0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

2x jinak: sardelky

jednohubky s ančovičkami
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Že patří jen k ochucení těstovin? Vyvedeme vás z omylu.

Sardelky patří k přísadám, které obsahují dokonalou pátou základní chuť, tzv. umami. Využijte toho v následujících jídlech.

Cibulový koláč s olivami a sardelkami

Na 2 lžících olivového oleje opékejte 4 velké cibule nakrájené na plátky asi 10 minut. Přidejte po 1 lžíci třtinového cukru a balzamikového octa a míchejte ještě minutu. Na plech rozložte vyválené listové těsto (250 g), poklaďte cibulí, hrstí černých oliv a pokrájenými 4–6 sardelovými řezy.

Těstoviny s brokolicí a sardelkami

Uvařte 400 g těstovin dle návodu na obalu. Na poslední 2 minuty přidejte růžičky ze 2 brokolic. Slijte, ale naběračku vody uschovejte. Prošlehejte 60 ml panenského olivového oleje, 2 stroužky drceného česneku, 1 lžíci strouhané kůry z biocitronu a 2 lžíce citronové šťávy a 6 sardelových řezů, pokrájených nadrobno, osolte a opepřete. Promíchejte s těstovinami a brokolicí a trochou vody z vaření. Podávejte s parmazánem.

Související články

Ančovičky alias sardelky jako chuťová bomba
  • Suroviny

Ančovičky alias sardelky jako chuťová bomba

Pokud se rozhodnete v encyklopedii nebo učebnici biologie hledat ančovičky, najdete tam tuto malou rybku pod jménem sardel obecná. Je menší než sardinka i její použití v kuchyni je odlišné. ...
Jak používat ančovičky
  • Tipy a triky

Jak používat ančovičky

Ančovičky jsou drobné slané rybky, které koupíte naložené v soli a oleji. Dodají pokrmům výraznou chuť, jíst je ale můžete i samotné. Někdy se jim říká sardelky a v kuchyni jsou takřka nepostradatelné....
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit