Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
6 tipů, jak ušetřit čas při vaření

6 tipů, jak ušetřit čas při vaření

Čas, který ušetříte promyšlenou přípravou jídla v kuchyni, věnujte raději společné večeři s rodinou.

2. 1. 2012 | Autor: redakce Apetitu

Tip 1: Vařte v jednom hrnci


Pusťte se do vaření v jednom hrnci. Když uvaříte jídlo, které v jednom balíčku nabízí vše podstatné, tedy bílkoviny, sacharidy a zeleninu, hravě se vyhnete zdlouhavému úklidu po vaření a ušetříte čas i peníze. Vyberte si jeden jednoduchý recept na polévku či jídlo z jednoho hrnce s přílohou. Vaše představy splní například kořeněný rybí tažín s bramborami, rajčaty a paprikou (recept).

Tip 2: Kupte pečivo


Neztrácejte čas vařením těstovin, rýže, brambor nebo knedlíků. Podávejte jídlo s kouskem čerstvého pečiva. Tento trik funguje s dušeným masem či zeleninou, ragú, gulášem i pečeným masem. Kouskem pečiva vytřete šťávu či omáčku do poslední kapky. A pokud potřebujete rychlý předkrm, stačí opéct a obložit plátky tmavého chleba či bagety (recept).

Tip 3: Krájejte jednou, využijte dvakrát


Splňte si v jednom okamžiku dvě povinnosti. Pokud recept velí použít baby špenát jako hlavní chod, přidejte zbytek špenátu do salátu. Toto pravidlo platí také při vaření dvou samostatných receptů, v nichž se používá mnoho stejných přísad. Nakrájejte si všechnu cibuli najednou, ušetříte čas i potoky slz. Podobně to funguje také u jídel, která můžete zamrazit. Část sníte hned, část uchováte v mrazáku na později. Můžete například nasmažit více palačinek a část zamrazit na příště (recept).

Tip 4: Spižírna vás zachrání


Většina jídel potřebuje jen několik čerstvých přísad. Zbytek můžete mít po ruce uložený ve spižírně. Mějte po ruce vždy několik konzerv s fazolemi, rajčaty či kompotovaným ovocem. Suché přísady (mouka, cukr, luštěniny…) uložte do průhledných krabiček. Budete mít ve všem přehled a pořádek. Dobrým pomocníkem je také váš mrazák. Zásobte ho pytlíky zeleniny. Večeře v pracovním týdnu pak bude jen dílem okamžiku. Co třeba sytá hrachovka (recept)?

Tip 5: Roztřiďte nákup


Když se vrátíte domů s nákupem ze zelinářství, hned omyjte bylinky a zeleninu. Později se vám s nimi bude mnohem lépe a rychleji pracovat. Jen sáhnete do lednice, a budete mít salát nebo voňavou večeři. Bylinky i salát zabalte do vlhkých papírových utěrek a uložte do plastových krabic. Kořenovou zeleninu očistěte a zbavte natí.

Tip 6: Připravte si směsi do zásoby


Domácí lívance každou neděli – to vypadá jako hodně práce, ale vy ji zvládnete levou zadní. Stačí mít jen odměřené suché přísady v jedné krabici. Vyhnete se neustálému špinění váhy, když budete vařit svá oblíbená jídla. Vyzkoušejte například jednoduché americké lívance pancakes (recept).

Připravila Jana Kopřivová
REKLAMA

Přidat komentář