Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Tak chutná pravá Asie

Tak chutná pravá Asie

Potřebujete se v zimě pořádně zahřát? Vítejte v opravdové kuchyni jihovýchodní Asie a Číny. Naučte se připravovat autentická asijská jídla. Bez náhražek a kompromisů! Víme, co vařit.
19. 1. 2012 | Autor: redakce Apetitu
Tom yam kung, známá též jako tom yum goong, je klasická thajská polévka. Existují sice i verze s kuřetem, ale s krevetami je podle nás prostě nejlepší! „Tohle jídlo spolehlivě nastartuje asijský kulinární svátek. Můžete ho ještě doplnit krevetovými lupínky. Polévku jezte maximálně deset až patnáct minut po dovaření, aby neztratila chuť. Já ji mám rád s větším množstvím limety a jím k ní kousky čerstvého kokosu,“ prozrazuje šéfkuchař Shahaf Shabtay.

Zjednodušený recept na perlu čínské kuchyně je ochutnávkou z knihy Culinaria Čína, kterou vydal Slovart. Pokud se vám příčí péct kachnu neosolenou, lehce ji před potíráním osolte či potřete dobrou sójovkou. Omáčka z černých sójových bobů má příchuť, která nám připomíná lékořici a semínka fenyklu. Pokud to není vaše gusto, použijte místo ní kvalitní sójovou omáčku.

Bochánky pao-c’ se jedí k snídani či jako příloha. Často se plní mletým vepřovým, podobně jako ťiao-c’. Pao-c’ můžete uvařit bez náplně, pak je roztrhnout a naplnit jako sendvič pečeným kachním masem nebo hovězím. Nakonec je zakapejte omáčkou hoisin a posypte jarní cibulkou.

Na první pohled vypadá Phat Thai (psáno též Pad Thai) hodně složitě, jakmile ho však jednou vyzkoušíte, zjistíte, že je opravdu jednoduché – a přímo božské. Tradiční thajský pokrm si zaslouží opravdu dobré nudle. Když ho navíc doplníte jarními závitky s houbovou náplní a limonádou ze sodovky, trochy kokosového mléka a palmového cukru, posunete ho ještě o stupínek výš.

Nasládlá rýže a voňavě pikantní karí s čerstvým tuňákem – vítejte v Malajsii! Když k tomuhle klasickému snídaňovému jídlu přidáte několik ‚strouhanců‘ čerstvého kokosu, rázem budete jíst pod palmami. Nejdůležitější na tomhle malajském jídle je jakost rýže, takže investovat do kvalitní suroviny se vám opravdu vyplatí. Kombinace s kořeněným karí přináší dokonalé skloubení jinak protikladných chutí.

S indonéskou arašídovou omáčkou si tofu a tempeh zamilují i jejich odpůrci. Pro zvýšení efektu sáhněte po uzeném tempehu. Omáčka gado gado si žádá k namáčení co možná nejčerstvější zeleninu. Exkluzivní rada šéfkuchaře zní: Až uvaříte vejce, čtyři minuty je opékejte na oleji a pak je na pět minut namočte do sladké chilli omáčky. Díky tomu budou křupavá a mimořádně lahodná.
REKLAMA

Přidat komentář