Při nákupu vína se nesnažte ušetřit. Spoléhejte se na své chuťové pohárky. Pokud vám víno (nebo jiný alkohol, který chcete do receptu použít) nechutná, použitím koření a dalších dochucovacích složek se to nezmění. Jedině dobré suroviny vám zaručí chutný výsledek. Přitom však neplatí, že čím dražší víno, tím lepší výsledný pokrm. I s vínem, které nepatří k nejdražším, se dá v kuchyni kouzlit. Vybírejte osvědčené značky, kterých se s chutí napijete. Do jídla nepatří ani víno, které už si nějakou dobu posedělo otevřené v lednici.
Osvědčené pravidlo francouzských kuchařů zní: vařte i pijte ze stejného. Do pokrmů přidávejte totéž víno, které k němu poté hodláte podávat. Červené suché víno se skvěle hodí ke zvěřině, ale i k dušeným hovězím masům. Vynikající jsou v kombinaci s aromatickým kořením jako bobkový list, rozmarýn či jalovec. Bílé víno dá vyniknout například rybám, mořským plodům a jemnějšímu drůbežímu masu.
Hledáte skvělý recept s vínem? Ochutnejte francouzskou klasiku kohouta na víně (recept).
Přidat komentář