Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jedinečný čaj Matcha: co se skrývá za zářivě zelenou barvou

Velice specifické přípravy a také chuti je čaj Matcha, v Japonské kultuře zastávající důležité místo. Díky svým účinkům a všestrannosti si za staletí získal oblibu po celém světě. Prozradíme vám, jak čaj v podobě zeleného prášku vzniká, jak si jej doma připravit a navíc shrneme jeho vlastnosti povznášející lidský organismus.

Připravte si zdraví prospěšný zelený čaj

Rádi byste našli něco na zahřátí, co povzbudí ducha, podpoří tělo, a není v tom stopička pálenky? Zelený čaj je zdravým nápojem, jenž u vás doma navodí atmosféru klidné čajovny. Už před 5 000 lety se pily lístky čajovníku pro zachování dlouhověkého zdraví. Proč? Odpovíme shrnutím nejdůležitějších vlastností zeleného čaje, povíme vám, jak jej připravit a neuniknete ani malému exkurzu do historie tohoto nápoje.

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned několik výborných bylin proti nachlazení. Nebojte se tedy sáhnout po přírodní léčbě a zažeňte viry do kouta díky bylinkovým čajům.

Nalaďte si adventní náladu svařeným vínem

Kdybychom měli namíchat esenciální vůni Vánoc, jistě by tam vedle voňavého jehličí, rozkrojeného jablíčka a smažené strouhanky patřilo také svařené víno. K předvánoční atmosféře zkrátka patří. Letos si ho u stánku na vánočních trzích nejspíš nevychutnáme, ale nezoufejte. Přinášíme vám tipy na skvělý domácí svařák, který ovoníme krátkou historií tohoto rubínového nápoje.

Masala chai, podlehněte i vy pronikavě vonícímu koření s jemností mléka

Legendy říkají, že se Masala chai pil už před pěti tisíci lety. Jak si tento očistný nápoj, známý také jako indický bílý čaj nebo Yogi, připravit doma a jaké koření do něj patří vám rádi odhalíme.

Připravte si domácí vaječný likér

Venku ještě šustí spadané podzimní listí a advent se kvapem blíží. Sněhovou pokrývku vám sice slíbit nemůžeme, nicméně sklenka domácího vaječného likéru vám vánoční atmosféru vyčaruje snadno. Nechte se unést sladkou vůní Vánoc a vyzkoušejte naše osvědčené tipy na tento lahodný drink, bez kterého si advent už ani neumíme představit

Jak snadno připravit horké nápoje, co mají říz

Tohle je přesně ten pravý důvod, proč si zamilovat sychravé počasí a podzimní plískanice. Nic po procházce nezahřeje tolik, jako váš oblíbený hrníček plný voňavého nápoje s něčím ostřejším. Nejprve vám ohřeje zkřehlé prsty, pak vybarví tváře. Svařák, grog nebo punč? Trocha alkoholu vylepší každý nápoj i náladu.

Zázvor: lidový všelék zatočí s rýmou i cholesterolem

Když před stovkami let dorazily arabské lodě k evropským břehům, přivážely jedno z nejzdravějších koření na světě. Zázvor má na náš organismus doslova blahodárné účinky. Jak prospívá našemu zdraví? A jak ho můžeme využít v kuchyni?

Zahřejte se lahodným domácím punčem

Podzimní chladné sychravé dny přímo vybízejí k přípravě teplého drinku na zahřátí. Ať už si lahodný domácí punč vychutnáte z pohodlí domova nebo si jej připravíte do termosky na procházku barevnou podzimní krajinou, po jeho ochutnání se vám doslova rozlije příjemné teplo po celém těle. Připravili jsme si pro vás spoustu tipů, jak na ten nejlepší domácí punč.

Latte jako z kavárny. Jak připravit dýňové, perníkové nebo oříškové latte?

Milovníci kávy se každoročně nemohou dočkat podzimního a vánočního období, během kterého kavárenské řetězce připravují jednu specialitu za druhou. Pokud také nedáte dopustit na oblíbené dýňové nebo naopak zbožňujete chuť perníkového latte, pak pro vás máme dobrou zprávu. Zmíněné nápoje si za zlomek peněz můžete připravit u vás domova.

