Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jak správně uvařit vejce

Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a chutný obsah.
21. 4. 2011 | Autor: Jana Kopřivová

Aby nepopraskala

Před vařením nechte vejce ohřát na pokojovou teplotu, zabráníte tak popraskání skořápky. Ke stejnému účelu slouží trocha octa přidaná do vody, ve které vejce vaříte.

Jak dlouho vařit

Na vaření vajec používejte menší kastrůlek, vejce vkládejte do studené vody a přiveďte k varu. Mějte po ruce kuchyňský budík nebo hodinky a odměřte si dobu vaření. Ta záleží na tom, v jaké úpravě chcete vejce jíst.

Vejce naměkko vařte 2–3 minuty, vejce nahniličko (se ztuhlým bílkem, ale vláčným středem) vařte 5–6 minut. Vejce natvrdo nechte v rendlíku vařit 10 minut. Pokud budete vejce vařit déle, žloutky budou mít nazelenalý okraj a budou vysušené.

Loupání

Aby se vejce dobře loupala, po uvaření je slijte a prudce zchlaďte ve studené vodě. Tím také zastavíte var a vejce budou mít přesně tu konzistenci, kterou máte rádi.

Embedded node

 

 


 

 

 

Související

Příprava dokonalých vajec

Umíte připravit ta nejdokonalejší vejce k snídani? V čem spočívá kouzlo jejich variability a která jsou nejlepší?

Doplňte tělu vitamin D vhodnými potravinami

Nedostatek vitaminu D má podstatný vliv na náš imunitní systém, což se může projevovat různými onemocněními. Doplnit...

Velký přehled velikostí a značení vajec

Jaká pravidla platí pro vejce velikosti S, M, L nebo XL? V jakých podmínkách se chová drůbež, jejíž vejce můžeme...

Salmonelóza z vajec aneb na co si dát pozor

Nemoc spojovaná s vejci nebo masem je strašákem pro každého, kdo si jí jednou prošel nebo o ní alespoň slyšel. S...

Svěží a odlehčené velikonoční menu

Velikonoce patří, podobně jako jiné významné svátky, k období bujarého veselí a bohatého hodování. Zkuste to letos...

Přidat komentář