Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

7 dobrých rad, jak se vyhnout katastrofě při vánočním pečení

peceni
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Přinášíme vám osvědčené sedmero vánočního pečení. Co je nejdůležitější? Péct s láskou!

  1. Mouku do mísy vždy dobře prosejte. Nejen kvůli molům a drobným potvůrkám, které si i do nejčistší domácnosti můžete přinést z obchodu. Díky prosetí se mouka krásně nadýchne a především vánočka a podobné pečivo bude mnohem kypřejší.
  2. Nevěřte tomu, kdo vám říká, že máslo snadno nahradíte rostlinným tukem. Nenahradíte. Jen s máslem je cukroví krásně křehké, voňavé a má nezaměnitelnou máslovou chuť.
  3. Těsto na linecké, pracny, rohlíčky, košíčky a další máslové cukroví nechte vždy dobře odležet. Nejlépe přes noc v lednici. Nebo těsto připravte ráno, uložte do lednice a večer už se pusťte do pečení. Odležení těsta nepodceňujte – dáte tak čas lepku, aby začal pracovat. Těsto se vám bude dobře vyvalovat i vykrajovat. Lépe se v něm prolnou také chutě všech přísad.
  4. Před vyvalováním těsta vychlaďte váleček v lednici nebo mrazáku. Těsto se na něj nebude tolik lepit. Dobrou službu vám udělá také vyvalování mezi igelitovými fóliemi nebo s papírem na pečení.
  5. Tvary vypichujte jeden vedle druhého, nenechávejte mezi nimi zbytečné mezery. Při každém novém hnětení a vyválení těsta se do něj totiž dostává další a další mouka. S těstem by se vám potom špatně pracovalo a upečené cukroví by nebylo tak křehké.
  6. Upečené cukroví nikdy nenechávejte na plechu, spálilo by se. Plech je totiž horký a stále peče. Cukroví je krátce po upečení velmi křehké, při sundávání z plechu by se vám mohlo snadno polámat. Ideální je proto péct na pečicím papíru, který poté snadno z plechu stáhnete i s cukrovím.
  7. Pečte s láskou a radostí. Nezáleží na tom, kolik druhů cukroví upečete, ale jestli vaši tvář zdobí spokojený úsměv a domov voní vánoční pohodou.
Připravila Jana Kopřivová
 

Související články

Autor: Redakce Apetit

Comments

18.12.2014 12:46

Tipy jsou hezky napsané! Až na ten první, s tím nesouhlasím, tedy s tím, že prosetím se mouka nadýchne a pečivo bude kypřejší. Zajímalo by mě, jestli autorka nebo kdokoliv jiný někdy zkoušel upéct 2 stejná těsta, jedno s prosátou moukou a druhé s neprosátou. Vsadím se, že mezi nimi nebude žádný rozdíl ;-). Mouka z obchodu je perfektně sypká, hned jak ji vysypete z pytlíku, zrníčka nejsou nijak slepená, tedy není mezi nimi méně vzduchu, než když je budete sypat přes síto. Pokyn k prosívání mouky považuji za relikt z receptů praprababiček, který jen někteří lidé bezmyšlenkovitě přepisují. Tehdy mouka asi obsahovala nějaké nečistoty a zbytky z mletí, nyní už je mouka z obchodu bezvadná. Jestli v ní bydlí nějaký hmyz a někdo ho chce prosívat, proč ne, ale ono je to vidět hned, jestli tam je, není potřeba kvůli tomu mouku prosívat preventivně a zbytečně ztrácet čas.

20.10.2015 11:27

Dobrý den Ivo, ano, zkoušela, jinak bych radu nepoužila. Opakovaně mám lepší zkušenost s moukou prosátou než sypanou rovnou z pytlíku.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč