Že patří jen k ochucení těstovin? Vyvedeme vás z omylu.
Sardelky patří k přísadám, které obsahují dokonalou pátou základní chuť, tzv. umami. Využijte toho v následujících jídlech.
Cibulový koláč s olivami a sardelkami
Na 2 lžících olivového oleje opékejte 4 velké cibule nakrájené na plátky asi 10 minut. Přidejte po 1 lžíci třtinového cukru a balzamikového octa a míchejte ještě minutu. Na plech rozložte vyválené listové těsto (250 g), poklaďte cibulí, hrstí černých oliv a pokrájenými 4–6 sardelovými řezy.
Těstoviny s brokolicí a sardelkami
Uvařte 400 g těstovin dle návodu na obalu. Na poslední 2 minuty přidejte růžičky ze 2 brokolic. Slijte, ale naběračku vody uschovejte. Prošlehejte 60 ml panenského olivového oleje, 2 stroužky drceného česneku, 1 lžíci strouhané kůry z biocitronu a 2 lžíce citronové šťávy a 6 sardelových řezů, pokrájených nadrobno, osolte a opepřete. Promíchejte s těstovinami a brokolicí a trochou vody z vaření. Podávejte s parmazánem.