Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ledové víno

ledove vino
ZDROJ: Henry Fournier/Unsplash
sdílet:

Kdo by si pomyslel, že když je na vinici mráz, mnou si vinaři ruce. Jedině tehdy totiž může vzniknout sladké a aromatické ledové víno. 

Ledové víno se vyrábí pouze z hroznů, které zůstaly na vinici při teplotě -7 °C déle než 24 hodin.

  • Při sklizni (na konci listopadu či začátkem prosince) a zpracování hroznů musejí vinaři dávat pozor, aby jim bobule před vylisováním nerozmrzly.
  • Při lisování pak voda ve formě krystalků ledu zůstává uvnitř lisu a ven vytéká hustý a velmi sladký koncentrovaný mošt. Ten velmi pomalu kvasí a ve víně vždy zůstane hodně cukru.
  • Ledová vína jsou plná, harmonická, sladká a velmi aromatická.

Ledové víno se vyrábí z odrůd ryzlink rýnský, ryzlink vlašský, chardonnay, sauvignon nebo veltlínské zelené.

  • V České republice je od roku 2000 oficiálně zařazeno mezi přívlastková vína.
  • Díky výraznému aroma a sladkosti se hodí místo dezertu nebo rovnou k němu.
  • Může se mnoho let archivovat.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč