Nová registrace Zapomenuté heslo

3 zaručené tipy, jak připravit trdelník na ohni, aby se vždy povedl

30. 4. 2025
Trdelník pečený nad ohněm
Shutterstock
Trdelníky se obalují v cukru Opékání trdelníků nad ohněm jim dodává specifickou chuť Pečení trdelníků je nejlepší nad horkými uhlíky, přímý oheň by je mohl spálit Další
2 fotky

Sladká tečka za opékáním buřtů v podobě trdelníku se stala oblíbenou součástí rodinných setkání u ohně, ale i dětských táborů. K přípravě trdelníku můžete použít jak opékací vidlice na buřty, tak obyčejný delší klacek. Jak vyzrát na trdelníkové těsto, aby drželo a výsledkem byl trdelník jako od profesionála? Mrkněte na naše osvědčené tipy. 

Podstatou trdelníku je pevná křupavá vrstva na povrchu, zpravidla sypaná skořicí a cukrem, a měkká nadýchaná vrstva uvnitř. Často si toto pečivo můžete vychutnat na vánočních trzích, kde se pruhy těsta natěsno omotané okolo kovové tyče opékají nad žhavými uhlíky. A když se dají využít uhlíky, proč ne rovnou oheň a sezóna opékání buřtů? 

Had na klacku

Had na klacku

> 60 min
4.4(70x)
Přečíst recept

Pojďme si shrnout důvody, proč se trdelník na ohni nemusí nevydařit dle představ:

  • S těstem se špatně pracuje a nedá se omotat.
  • Těsto nedrží tvar a začne stékat.
  • Trdelník je opečený až spálený na povrchu, ale syrový uvnitř.

Jak těmto neduhům předejít, aby se trdelníky podařily na výbornou?

1. Dostatečně uhnětené a pružné těsto

Je-li těsto příliš tekuté, špatně se s ním pracuje. Nedají se pak tvořit „hady“ k následnému omotání kolem klacku / opékací vidlice. Základem je tedy řádně uhnětené těsto (v robotu s hnětacím hákem klidně i 10 minut). Zdá-li se vám i tak těsto řídké, nebojte se přidat více mouky. 

2. Důkladné omotání a utažení trdelníku na opékacím náčiní

Jakmile je těsto po cca hodině kynutí připravené, následuje další důležitá fáze pro úspěšné opékání. Z kusů těsta válejte na omoučené ploše hady, které důkladně omotávejte natěsno na klacek či jiné náčiní potřené tukem (olejem nebo máslem). Těsto by mělo být rovnoměrně namotané a pevně přitisknuté. Na závěr už jen stačí trdelníky potřít rozpuštěným máslem a obalit je ve směsi skořice a cukru.

3. Opékání na mírném žáru, nikoli prudkém ohni

Pokud strčíte trdelník do prudkého ohně, pak nejenže se spálí na povrchu, ale část těsta uvnitř začne stékat. Proto opékejte velmi pozvolna a rovnoměrně nad mírným žárem. Trdelník je ideální sladká tečka, když už máte špekáčky opečené a přijde chuť na dezert u vyhasínajícího ohniště plného žhavých uhlíků. 

Důležité tipy na závěr:

  • Opékáte-li trdelníky na klacku, potřete místo, na kterém bude trdelník umístěn, tukem. To zajistí hladké sundání trdelníku z klacku.
  • Pokud k přípravě trdelníků používáte opékací vidlice na buřty, můžete je ještě omotat alobalem, abyste vytvořili tvar podobný opékací tyči. I alobal před motáním těsta potřete tukem. 

Zdroje informací: Apetit, Pekárnománie.cz

Sdílet článek

Sladké pečení Opékání na ohni

Související články