem růstu prvních petrklíčů.
  • Oproti smržům kačenky upřednostňují stinné a rovné lokality v závětří.
  • Pozor, ať je nepropásnete, protože obvykle rostou jen v jedné vlně. Pokud jim počasí přeje, mohou se jich na jednom místě objevit i stovky, jindy vyroste jen pár kousků.

Tipy pro úspěšný sběr:

  • Pokud se vám z růstných geologických určení točí hlava, zkuste využít stránky geology.cz, kde podle zadané oblasti zjistíte geologický typ. Díky barevné mapě si pak budete podložím jistější.
  • Chcete mít o růstu kačenek, smržů, ale i ostatních jedlých hub přehled? Sledujte instagramový profil @czech_mushrooms.

Úprava kačenek a smržů

  • Úplně postačí rychle je podusit na zpěněné cibulce na másle třeba s kmínem nebo s petrželkou. Zakápnout je můžete šťávou z citronu.
  • Houbovou směs pak můžete podávat na domácích bagetách.
  • Výborná z nich je i houbová smaženice, ke které patří domácí kváskový chleba.
  • Ze smržů se také připravuje omáčka na způsob klasické smetanové houbové omáčky. Jako přílohu k ní však doporučujeme vařené brambory.
  • Duté hlavičky smržů a kačenek lze i naplnit libovolnou směsí, třeba z medvědího česneku a králičího masa, anebo třeba sýry.
  • Protože se v sezóně smržovité houby potkávají s chřestem, určitě doporučujeme vyzkoušet i tuto kombinaci a opět se držet jen jemného dochucení.V krémové chřestové polévce smrži budou chutnat skvěle!
  • Vyzkoušejte s nimi i krémové sýrové gnocchi. 
  • I co se týče masa, je výhodné držet se jarních zvyklostí a zaměřit se na kombinaci smržovitých hub s jehněčím, telecím nebo králíkem. Tmavé maso by zbytečně přebíjelo chuť smržů.
  • V neposlední řadě se tyto druhy hub hodí i jako vložka do polévky.
  • Kvůli struktuře kloboučku si u jarních hub dejte pozor na nečistoty schované v jeho vrásnění a před použitím je důkladně vyperte.

Smrže ve světě

Smržů si cení i ve světě, například ve Francii jsou oblíbenou delikatesou michelinských restaurací. Čerstvé smrže se na tamních trzích prodávají i za několik desítek eur za kilogram.

  • Některé druhy rostou i na Západě a Středozápadě USA. Když je zrovna jejich sezóna, lidé se o ně při sběru doslova perou, protože se dají dobře prodat. Této činnosti se v USA říká ‚moreling‘ od slova ‚morels huntig‘ neboli lovení smržů.
  • V menu vyhlášených zahraničních restaurací se objevují, patrně v důsledku jejich vysoké ceny, spíše jako doplněk nebo dokonce koření než v hlavní roli pokrmů. Pokud budete při ‚lovu‘ úspěšní, šetřit s nimi nemusíte.

Zdroje: Myko, @czech_mushrooms, Na houbách

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč