Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

3 lehké nápoje na léto

jahodovo rebarborový sirup
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Barman Tomáš Kubíček vymyslel pro čtenáře Apetitonline 3 letní nápoje, které se hodí na rodinnou oslavu i na večerní popíjení jen tak na terase. Jeden patří do kategorie s alkoholem, zbývající dva můžete bez obav nabídnout i řidičům či dětem.

 

Hitem letošního láta budou nápoje, které se nejen lehce pijí, ale i takové, po kterých budete druhý den vstávat s lehkou hlavou. A bonusem navíc je i snadná příprava. Trojnásobná lehkost se odráží i v nápaditých míchaných nápojích, jejichž recepty poskytl našim čtenářům zkušený barman Tomáš Kubíček.

Rozhovor s Tomášem najdete na Apetitonline.cz, a až si přečtete, jaké jsou letošní trendy, zda i míchané nápoje podléhají módním vlnám a co právě teď letí, a načerpáte rady pro amatérské domácí barmany-začátečníky, pusťte se do míchání! Je to zábava!

Aperol punch – Tomáš Kubíček, foto: Klára Galová

1) Míchaný nápoj pro barmana začátečníka 

Aperol Punch

Metoda míchání: přímo v servírovacím skle

Pro 1 osobu

Suroviny

  • 2 cl Aperol
  • 2 cl Cinzano Rosso
  • 4 cl Prosecco Spumante

Ozdoba

  • plátek pomeranče
  • plátek limetky
  • polovina jahody do drinku

Postup

V uvedeném pořadí nalijte do sklenice Aperol a Cinzano Rosso, doplňte šumivým vínem. Podávejte ozdobené plátky pomeranče a limety a s jahodou uvnitř nápoje.

2) Míchaný nápoj bez alkoholu flower tonic - autor drinku Tomáš Kubíček, foto: Klára Galová

Flower Tonic

Metoda míchání: přímo v servírovacím skle

Suroviny

  • 1 cl domácí sirup z bezových květů
  • 2 cl čerstvá šťáva z červeného grapefruitu
  • 8 cl tonik

Ozdoba

  • plátek červeného grapefruitu
  • rozmarýn

Postup

Vymačkejte šťávu z grapefruitu a odměřte si 2 cl. Do sklenice nalijte sirup z bezových květů, doplňte grapefruitovou šťávou a tonikem. Podávejte ozdobené plátkem červeného grapefruitu a snítkou rozmarýnu.

Jahodový shrub s mátou – míchal Tomáš Kubíček, foto: Klára Galová

 

3. Nápoj pro děti

Jahodový shrub s mátou

Metoda míchání: přímo v servírovacím skle

Suroviny

  • 4 cl jahodový shrub (sirup) s mátou
  • 12 cl soda

Ozdoba

  • jahoda na plátky
  • snítka máty

Postup

Do sklenice odměřte jahodový shrub a doplňte sodovkou. Podávejte ozdobené jahodou, nakrájenou na plátky, a snítkou máty.

NĚCO NAVÍC

Shrub je typ sirupu, obvykle z ovoce, do něhož se přidává jemný ocet. Díky tomu má zajímavější chuť a je příjemně osvěžující.

Jak připravit jahodový shrub (sirup) s mátou

Do velké sklenice (nejméně o objemu 1 l) vložte 250 g očištěných jahod, nakrájených na poloviny. Přidejte 250 g světlého třtinového cukru. Pomačkejte a nechte macerovat 24 hodin v lednici. Mezitím ve druhé sklenici 1/2 hrnku čerstvé máty zalijte 1/2 hrnku nefiltrovaného jablečného octa v bio kvalitě a také odložte na 24 do lednice.

Po 24 hodinách vyndejte mátu z octu a přilijte ho do sklenice s jahodami a cukrem. Směs vraťte zpět do lednice a nechte odpočívat dalších 48 hodin. Poté shrub přeceďte a můžete ho používat. Sirup díky nefiltrovanému octu zraje – čím déle, tím je jemnější a sladší. Ocet ho současně dobře konzervuje.

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín