Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak vařit s vínem

Víno umí posílit chuť jídla. Využijte toho. Poradíme vám, jaké víno koupit a k čemu ho použít. Upečete si třeba fenomenálního kohouta na víně?
5. 10. 2011 | Autor: redakce Apetitu

Při nákupu vína se nesnažte ušetřit. Spoléhejte se na své chuťové pohárky. Pokud vám víno (nebo jiný alkohol, který chcete do receptu použít) nechutná, použitím koření a dalších dochucovacích složek se to nezmění. Jedině dobré suroviny vám zaručí chutný výsledek. Přitom však neplatí, že čím dražší víno, tím lepší výsledný pokrm. I s vínem, které nepatří k nejdražším, se dá v kuchyni kouzlit. Vybírejte osvědčené značky, kterých se s chutí napijete. Do jídla nepatří ani víno, které už si nějakou dobu posedělo otevřené v lednici.

Osvědčené pravidlo francouzských kuchařů zní: vařte i pijte ze stejného. Do pokrmů přidávejte totéž víno, které k němu poté hodláte podávat. Červené suché víno se skvěle hodí ke zvěřině, ale i k dušeným hovězím masům. Vynikající jsou v kombinaci s aromatickým kořením jako bobkový list, rozmarýn či jalovec. Bílé víno dá vyniknout například rybám, mořským plodům a jemnějšímu drůbežímu masu.

Hledáte skvělý recept s vínem? Ochutnejte francouzskou klasiku kohouta na víně (recept).
 

Připravila Jana Kopřivová

 

 

 

Související

Jaké víno nalít do sklenek k nedělnímu obědu?

Sommelier Vín Apetit pro vás vybral ideální vína k jednotlivým chodům našeho nedělního menu!

Podle čeho si vybrat skutečné svatomartinské víno

Svátky svatého Martina nejsou spjaty pouze s voňavou pečenou husou. Jsou také první možností, jak ochutnat...

Jak degustovat víno jako profesionál

Degustace vína není jenom zábava, ale i velké umění, které se řídí přísnými pravidly. Nabízíme vám jejich základní...

Jak párovat víno s jídlem?

Dobré víno a dobré jídlo. Dvě věci, které k sobě patří stejně jako slunce k létu, sníh k zimě nebo bublinky k...

Jaké víno podávat k velikonočnímu menu?

Sommelier Vín Apetit pro vás vybral ideální vína k jednotlivým chodům naše jarního svátečního menu!

Vařte a servírujte maso s červeným vínem

Podzim a zima je pro mnoho milovníků vína tzv. červeným obdobím, tedy časem, kdy se vychutnávají červené zemité odrůdy...

3 snadné kroky, jak správně skladovat víno

Archivace vín je praktická záležitost – při jakékoli příležitosti budete mít po ruce lahev dobrého vína. Skladování se...

Hovězí maso na víně se žampióny

Díky pomalému dušení bude maso krásně jemné a zelenina a žampiony krásně nasají jeho chuť a vůni. Dokonalost.

7 receptů s vínem

Ve víně je nejen pravda, ale i síla. A v kuchyni se z něj dají vykouzlit zajímavé pokrmy s neopakovatelnou chutí...

Candát na víně

Pikantní víno & jemné máslo

Kohout na víně

Hit francouzské kuchyně, plný chuti červeného vína, bylinek a kořenové zeleniny.

Úhoř na víně

Maso úhořů je dost tučné, ale lahodné a nemá mezisvalové kůstky.

Jehněčí na víně

Pomalé pečení – na víně zvlášť – masu svědčí. Tohle jehněčí budete milovat.

Přidat komentář