Naložte se do oleje s oblíbenou zeleninou

Znáte chutnější způsob uchování zeleniny, než je právě nakládání? Naložením a následnou sterilizací zachováte v zelenině vitaminy i minerály, chuť posunete o další level a pochutnáte si na letní zelenině klidně v lednu. Poradíme vám, do čeho si zeleninu naložit, a navíc přiložíme ty nejlepší recepty.

10 rychlých bezmasých obědů na home office

V současné době hodně z nás pracuje z domova a často si zlepšujeme náladu dobrým jídlem nebo samotnou přípravou. Přinášíme vám několik lahodných jídel, které vám ušetří čas pokud ho nemáte a přesto si pochutnáte.

Slavnostní židovská kuchyně: husa v šouletu

Ke svatomartinským slavnostem se u nás už tradičně peče husa se zelím. Jemné husí maso je však doma i v jiných kuchyních. Židovské kuchařky ho pomalu dusí s kroupami, fazolemi a podávají jej především o slavnostních dnech. Nahlédněte spolu s námi pod pokličku šouletu.

Listopad na talíři aneb Sezónní pokrmy, které vás zahřejí

Už dávno odzvonilo letním dnům, kdy jsme chuťové pohárky rozmazlovali saláty, ovocnými knedlíky nebo domácími nanuky. Momentálně je důležitější, abychom žaludek naopak zahřáli a tělu dodali dostatek energie na nadcházející sychravé dny.

Vařte a servírujte maso s červeným vínem

Podzim a zima je pro mnoho milovníků vína tzv. červeným obdobím, tedy časem, kdy se vychutnávají červené zemité odrůdy. Červené se podává v pokojové teplotě, postupně rozvine svou chuť a cítit z něj můžeme vedle lesních plodů, kávy i třeba tabák. Pro opravdovou smyslovou harmonii zkuste červené víno přidat k hlavnímu chodu rovnou při vaření. Poradíme vám, jaké vinné odrůdy se hodí k hovězímu, vepřovému, ale také zvěřině, a dalším druhům masa.

Domácí paštika: delikatesa, kterou máte hotovou během chvilky.

Paštiku ochutnal snad každý z nás. Jako malí jsme ji baštili na svačinu, kterou nám připravily maminky, jako velcí si ji hravě zvládnete připravit i sami. Stačí vám pár kvalitních ingrediencí (a špetka fantazie). Poradíme, jak připravit lahodnou domácí paštiku, po které se doma jen zapráší.

Podle čeho si vybrat skutečné svatomartinské víno

Svátky svatého Martina nejsou spjaty pouze s voňavou pečenou husou. Jsou také první možností, jak ochutnat svatomartinská vína. Jaké odrůdy vín spadají pod označení svatomartinské, čím se vyznačují a proč se neotvírají dříve vám rádi prozradíme. Ve složitých otázkách nám pomohla šéfsommelierka Vinografu Klára Kollárová.

Jak upéct svatomartinské rohlíky se sladkou nádivkou

I podzim má své velké gastronomické svátky. Na svatého Martina se u nás podává pečená husa se zelím, ochutnávají se mladá vína a nechybí ani tradiční sladkosti. Kromě různých kynutých koláčů jsou to především svatomartinské rohlíky neboli vandrovnice. Proč se v tento den pečou právě ony?

Dopřejte si husí maso

Husa bývá symbolem tučného a nezdravého stravování. Nejlepší na huse je paradoxně ten největší strašák – sádlo. Nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro naše tělo vhodné, tvoří dvě třetiny sádla. Škodlivých nasycených kyselin je v husím sádle zbylých 30 procent. Sádlem z husy tedy neuděláte žádný přešlap, je dokonce zdravější než vepřové. I proto se husí sádlo označuje jako olivový olej živočišných tuků.

Zelí červené k huse jako stvořené

Blíží se jedenáctý listopad, den, který se každoročně nese v duchu oslav sv. Martina. A co by to bylo za svatomartinské hody bez husy, knedlíků a zelí. Připravte si tradiční posvícenské pokrmy a podívejte se s námi na původní proces zpracování červeného zelí včetně tipů, jak na to nejlepší zelí k svatomartinské huse.

Stránky