Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

6 tipů, jak ušetřit čas při vaření

6 tipů, jak ušetřit čas při vaření
sdílet:

Čas, který ušetříte promyšlenou přípravou jídla v kuchyni, věnujte raději společné večeři s rodinou.

Tip 1: Vařte v jednom hrnci

Pusťte se do vaření v jednom hrnci. Když uvaříte jídlo, které v jednom balíčku nabízí vše podstatné, tedy bílkoviny, sacharidy a zeleninu, hravě se vyhnete zdlouhavému úklidu po vaření a ušetříte čas i peníze. Vyberte si jeden jednoduchý recept na polévku či jídlo z jednoho hrnce s přílohou. Vaše představy splní například kořeněný rybí tažín s bramborami, rajčaty a paprikou (recept).

Tip 2: Kupte pečivo

Neztrácejte čas vařením těstovin, rýže, brambor nebo knedlíků. Podávejte jídlo s kouskem čerstvého pečiva. Tento trik funguje s dušeným masem či zeleninou, ragú, gulášem i pečeným masem. Kouskem pečiva vytřete šťávu či omáčku do poslední kapky. A pokud potřebujete rychlý předkrm, stačí opéct a obložit plátky tmavého chleba či bagety (recept).

Tip 3: Krájejte jednou, využijte dvakrát

Splňte si v jednom okamžiku dvě povinnosti. Pokud recept velí použít baby špenát jako hlavní chod, přidejte zbytek špenátu do salátu. Toto pravidlo platí také při vaření dvou samostatných receptů, v nichž se používá mnoho stejných přísad. Nakrájejte si všechnu cibuli najednou, ušetříte čas i potoky slz. Podobně to funguje také u jídel, která můžete zamrazit. Část sníte hned, část uchováte v mrazáku na později. Můžete například nasmažit více palačinek a část zamrazit na příště (recept).

Tip 4: Spižírna vás zachrání

Většina jídel potřebuje jen několik čerstvých přísad. Zbytek můžete mít po ruce uložený ve spižírně. Mějte po ruce vždy několik konzerv s fazolemi, rajčaty či kompotovaným ovocem. Suché přísady (mouka, cukr, luštěniny…) uložte do průhledných krabiček. Budete mít ve všem přehled a pořádek. Dobrým pomocníkem je také váš mrazák. Zásobte ho pytlíky zeleniny. Večeře v pracovním týdnu pak bude jen dílem okamžiku. Co třeba sytá hrachovka (recept)?

Tip 5: Roztřiďte nákup

Když se vrátíte domů s nákupem ze zelinářství, hned omyjte bylinky a zeleninu. Později se vám s nimi bude mnohem lépe a rychleji pracovat. Jen sáhnete do lednice, a budete mít salát nebo voňavou večeři. Bylinky i salát zabalte do vlhkých papírových utěrek a uložte do plastových krabic. Kořenovou zeleninu očistěte a zbavte natí.

Tip 6: Připravte si směsi do zásoby

Domácí lívance každou neděli – to vypadá jako hodně práce, ale vy ji zvládnete levou zadní. Stačí mít jen odměřené suché přísady v jedné krabici. Vyhnete se neustálému špinění váhy, když budete vařit svá oblíbená jídla. Vyzkoušejte například jednoduché americké lívance pancakes (recept).

Připravila Jana Kopřivová

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč