Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Ledové víno

Ledové víno

Kdo by si pomyslel, že když je na vinici mráz, mnou si vinaři ruce. Jedině tehdy totiž může vzniknout sladké a aromatické ledové víno.
4. 1. 2012 | Autor: redakce Apetitu

Ledové víno se vyrábí pouze z hroznů, které byly na vinici při teplotě -7 °C déle než 24 hodin. Při sklizni (na konci listopadu či začátkem prosince) a zpracování hroznů musejí vinaři dávat pozor, aby jim bobule před vylisováním nerozmrzly. Při lisování pak voda ve formě krystalků ledu zůstává uvnitř lisu a ven vytéká hustý a velmi sladký koncentrovaný mošt. Ten velmi pomalu kvasí a ve víně vždy zůstane vysoký zbytek cukru. Ledová vína jsou plná, harmonická, sladká a velmi aromatická.

Ledové víno se vyrábí z odrůd ryzlink rýnský, ryzlink vlašský, chardonnay, sauvignon nebo veltlínské zelené. V České republice je od roku 2000 oficiálně zařazeno mezi přívlastková vína. Díky výraznému aroma a sladkosti se hodí místo dezertu nebo k němu. Může se mnoho let archivovat.

REKLAMA

Přidat komentář