Barman Tomáš Kubíček vymyslel pro čtenáře Apetitonline 3 letní nápoje, které se hodí na rodinnou oslavu i na večerní popíjení jen tak na terase. Jeden patří do kategorie s alkoholem, zbývající dva můžete bez obav nabídnout i řidičům či dětem.
Hitem letošního láta budou nápoje, které se nejen lehce pijí, ale i takové, po kterých budete druhý den vstávat s lehkou hlavou. A bonusem navíc je i snadná příprava. Trojnásobná lehkost se odráží i v nápaditých míchaných nápojích, jejichž recepty poskytl našim čtenářům zkušený barman Tomáš Kubíček.
Rozhovor s Tomášem najdete na Apetitonline.cz, a až si přečtete, jaké jsou letošní trendy, zda i míchané nápoje podléhají módním vlnám a co právě teď letí, a načerpáte rady pro amatérské domácí barmany-začátečníky, pusťte se do míchání! Je to zábava!
1) Míchaný nápoj pro barmana začátečníka
Aperol Punch
Metoda míchání: přímo v servírovacím skle
Pro 1 osobu
Suroviny
- 2 cl Aperol
- 2 cl Cinzano Rosso
- 4 cl Prosecco Spumante
Ozdoba
- plátek pomeranče
- plátek limetky
- polovina jahody do drinku
Postup
V uvedeném pořadí nalijte do sklenice Aperol a Cinzano Rosso, doplňte šumivým vínem. Podávejte ozdobené plátky pomeranče a limety a s jahodou uvnitř nápoje.
2) Míchaný nápoj bez alkoholu
Flower Tonic
Metoda míchání: přímo v servírovacím skle
Suroviny
- 1 cl domácí sirup z bezových květů
- 2 cl čerstvá šťáva z červeného grapefruitu
- 8 cl tonik
Ozdoba
- plátek červeného grapefruitu
- rozmarýn
Postup
Vymačkejte šťávu z grapefruitu a odměřte si 2 cl. Do sklenice nalijte sirup z bezových květů, doplňte grapefruitovou šťávou a tonikem. Podávejte ozdobené plátkem červeného grapefruitu a snítkou rozmarýnu.
3. Nápoj pro děti
Jahodový shrub s mátou
Metoda míchání: přímo v servírovacím skle
Suroviny
- 4 cl jahodový shrub (sirup) s mátou
- 12 cl soda
Ozdoba
- jahoda na plátky
- snítka máty
Postup
Do sklenice odměřte jahodový shrub a doplňte sodovkou. Podávejte ozdobené jahodou, nakrájenou na plátky, a snítkou máty.
NĚCO NAVÍC
Shrub je typ sirupu, obvykle z ovoce, do něhož se přidává jemný ocet. Díky tomu má zajímavější chuť a je příjemně osvěžující.
Jak připravit jahodový shrub (sirup) s mátou
Do velké sklenice (nejméně o objemu 1 l) vložte 250 g očištěných jahod, nakrájených na poloviny. Přidejte 250 g světlého třtinového cukru. Pomačkejte a nechte macerovat 24 hodin v lednici. Mezitím ve druhé sklenici 1/2 hrnku čerstvé máty zalijte 1/2 hrnku nefiltrovaného jablečného octa v bio kvalitě a také odložte na 24 do lednice.
Po 24 hodinách vyndejte mátu z octu a přilijte ho do sklenice s jahodami a cukrem. Směs vraťte zpět do lednice a nechte odpočívat dalších 48 hodin. Poté shrub přeceďte a můžete ho používat. Sirup díky nefiltrovanému octu zraje – čím déle, tím je jemnější a sladší. Ocet ho současně dobře konzervuje.