Sladká tečka za opékáním buřtů v podobě trdelníku se stala oblíbenou součástí rodinných setkání u ohně, ale i dětských táborů. K přípravě trdelníku můžete použít jak opékací vidlice na buřty, tak obyčejný delší klacek. Jak vyzrát na trdelníkové těsto, aby drželo a výsledkem byl trdelník jako od profesionála? Mrkněte na naše osvědčené tipy.
Podstatou trdelníku je pevná křupavá vrstva na povrchu, zpravidla sypaná skořicí a cukrem, a měkká nadýchaná vrstva uvnitř. Často si toto pečivo můžete vychutnat na vánočních trzích, kde se pruhy těsta natěsno omotané okolo kovové tyče opékají nad žhavými uhlíky. A když se dají využít uhlíky, proč ne rovnou oheň a sezóna opékání buřtů?

Pojďme si shrnout důvody, proč se trdelník na ohni nemusí nevydařit dle představ:
- S těstem se špatně pracuje a nedá se omotat.
- Těsto nedrží tvar a začne stékat.
- Trdelník je opečený až spálený na povrchu, ale syrový uvnitř.
Jak těmto neduhům předejít, aby se trdelníky podařily na výbornou?
1. Dostatečně uhnětené a pružné těsto
Je-li těsto příliš tekuté, špatně se s ním pracuje. Nedají se pak tvořit „hady“ k následnému omotání kolem klacku / opékací vidlice. Základem je tedy řádně uhnětené těsto (v robotu s hnětacím hákem klidně i 10 minut). Zdá-li se vám i tak těsto řídké, nebojte se přidat více mouky.
2. Důkladné omotání a utažení trdelníku na opékacím náčiní
Jakmile je těsto po cca hodině kynutí připravené, následuje další důležitá fáze pro úspěšné opékání. Z kusů těsta válejte na omoučené ploše hady, které důkladně omotávejte natěsno na klacek či jiné náčiní potřené tukem (olejem nebo máslem). Těsto by mělo být rovnoměrně namotané a pevně přitisknuté. Na závěr už jen stačí trdelníky potřít rozpuštěným máslem a obalit je ve směsi skořice a cukru.
3. Opékání na mírném žáru, nikoli prudkém ohni
Pokud strčíte trdelník do prudkého ohně, pak nejenže se spálí na povrchu, ale část těsta uvnitř začne stékat. Proto opékejte velmi pozvolna a rovnoměrně nad mírným žárem. Trdelník je ideální sladká tečka, když už máte špekáčky opečené a přijde chuť na dezert u vyhasínajícího ohniště plného žhavých uhlíků.
Důležité tipy na závěr:
- Opékáte-li trdelníky na klacku, potřete místo, na kterém bude trdelník umístěn, tukem. To zajistí hladké sundání trdelníku z klacku.
- Pokud k přípravě trdelníků používáte opékací vidlice na buřty, můžete je ještě omotat alobalem, abyste vytvořili tvar podobný opékací tyči. I alobal před motáním těsta potřete tukem.
Zdroje informací: Apetit, Pekárnománie.cz