Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
5x dokonale vypečená žemlovka

5x dokonale vypečená žemlovka

Málokterý moučník umí být tak dobrý jako ‚zemlbába‘. Pokud se vám toto tvrzení zdá vzhledem ke školním a kantýnovým verzím smělé, vyzkoušejte naše nápravné recepty – a objevíte dezert snů!
14. 11. 2011 | Autor: redakce Apetitu

Kde se vzala?


S jistotou lze tvrdit, že řada dezertů vznikla kvůli využití staršího chleba nebo pečiva. Namáčelo se v mléce, oslazené a doplněné máslem a čerstvým nebo sušeným ovocem se zapékalo.

Bread and butter pudding je anglický výraz pro žemlovku. Využívá nejrůznějšího staršího pečiva od toustů přes plátky bagety či italské bábovky panettone. Přelévá se smetanovým žloutkovým krémem s rozinkami, kandovanou kůrou apod. a zapéká. Velmi podobný je egyptský dezert om-ali. Turecký palácový chléb jsou osušené plátky chleba povařené v cukrovo-medovém sirupu, ovoněném růžovou vodou. Podobný je i indický šahi tukra, smažený v přepuštěném másle a ovoněný šafránem.

Zemlbába má vzhledem k dějinné i jazykové propojenosti německou družku jménem Semmelbaba. O recepty s nejrůznějšími variacemi přísad se dělíme zhruba od dob c. a k. monarchie. V německy mluvících zemích jde o předpis zavátý časem, ale s dobrou pověstí; u nás normalizačně pošramocenou.

Čím plnit a jak péct?


Zatímco české žemlovky mají nejraději náplň z tvarohu, jinde se často používají vanilkové krémy. Oba postupy můžete zkombinovat, když vychladlý krém utřete s tvarohem. Luxusní verze vznikne při použití smetanového krému mascarpone. V Německu se často přidává strouhaná citronová kůra.

Vanilkový smetanový krém je pro cukráře tak základní, že se mu říkává cukrářský (crème patisserie), vzhledem k původu také někdy anglický (crème anglaise). Vaří se z plnotučného mléka a/nebo smetany, zahřáté k bodu varu s tobolkou vanilky a prošlehané se žloutky. Z vanilky můžete vyškrábnout semínka a vrátit je do krému.

Pečení ve vodní lázni je velmi šetrné; zabrání připálení dezertu a díky horké páře v troubě ho ještě víc zvláční. Jak na to? Formu postavte do pekáče s vyššími okraji a vlijte horkou vodu tak, aby sahala do poloviny formy.

5x recept na žemlovku:



Vyšlo v časopise Apetit.
REKLAMA

Přidat komentář